Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sosyal, Kültürel, Ekonomik Temeller

Türk Demokrasi Tarihi

Kemal H. Karpat

Türk Demokrasi Tarihi Gönderileri

Türk Demokrasi Tarihi kitaplarını, Türk Demokrasi Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk Demokrasi Tarihi yazarlarını, Türk Demokrasi Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Halkçılar da Demokratları halk mahkemeleri kurup "zalimleri!" mahkum ettirmekle, zenginlerin malını bölüşmekten söz açmakla, ana gayelerinin Halk Partisi'ni yıkmak olup Arap harflerinin yeniden kabulü ile ezanın Arapça okunması gibi vaatlerde bulunarak dini siyasete alet etmekle suçluyorlardı.80 Bununla beraber, her iki parti de komünistlik meselesini bu seçim kampanyasına katmadı; DP'yi komünist amaçlar gütmekle suçlayan Yozgat valisi mahkemeye verildi ve mahkum edildi.
Sayfa 142 - İstanbul MatbaasıKitabı okudu
Serbest Fırkanın başarısının sebeplerini araştırmak üzere Mustafa Kemalin memleket içinde yaptığı uzun seyahat gösterdi ki, halk, Serbest Fırkayı tutmakla memleket içinde hakim olan kötü durumu protesto ediyordu.
Sayfa 63 - İstanbul MatbaasıKitabı okudu
Reklam
412 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Bu kitabın temel konusu, Türkiye’nin tek parti rejiminden çok partili demokrasiye geçişidir. Bu olayın 1945-46 yıllarında şeklen gerçekleşmesine rağmen, demokrasiye geçiş mücadelesi günümüzde de olanca şiddetiyle devam etmektedir. Türkiye’de yaşayan bir kimse olayları tarafsız bir şekilde ele almakta zorlanabilir, duygusal yaklaşımlarda bulunabilir. Oysaki yazar yılın büyük bir kısmında ABD’de yaşadığı için olaylara daha soğukkanlı, başkalarının tesirinden uzak, şahsi arzularının esiri olmadan, akla dayanarak hüküm verebilmiş ve çok yerinde tespitler yapmıştır. On yedinci yüzyıl, Osmanlı medeniyetinin ‘’olgunlaşma dönemi’’ sayılabilir. Orta sınıfın gelişmesi, kitap sayısının artışı ve Sultan Ahmet Camii gibi mimari anlamda şaheser bir yapının bu zamanlara tesadüf etmesi, Osmanlı Devleti’nin askeri anlamda zayıflamasına karşılık, yaşam ve ilim alanında geliştiğini göstermektedir. On dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında orta sınıflar Müslüman ve gayrimüslim olarak ikiye bölünmüşlerdi. Osmanlılık anlayışı, Müslümanlar ve gayrimüslimler arasında eşit vatandaşlık yoluyla siyasi bütünleşme gayretlerine karşın başarılı olamadı. Devlet, bilhassa II. Abdülhamit döneminde, hem modernleşmiş ve kısmen profesyonel bir bürokrasi ve yeni kurumlar yaratmaya gayret etti hem de bunun Müslüman çoğunluğun kültürüne ve özüne uygun bir şekilde almasını sağladı.
Türk Demokrasi Tarihi
Türk Demokrasi TarihiKemal H. Karpat · İstanbul Matbaası · 1967234 okunma
560 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Herkese merhaba. Son söyleyeceğimi başta söyleyeyim: Türk Demokrasi Tarihi, Türk milletinin demokrasi yolculuğunu anlatan müthiş bir kitap. Konuya ilgi duyan herkesin okumasını öneririm. Prof. Dr. Kemal Karpat eserini 1958'de İngilizce yazmış, eserin Türkçesi 1967 yılında yayınlanmıştır. Osmanlı'da yenileşme hareketleri ile başlayan eserin odak aldığı dönem ise 1946-1958 arası. Yani 2. Dünya Savaşı sonrası Halk Parti'de liberalizasyon sürecinin başladığı, çok partili sürece geçişin sancılarının yaşandığı dönem. Karpat; toplumsal, ekonomik ve kültürel açıdan dönemin röntgenini çekiyor. Bunu da akademik bir eserden hiç beklenmeyen, son derece açık ve kolay anlaşılır bir dille yapıyor. Eseri en değerli kılan cihet ise tarafsızlığı. Yazar, dönemin siyasi yaşantısını ve bunun halkta gördüğü karşılığı olanca gerçekliği ile anlatıyor ve okurunu ikna ediyor. Halk Parti'nin Atatürk devrimlerini muhafaza ettiğini öne sürerek ağırdan aldığı çok partili sistem uğruna demokrasi mücadelesi veren Demokrat Parti'nin, iktidarı ele geçirince tüm liberal söylemlerini bir kenara bırakıp totaliter bir anlayışa bürünmesi, demokrasimizin dünü ve bugününü anlamaya çalışanlar için gerçekten düşündürücü. Gelecek için ise yol gösterici diye düşünüyorum. Tabi bunu talep edenler için. Çünkü demokrasi her şeyden önce bunu isteyen, talep edenler tarafından uğruna büyük bedeller ödenerek kazanılmış bir haktır. Bunu korumak ve geliştirmek de okuyup yazan, düşünen her Türk için kutsal bir görev... Herkese iyi okumalar diliyorum.
Türk Demokrasi Tarihi
Türk Demokrasi TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021234 okunma
Memleketin geleceği bakımından Türk milliyetçiliğini mutlaka gericilik yükünden kurtarmak ve bu ilkenin ilerici ve faydalı taraflarını ortaya çıkarmak, başka bir deyişle, başlangıçta tasarlandığı gibi vatanseverliği milliyetçiliğin en belirgin niteliği haline getirmek gerekir.
Sayfa 348 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Dogmalarla yetişmiş kimseler kendilerini ister sağ, ister sol olsun bir fikrin tahakkümü altına sokmayınca asla mutlu olmazlar.
Sayfa 339 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
560 syf.
·
Puan vermedi
·
25 günde okudu
Ben bu kitabı, Türk demokrasisinin gelişimini anlama konusunda oldukça bilgilendirici ve kapsamlı buldum. Kitap, Türk demokrasisinin sosyal, ekonomik ve kültürel temellerini ele alarak, Türk toplumunun demokrasiyi benimsemesinde etkili olan faktörleri analiz ediyor. Kitabın öne çıkan özelliklerinden biri, Türk demokrasisinin gelişimini kapsamlı
Türk Demokrasi Tarihi
Türk Demokrasi TarihiKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 2021234 okunma
"Artık bu kuvvetlere baskı politikasıyla değil; sadece insancılık, bilgi, akılcılık ve ileri görüşlülükle håkim olunabilir."
Sayfa 534Kitabı okudu
"Batılılaşma yoluyla modernleşme Cumhuriyet'in ana hedefi olmuş, milliyetçilik ve de laiklik bu hedefe ulaşmak üzere araç olarak kullanılmıştır."
Sayfa 527Kitabı okudu
254 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.