Türk Dili - Sayı 832 (Nisan 2021)

Türk Dili Dergisi

Türk Dili - Sayı 832 (Nisan 2021) Sözleri ve Alıntıları

Türk Dili - Sayı 832 (Nisan 2021) sözleri ve alıntılarını, Türk Dili - Sayı 832 (Nisan 2021) kitap alıntılarını, Türk Dili - Sayı 832 (Nisan 2021) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hüseyin Nihal Atsız geriye bakmadan, bütün riskleri alarak gitmeyi, ileriye atılmayı kahramanlığın gereği görür: Sızlasa da gönüller düşenlerin yasından Koşar adım gitmeli onların arkasından. Kahramanlık; içerek acı ölüm tasından İleriye atılmak ve sonra dönmemektir
Modern yaşam kültürü, kurduğu sonsuz tüketim ağıyla bir yandan insanı doyumsuz hazlara davet ederken bir yandan da kargaşa ve kaos üretir. Özellikle kent hayatı, nefes aldırmayan yoğunluğuyla insana "kendi sesi"ni dinleme fırsatı vermez. İnsan; kent hayatında, yaşadığının farkına varamayan bir yabancı gibidir. Öyle ki ona ait her unsur, kendine yabancı ve kayıtsız davranır. Böyle bir yaşamda "göz"; gören bir unsur olmaktan çıkmış, aynı görüntülere sürekli maruz kalmaktan dolayı bu durumu kanıksamış ve tepkisiz bir refleks geliştirmiştir.
Reklam
(...) Cengiz Aytmatov, kar rengi gün aydınlığında ışık saçan demir rayları ve üzerinde seyreden trenleri, trenlerdeki dertleri, dert yüklerini, gidenleri, gelenleri, ölenleri, kalanları, gidip de gelmeyenleri, gelmeyenler ardınca yakılan ağıtları Turan düzlüğünün bütün acılarını dile getirirken; "Bu yerlerde trenler doğudan batıya, batıdan doğuya gider gelirlerdir." diyor. (...)
İki dilimli zamanda yolculuklar yeni arayışlara yelken açmaktır. Arayış kişinin kendindedir, düşüncesindedir, varlığındadır. Onları aramak, onlara ulaşmak için arar kişioğlu. Hep yol arar, yol bulur, yol yapar, yola çıkar ve nihayet yola gider. Yola gidenler de kahramanlardır ancak. Kahramanlık gitmek, gitmek, gitmektir...
(...) Titreyen ellerini saklarcasına bıraktı yemeyi içmeyi Mücella. Hastaydı. Söylememişti. Kimseler bilmezdi, sen de bilmezdin ama hissederdin. (...)
(...) Çırak Ali, Haydarpaşa Garı'nda tren bileti almak için gişeye yaklaşır. Gişe memuruna: - Hemşerim, kes Göde'ye bir bilet, der. Biletçi şaşırır. Böyle bir istasyon adı duymamıştır. Sorar: -Arkadaş, bu Göde denilen istasyon nerededir? Nereye düşüyor? - Göde, bizim köyün adıdır. - Sizin köyden tren geçer mi? - Ben köydeyken geçmiyordu. Şimdi? (...)
Reklam
"İhanet çoktan verildi, mutlaka sevdikçe yeşerir İçtikçe su gibi, savaştıkça onun için" Zeynep Arkan