Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kültür, Tarih ve Türk Tarihi

Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 1. Kitap

Nevzat Kösoğlu

Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 1. Kitap Sözleri ve Alıntıları

Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 1. Kitap sözleri ve alıntılarını, Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 1. Kitap kitap alıntılarını, Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 1. Kitap en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Batıya akan Peçenek, Kıpçak ve Oğuz boyları il tutamamış - devlet kuramamış- her biri kendi başbuğlarının yönetiminde bağımsız boylar olarak yaşamış, ancak, savaş ve akınlarda bir araya gelerek müşterek hareket etmişlerdir.
Kendini yenilemeyen, kendi ayakları üzerinde doğrulamayan kültürde, giderek, kendine güvensizlikten kendinden nefrete dönüşen bir yabancılaşma sürecine girilir.
Sayfa 421Kitabı okudu
Reklam
Hayat bir îmân çevresinde yaşanır ve toplum hayatı îmân edilen kültürün talepleri doğrultusunda gelişir. Taşıyıcı toplumun imanı pek, yani gerilimi yüksek olduğu sürece kültür de yükselir; gerilim zayıfladıkça çözülme başlar.
Reklam
Kültürün canlılığı dünya görüşü ve mukaddeslerine bağlı kalarak kendini sürekli yenileyebilmesine bağlıdır.
Türk Kültürü
Kültür ulaşılmış çözümler ve kavrayışlarla yetinir, dünyasını yenilemezse gelenekleşme hayatın her sahasına hakim olmaya başlar. Bu dönemde yerleşen gelenekler içinde hayat kolay yaşanır, ama canlılığı sönmeye yüz tutar. Ameller yeniden kavrayış ve yorumlarla değil, geleneksel biçimler içinde gerçekleştirilmeye başlandığından canlılığını yitirmeğe, biçimlere takılmaya başlar.
"Kültür, toplum hayatının belli bir imân çevresinde gerçekleştirilmesidir."
M.Ö. 138-115 yılları arasında Doğu ve Batı Türkistan'ı gezen bir Çinli seyyah, sadece Fergana vadisinde yetmiş kadar şehir ve kasaba saydığını kaydetmektedir. Gök-Türkler zamanındaki yerleşik hayatın çokluğu ve zenginliğine dair Arap seyyahların bol bol kayıtları vardır. Uygurlar dönemi ise, yerleşik topluma geçilen, büyük şehirlerin kurulduğu dönemdir.
11 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.