Türk İnanma ve Anlama Modeline Dair

Sait Başer

Türk İnanma ve Anlama Modeline Dair Sözleri ve Alıntıları

Türk İnanma ve Anlama Modeline Dair sözleri ve alıntılarını, Türk İnanma ve Anlama Modeline Dair kitap alıntılarını, Türk İnanma ve Anlama Modeline Dair en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ülkemizde resmi kesim, birikimiyle hesaplaşmayı göze alamamak ve sonuçta Batı kültürü önünde diz çökmek durumunda kalmış, kendi toplumsal süreçlerinin problemlerini Batı toplumlarının başka süreçlerin eseri olan çözümleriyle halletmek yanılgısına düşmüştür. Bu tutuma muhalif olan diğer bir kesim ise, yukarıda zikrettiğimiz anlamda olumsuz türde bir muhafazakarlığa takılıp kalmıştır.
Zaten konuya felsefi bir derinlikle eğilirsek homojen ortamlar, yaratıcılık ve yaşama şevkinin tükenmesine sebep olmaktadır. Fark, toplumsal bir ihtiyaçtır. Çoklu hayat ortamı rekabet, zenginlik ve yaratıcılığın ana cevheridir.
Reklam
Gönül o hale gelmelidir ki, insan onu avucuna koyup diğer insanlar arasında taşıyabilmelidir.
Aileyi cazip kılan sadece kan bağı mıdır? Yoksa o ocakta, insanın ezeli ve fıtri yönelişi olan muhabbet en tabii tezahürleriyle yaşandığından mı vazgeçilmez ilk toplum örneğidir!
Kutadgu Bilig'e göre bilginin kaynağı gönüldür. Ancak akılla birleşmedikçe bir değer ifade etmez.
Meşhur kurt adam efsaneleri, işte bu Batı Hun akıncıları... Özellikle yay kirişleri ıslanıp da baskının etkisi kaybolmasın diye mehtaplı gecelerde yaparlarmış baskınlarını, çünkü yağış olmayacak demektir, mehtaplı gecede.
Reklam
"Divan Edebiyatı", "Saray Edebiyatı" gibi aşağılayıcı suçlamalarla, böylesine büyük milli hazinelerin ve seviyeli sanatın görardı edilip, bundan kaçınılmasını hiç bir izahla kapatılamayacak ölçüde (haydi kasıt demeyelim) bir hata olarak görüyorum.
Tanpınar'ın veciz ifadesiyle "Başkalarının tecrübesi" anlama ve çözüm üretmeyi şizofrenleştirmektedir.
Elbette ki anlamın ortaya çıkışı özneye bağlı; ama insan da sübjektif bir varlık. Dolayısıyla her anlamda sübjektiftir. Dolayısıyla anlam'a bir standart belirlemek kolay değildir. İşte burada anlamaya dair bir standart veya ortak alan arayışımız, anlaştığımız alanı, yani toplumsalı bulmak ihticımızdan kaynaklanıyor. Çünkü "anlaştığımız alan" dediğimiz şey bizim kültürümüzdür.
Hiç böyle düşünmemiştim... "Meçhul kahraman..."
Sevgili okuyucu! Sen, eline kalem alıp yazan, yazmayı düşünen gelmiş geçmiş bütün müelliflerin adı belirsiz, olgunlukla mütekamil, müsamahası engin, halden anlar, büyük kederlere ve sevinçlere ortak olabilen geniş kavrayışlı şahıssın. Birçok mütefekkir, kendi devirlerin yakınları, yaşadıkları toplumun ileri gelenleri tarafından anlaşılmasalar dahi kaleme sarılır ve nerede, nasıl, ne zaman yaşadığını bilmedikleri sana içlerini dökmekten kendilerini alamazlar. Sen o yazarın yakını veya çağdaşı olmak zorunda değilsin. Düşünüyorum da bunca büyük gönüllü insanın muhatabı sen, belki de tarihin en meçhul kahramanısın.
34 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.