Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Kültüründe Kadın Şaman

Fuzuli Bayat

Türk Kültüründe Kadın Şaman Gönderileri

Türk Kültüründe Kadın Şaman kitaplarını, Türk Kültüründe Kadın Şaman sözleri ve alıntılarını, Türk Kültüründe Kadın Şaman yazarlarını, Türk Kültüründe Kadın Şaman yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şamanlık her ne kadar eril bir görünüm sergilese de kökeninde ve tabanında, özellikle de koruyucu ve yardımcı ruhlar bağlamında dişil bir yapıya sahiptir ki, bunu aradan geçen 3-4 bin yıllık zaman süreci de bozamamıştır.
Eski çağ ve onu izleyen orta çağda Türk kadınını belli bir mekana hapsetmek mümkün gibi gözükmüyor.
Reklam
Sibirya şamanlarının söylentilerinde en güçlü şamanın kadın olduğunu görmekteyiz. Ayrıca geleneksel Türk şamanlık literatüründe de, Altaylı ve Yakut şamanları ile yaptığımız görüşmelerde de kadın şamanların, bütün hallerde erkek şamanlardan güçlü olduğu vurgulanmakta, hem tedavi hem ritüel bağlamında kadın şamanların özel bir yeri olduğu söylenmektedir.
Sayfa 52 - Ötüken YayıneviKitabı okudu
Toplumsal cinsiyet kuralından bakıldığında Türk kadınının diğer Müslüman ve hatta Avrupa kadınlarına kıyasla sosyal alanda faal olduğu tespit edilir.
Sayfa 24 - Ötüken YayıneviKitabı okudu
Kadının doğurganlığı onun kutsanmasını sağlamıştır.
Sayfa 22 - Ötüken YayıneviKitabı okudu
Reklam
Şamanın şarkıları, söyledikleri kendisinin değil, onun ruhlarınındır. Tıpkı Sufi şairleri gibi o da söyleyendir, söyleten değil.
İnsanların sağlam durmaları ve sağlıklı düşünmeleri için sadece fiziki sağlığa sahip olmanın yeterli olmadığının bilincinde olan şaman, ruhu tedavi etmekle bir gönül sağlığı düşüncesini de benimsetmektedir. Ruhumuz sağlam olursa biz mutlu oluruz, hatta fiziki ağrılara, azaplara, sıkıntılara göğüs gerebiliriz.
Şimdi ve geçmiş?
Şamanlar, şimdiki zamanla geçmiş arasında, şimdiyle yaratılış çağları arasında mediyatörlük yaparlar. Bu arada gelecek hakkında kehanetlerde bulunsalar da (hastalık, savaş, kuraklık, kıtlık, hava vs.) şimdiki zamanı yaşarlar, geleceğe o kadar da önem vermezler, çünkü şimdiki zaman, geçmişle bağlar kopmadıkça, o bağlar var oldukça mevcuttur ve şimdiki zaman geçmişin hesabına tekrar tekrar yaratılır.
"Şamanın otacılardan, büyücülerden tek farkı ruhsal enerji taşıyıcısı olmasında, her şeyde ruhu görmesinde, hastalığın da ruhsal kayıp, ruhsal sarsıntı olduğu görüşünde olmasındandır."
Sayfa 107Kitabı okudu
Reklam
"O halde her şaman otacıdır, her otacı tabip şaman değildir"
Sayfa 107Kitabı okudu
"Şaman sadece ruhlarla bağlantı kurmakla kalmaz, aynı zamanda ruhları kendine yerleştirir, ruhların ağzıyla konuşur, mit dünyasını, kozmik bilgi kaynağını topluma aktarır."
Burada sosyal rol ve davranışlar önemli etkendir. Aslında kadın ya da erkek olmak doğuştandır ve doğaldır. Ancak kadınlık ve erkekliğin nasıl yaşandığı kültürler tarafından belirlenir.
Toplumsal cinsiyet kuralından bakıldığında, Türk kadınının diğer müslüman ve hatta Avrupa kadınlarına kıyasla sosyal alanda faal olduğu tespit edilir.
İnsanın hastalığı, halsizliği, ruh düşkünlüğü, asabiyeti vs. kutun kaybolmasıyla alakalıdır. Buradan görüldüğü kadarıyla kut, insanın mutluluğu, yaşam sevincidir.
Sayfa 106Kitabı okudu
449 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.