Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Ütopya ve Devrim

Türk Ütopyaları

Sadık Usta

Türk Ütopyaları Gönderileri

Türk Ütopyaları kitaplarını, Türk Ütopyaları sözleri ve alıntılarını, Türk Ütopyaları yazarlarını, Türk Ütopyaları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
408 syf.
9/10 puan verdi
Ütopya
Türk Ütopyaları yazarı Sadık Usta, Frankfurt'ta tarih ve siyasal bilimler okumuş. Kitap kaynak yayınlarından çıktı. Gerçekten çok beğendim. Bizimde ütüpyolarımız varmış ve bunu bilmek beni inanılmaz derecede mutlu etti. Yazarımız kızmasın bana kitapta bazı satırları çizerek okudum. İlerde tekrar tekrar dönüp okunabilecek kitapları altını çizerek okurum. İşte bu satırlardan bazılarını sizlerle paylaşacağım. Hüseyin Cahit Yalçın'ın Hayat-ı Muhayyel'i bir ütopya olarak 1980 lerde ancak incelenecektir. Bizde ütopya yazarlarını Namık Kemal, Ziya Paşa, Ali Suavi, İsmail Gaspıralı, ilerleyen dönemlerde de Hüseyin Cahit Yalçın, Tevfik Fikret, Kılıçzade Hakkı ve Abdullah Cevdet olarak görüyoruz. Cumhuriyet döneminde de Yakup Kadri'yi (Ankara) görüyoruz. Etiyopyalılar! Yunan edebiyat tarihine göre Mutlu ülkenin insanları mı? Mısırlılar uygarlıklarını Etiyopyalılara mı borçlu? Herodot Etiyopyalıları dünyanın en uzun yaşayan insanları olarak anlatır. Masumiyet ve erdem timsalidirler. Bunun yanında diğer halklardan farklı gelenek ve görenekleri vardır. Kentlerin girişine herkesin oturabileceği sofralar kurarlarmış. Bunu okuyunca çok şaşırdım. Birde şimdiki Etiyopya'yı düşünelim. Ziya Paşa'nın Rüyası, Namık Kemal'in Rüyası, İsmail Gaspıralı'nın Darürrahat Müslümanları, Hüseyin Cahit Yalçın'ın Hayat-ı Muhayyel (Hayal Edilmiş Hayat), Kılıçzade Hakkı'nın Pek Uyanık Bir Uyku, Ahmet Ağaoğlu'nun Mukaddeme (Serbest İnsanlar Ülkesinde), ütopyalarını okumak size bambaşka ufuklar açacak. Bize böyle bir eser verdiğiniz için teşekkürler Sadık Usta. adinkitap.blogspot.com
Türk Ütopyaları
Türk ÜtopyalarıSadık Usta · Kaynak Yayınları · 201423 okunma
Ütopyalar gerçekleşmez; ancak onlar her ilerici toplumsal hamlenin tam yerine işaret ederek, yeni ütopyalarla birlikte kitlelerin devrimci enerjisini ortaya çıkarırlar.
Reklam
Mannheim'e göre ütopik bilinç, varlığı çevreleyen durumla özdeş olmamaktır.
İnsanoğlu her zaman, birbiriyle diyalektik bir ilişki içinde olan iki ruh halini aynı anda yaşar.
Gelecek henüz yoktur, ancak geçmişin ve mevcut olanın alternatifi olarak zihinde canlanmıştır; sadece bu haliyle bile o, insan enerjisini ateşleyen tarihsel ve yaşamsal işlev görür.
Mevcut olanı, hem korkuyla koruruz hem de umut içinde yıkarız.
Reklam
İnsanoğlu, hem geçmişi kaybetmemek hem de geleceği elde etmek için eylemde bulunur.
Paul Tillich, ütopyanın kökenini insanın antropolojik özünde aramakta ve her insan davranışının kökeninde hemen fark edilmeyen fakat süreç içinde görülebilen ütopik, yani geleceğe dair bir tasarı içerdiğini belirtmektedir. O bunun kaynağını insanın "korku ve cesaret dengesinde" görmektedir.
Sayfa 30 - DipnotKitabı okudu
Eskiden yılanın olmadığı, Akrebin olmadığı bir devir vardı. Sırtlan yoktu, aslan yoktu. Ne vahşi köpek vardı, ne kurt; Ne korku vardı, ne dehşet: İnsanın rakibi yoktu.
Sayfa 26 - Sümer tabletleriKitabı okudu
36 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.