Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye İktisat Tarihi

Niyazi Berkes
Niyazi Berkes Türkiye İktisat Tarihi’nde Osmanlı İmparatorluğu’nun gücünün ve zenginliğinin doruğuna ulaştığı XVI. yüzyıldan geleneksel yapıların bütünüyle çözüldüğü XVIII. yüzyılın kapanışı arasındaki toplumsal ve ekonomik değişim üzerinde yoğunlaşıyor. Orta Avrupa’ya, Akdeniz’in batısına doğru genişlemesi, Hindistan ve İran’ı Avrupa’ya bağlayan ticaret yolları üzerindeki konumu Osmanlı İmparatorluğu’nu XVI. yüzyılın sonunda Batı dünyasının bir parçası haline getirmişti. XVII. yüzyılın başından itibaren Batı’da ortaya çıkan ekonomik hareketlilik, özellikle para ve fiyat devrimi Osmanlı ekonomik düzeni üzerinde yıkıcı bir etki yapmış, hazinenin sürekli bunalımına, geleneksel timar usulünün yerini iltizam usulünün almasına ve Osmanlı toplum düzeniyle hiç uyuşmayan âyan ve derebeyi gibi yerel güç odaklarının doğuşuna yol açmıştır. “Osmanlı devleti türünden bir devlet, (a) kendi hazinesi için tarımsal üretimi kontrolü altına alınca, (b) seferleri için ordusuna malzeme ve techizat sağlamak için zanaat piyasasına sahip olunca, (c) cami, medrese, han, hamam, çeşme, köprü, su yolu, tersane, liman, gemi, yelken, çadır, kılıç, zırh gibi zanaat işlerinin piyasasına girince, (d) mücevherat, altın, gümüş, değerli taşlar, ipekli, kürk ve daha ne bilmem ne gibi bir alay lüks giyimin ve süslenme eşyasının en büyük ve biricik müşterisi olunca, kısaca hem tarım hem kent ekonomisini kendine bağlı hale getirirse, hatta bu ekonomilerin tek-el yönleyicisi de olursa orada ne feodal ekonomiden, ne de serbest işçi emeği piyasa mekanizmasına göre işleyen bir emtia üretimi kapitalizminden söz etmek mümkün olur.”
Yazar:
Niyazi Berkes
Niyazi Berkes
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 40 dk.Sayfa Sayısı: 412Basım Tarihi: Haziran 2013Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
ISBN: 9789750825521Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
412 syf.
·
Puan vermedi
Adı Türkiye İktisat Tarihi; ancak bunu Osmanlı İktisat Tarihi olarak okumak daha doğru olur. Cumhuriyet dönemine değinilmemiş. 1950lerin 60ların ekonomisini öğreneyim diye bu kitaba başvurmayın yani. :)
Türkiye İktisat Tarihi
Türkiye İktisat TarihiNiyazi Berkes · Yapı Kredi Yayınları · 201334 okunma
Reklam
412 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
rahmetli berkes hocanın "türkiyede çağdaşlaşma" kitabından sonra sanırım en popüler kitabı. ismi korkutmasın. ekonomik terimlere, teorilere boğulup hiçbir şey anlamayacağınızı düşünüyorsanız benim gibi yanılgıya düşersiniz. türkiyede çağdaşlaşma osmanlının kabaca 1700-1900 dönemine yoğunlaşıp neden çağdaşlaşamadığını açıklarken, bu kitap osmanlının kuruluş mantığından başlıyor, ekonomik yapısını günümüze kadar getiriyor. maksat yine aynı aslında. neden çağdaşlaşamadık, neden geri kaldık. bu kitapta da işin ekonomik yanına değiniyor. osmanlıda köylü-esnaf ekomomisi nasıldı, bu işler nasıl yürürdü? gibi gizemli konuların bizi ilgilendiren detaylarını işliyor. gizemli çünkü televizyonlarda genelde işte fatihin şu kadar güçlü olduğunu, osmanlı toplarının böyle ürkütücü ses çıkardığını, haremde aşk fişne, taht kavgaları falan anlatılıyor. yada herşey o kadar methediliyor ki insan bir süre sonra "yahu madem osmanlı böyle sizin anlattığınız kadar muhteşemdi, neden yıkıldı" diye merak ediyor. fakat dışarıda da yaşayan ve çok az kişi tarafından değinilen gerçek bir osmanlı hayatı var. işte berkes hocanın kitabı o çok az kişi tarafından değinilen kitaplardan biri.
Türkiye İktisat Tarihi
Türkiye İktisat TarihiNiyazi Berkes · Yapı Kredi Yayınları · 201334 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.