Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye'nin Dış Politikası

Oral Sander

Türkiye'nin Dış Politikası Sözleri ve Alıntıları

Türkiye'nin Dış Politikası sözleri ve alıntılarını, Türkiye'nin Dış Politikası kitap alıntılarını, Türkiye'nin Dış Politikası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarihte yöntem sorununda, yani tarihi olayların nasıl kavranıp anlaşılacağı konusunda Türkiye'de yazılanlar çok az. Konu genellikle yüzeysel bir biçimde ele alındığı gibi, bir iki tarih kitabının giriş bölümlerinde, gazete makalelerinde sıkışıp kalmış. Burada amaç, tarihte yöntem konusunun daha geniş biçimde tartışılmasına katkıda bulunmak, yoksa geniş ve derinlemesine bir incelemeye girişmek değil.
Sayfa 9
"ABD, Sovyetler ile ÇHC'yi en az iki cephede askeri ve siyasal baskı altında tutacak üç savunma çizgisi planladı. Sovyetler, batıdan güçlendirilmiş NATO, doğudan ÇHC ve güneyden üç numaralı savunma çizgileriyle baskı altında kalmış olacaklardı. Tüm bu çizgilerin can alıcı noktası Doğu Akdeniz olmaktadır. Doğu Akdeniz, Amerikan dış politikasının üzerinde odaklandığı ve giderek önemi artacak bir bölgedir."
Reklam
Yirmibir yüzyıla dek temelde Avrupa devletlerince kurulan güç dengesinin, artık Avrupa dışında oluşmaya başlaması ve bu denge içindeki güç özeklerinin değişken bir nitelik göstermesi
.. İnsan, yaptığını bilmek durumundadır".
Insanoğlu, üzerinde bulunduğu gezegendeki yaşamı tümüyle sona erdirecek çekirdek-güçlü silahı hem gerçekleştirdi hem de kullandı
1. Dünya Savaşı
1. Büyük savaş; Yepyeni, yarı örtülü ve çözülmemiş gerginlikleri ortaya çıkaran bir hesaplaşmadır. @oralsander
Reklam
Avrupa'da savaşan sömürge insanı, Belki de ilk kez yanında ve karşısında savaştığı beyaz insana göre ırksal düşüklüğü ve yeteneksizliği olmadığını anlamıştı. 1945 sonrasında Asya ve Afrika'da batıya karşı bağımsızlık savaşını yürütenlerin büyük çoğunluğunun bu büyük savaşlara katılmış asker olmaları tarihsel bir rastlantı sayılamaz.
Avrupa'nın bir güç özeği olarak dünya politika sahnesinden ayrılmasından sonra, Dünya en az 20 yıl kesin çizgileri ile ABD ile Sovyetler Birliği'nin çevresinde iki kutuplu bir nitelik kazandı.
1815 Viyana düzenlemesi, bir büyük devletin (Napolyon Fransası) kendi istemini öteki Avrupa devletleri üzerinde zorla kabul ettirmesine karşı bir öbekleşmeyi anlatır.
NATO ile Varşova Paktı, Avrupa devletlerinin yalnız başlarına güvenliklerini sağlayamadıklarını, üzerinde bulundukları kıtada askeri ve siyasal dengeyi kuramadıklarını en açık, en belirgin göstergesidir.
Reklam
1939-1945 Savaşı'ndan sonra uluslararası dizgeyi, büyük ölçüde Avrupa dışı özekli düzenlemeler kuracaktır.
3. Dünya Savaşı Çıkar mı?
20. yüzyılın ilk yarısı (1900- 1950) içinde iki büyük ve yıkıcı savaşa yol açan ekonomik, toplumsal, siyasal ve psikolojik güçler bir üçüncüsünde çıkarabilir.
Sayfa 30 - Oral SanderKitabı okudu
Tarihte yöntem
Olaysız tarihçi köksüz ve boşlukta, tarihçisiz olaylar ise ölü ve anlamsızdır.
20. Yüzyıl, kökleri önceki yüzyıllarda bulunman ama onların kesintisiz bir devamı olarak sayılamayacak bir dönemdir.
Tarihte yöntem
Tarih, tarihçisi ile olayları arasında karşılıklı ve sürekli bir etkilenme süreci, bugün ile geçmiş arasında bitmeyen bir diyalogtur.
61 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.