Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak

Ziya Gökalp

Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak Gönderileri

Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak kitaplarını, Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak sözleri ve alıntılarını, Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak yazarlarını, Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir milliyetin yurdu olmayan ülke, fertlerin karın doğuracağı bir imaret mahiyetini alır. Devlet ve vatan müesseseleri milli ülküye istinat ederse hayatları ebedidir. Fertlere istinat ettikleri takdirde tükenmeye mahkumdur.
Sayfa 75
·
Puan vermedi
Gökalp
Vatan ne Türkiye'dir Türk için ne Türkistan; Vatan büyük ve müebbed bir ülkedir: Turan!... Sözü bile Gökalp'in eserlerinin derinliğini anlatır.
Ziya Gökalp
Ziya Gökalp
Türkleşmek İslamlaşmak Muasırlaşmak
Türkleşmek İslamlaşmak MuasırlaşmakZiya Gökalp · Ötüken Neşriyat · 20173,055 okunma
Reklam
İslam ananelerinden hangilerinin doğrudan doğruya İslamiyet'e hangilerinin Arap, Fars yahut Türk'e ait olduğunu göstermek derin tetkiklere muhtaçtır.
İlmin ölçütü ameldir. Ameldeki muvaffakiyetsizliğimizle ilimdeki behresizliğimizi(pay sahibi olmayışımızı) ispat ettik. O halde ne uzman bilginler yetiştiren âlî mekteplerimiz ne de vatandaşlar yetiştirmeye çalışan talî mekteplerimiz hiçbir fayda temin edememişlerdir.
Sayfa 50
Türklüğün kelimelerde, mesellerde, masallarda, destanlarda izleri kalmış bir milli mefkûresi (ülküsü) vardır ki, bunu bu dağınık enkaz arasında bulup çıkarmak ve bundan mündemiç (saklı) olan kavmî "mâ-bâ-det-tarih"i (tarih ötesini) keşfetmek en büyük vazifemizdir.
Sayfa 29
Biz Türkler, kaideci fakat ananesiz bir milletiz. Türklüğe ve İslamlığa ait ananelerimizin tarihi silsilelerini aramadığımız gibi, asrımızı farklılaştıran terakkilerin kaynağını ve gelişimini tetkike lüzum görmeyiz. Bizim için yalnız neticeler lazım.
Sayfa 27
Reklam
Kaideciler neticeyi sebep yerine koyarlar. Kaide tekâmülün geçici bir neticesidir. Onlar bunu tekamülün sebebi sanırlar.
Sayfa 26
Bir zamanın muasırları, o zamanda fen hususunda en gelişmiş olan milletlerin yaptıkları ve kullandıkları bütün aletleri imal ve istimal edebilenlerdir. Bugün bizim için muasırlaşmak demek, Avrupalılar gibi zırhlı gemiler, otomobiller, tayyareler yapıp kullanabilmek demektir. Muasırlaşmak, şekilce ve yaşayışça Avrupalılara benzemek değildir.
Sayfa 20
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.