Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

3. Kitap

U.S.A. / Büyük Para

John Dos Passos

U.S.A. / Büyük Para Hakkında

U.S.A. / Büyük Para konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

John Dos Passos U.S.A. adlı dev roman üçlüsünün ilk iki kitabı 42. Enlem ve 1919'da Birinci Dünya Savaşı öncesi ve sonrası yıllardaki Amerikan toplumunun ayrıntılı bir kesintinin değişik açılardan ve zengin bir anlatım tekniğiyle dile getiriyordu. Kişilerin "yaşamöyküleri", "haber-film" ve "sine-göz" başlıkları altında karşımıza çıkan bu ilginç anlatım Amerikan toplumunun değişim hızına kapılan küçük insanların büyük düşlerini, düş kırıklıklarını, köksüzleşmelerini de sergiliyordu. U.S.A.'nın üçüncü ve son kitabı Büyük Para bu olumsuz gidişi daha acımasız bir dille yansıtır. 1920'li yılların zenginliği ve coşkunluğu 1929 ekonomik bunalımlarıyla son bulur. Bu aynı zamanlarda romandaki küçük insanların büyük düşlerinin de acı sonudur.
Çevirmen:
Oya Dalgıç
Oya Dalgıç
Tahmini Okuma Süresi: 14 sa. 30 dk.Sayfa Sayısı: 512Basım Tarihi: 1991Yayınevi: Adam YayıncılıkOrijinal Adı: U.S.A. 3 Big Money
ISBN: 9789754181142Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 60.0
Erkek% 40.0
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

John Dos Passos
John Dos PassosYazar · 7 kitap
John Dos Passos (1896-1970) New Yorklu ünlü ve varlıklı bir avukat olan babasıyla, Virginialı seçkin ve soylu bir kadın olan annesi, ancak John on altı yaşına geldiğinde evlenebilirler. Çocukluk yıllarını annesiyle Avrupayı dolaşırken arada babasıyla Avrupa otellerinde buluşarak geçirir. Kendi deyimiyle otel çocuğudur. 18 yaşına geldiğinde babası ölür. 1916da Harvardı bitirince okumak için İspanyaya gider ancak ambulans sürücüsü olarak orduya ve savaşa katılır, cepheleri dolaşır. Savaşı dolaysız olarak tam da içinden yaşar. Three Soldiers (Üç Savaşçı) savaş izlenimlerini yansıttığı ilk romanıdır. Ona göre savaş hayal ürünü bir pazardan yararlanmak uğruna delikanlıların gencecik bedenlerini kurban eden, vahşet ölçüsünde çıldırmış uygarlığın son atağıdır. 25 yaşında genç bir yazar olarak İstanbula gelir. Tıpkı çağdaşları ve arkadaşları olan Sinclair Lewis, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald gibi o da tüketim hırsına kapılmış ve başka her şeye kayıtsız kalan Amerikan kültürünü acımasızca eleştirir. Kapitalist endüstrinin zorbalığı karşısında duyduğu öfke ve acı, başyapıtı olan A.B.D. üçlemesinde açıkça görülür. Jean Paul Sartre için, Çağdaş en büyük yazar Passostur. Onun aynı zamanda ölümü o güne kadar en iyi anlatan yazar olduğunu söyleyip şöyle der: Ölüm üzerine çok şey söylemez, yalnızca Öldü, der ama ondan sonra yazdığı her sözcük açık mezara atılan bir kürek topraktır.