Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbn Sina, Suhreverdi, İbn Arabi

Üç Müslüman Bilge

Seyyid Hüseyin Nasr

Üç Müslüman Bilge Gönderileri

Üç Müslüman Bilge kitaplarını, Üç Müslüman Bilge sözleri ve alıntılarını, Üç Müslüman Bilge yazarlarını, Üç Müslüman Bilge yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan rûhu madde dünyasında bir tutsak olarak kısılmış durumdadır ve başlangıçta inip geldiği ışıklar dünyasına yeniden dönebilmek için buradan kurtulmalıdır.
Reklam
İbn Sina
"Sonraki yıllarımda, on sekiz yaşında bir gençken bildiklerimin dışında hiçbir şey öğrenmedim."
El-Kindî
"Gerçeği itiraf etmek ve bize hangi kaynaktan gelirse gelsin, ister önceki kuşaklarca, isterse yabancı halklarca sunulmuş olsun, özümlemekten utanmamalıyız. Gerçeği arayan için gerçekten daha değerli hiçbir şey yoktur; gerçek hiçbir zaman kendisine ulaşanı ucuzlatmaz ve alçaltmaz; aksine onu onurlandırır ve ona soyluluk kazandırır."
Fakat, nasıl yere ekilen bir tohum bir ağaç hâlinde büyür ve ancak belli bir zaman geçtikten ve uygun bir topraktan beslendikten sonra meyve verirse; tıpkı bunun gibi, İslâm medeniyetinin ağacı da kalp ve san'at düzlemindeki meyvelerini de İslâm'ın devraldığı önceki medeniyetlerin miraslarından da beslenerek yüzyıllar sonra vermiştir.
Reklam
Kâinât'ta hiçbir şey, yalnızca göründüğü gibi değildir -yani, eşyanın taşıdığı gerçeklik zâhirinden ibaret olamaz. Her "fenomen" bir "nomen"e, İslâmî terimlerle açıklayacak olursak; her "zâhir" bir "bâtın"a işaret eder. Te'vil veya manevî tefsîr işlemi, zâhirden bâtına, dış gerçeklikten iç gerçekliğe gitmek demektir.
Sayfa 134 - İnsan Yayınları, 9. baskı 2019Kitabı okudu
İbn Arabî
Daha hayatının ilk dönemindeyken iki kadın velîyle, hayatını yönlendirmede üzerinde büyük etki bırakan Marşenalı Yâsemîn ve Kurtubalı Fâtıma ile tanışmıştır.
Sayfa 120 - İnsan Yayınları, 9. baskı 2019Kitabı okudu
"Sâlik" kelimesine ithafen dipnot:
Tasavvufun izleyicilerine İslâm dilinde hiçbir zaman sûfî denmez; bir tür nezaketsizlik sayılır bu; çünkü sûfî , hedefe varmış ve "Yüce Özdeşlik" durumunu kazanmış kişidir. Sûfî Yol'un izleyicilerine çoğunlukla fakîr (rûhen yoksul) veya mutasavvıf (tasavvufa katılmış), ya da Farsça dervîş denilir; bunlardan ayrı olarak, Yol'un çeşitli yönleriyle bağlantılı daha bazı isimler de vardır.
Sayfa 110 - İnsan Yayınları, 9. baskı 2019Kitabı okudu
Manevî/rûhî bir idrâk ve kutsallık ve ma'rifeti elde etme yolu olarak tasavvuf, kalbini ve bâtınî ya da iç boyutunu oluşturduğu İslam Vahyinin ayrılmaz bir iç öğesidir.
Sayfa 109 - İnsan Yayınları, 9. baskı 2019Kitabı okudu
81 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.