Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sosyal Sorunun Dönüşümü

Ücretli Çalışmanın Tarihçesi

Robert Castel
“Çağdaş toplumlara musallat olan ve prekarite, korunmasızlık, dışlama, ayrıştırma, statü kaybı, mensubiyet yitimi gibi konuları ön plana çıkaran kırılma tehdidini değerlendirebilmek için, ücretli emeğin işgal ettiği yeri toplumsal ve tarihsel bakımdan belirtmek şarttır. (...) Elinizdeki eserde tarih büyük bir yer işgal ediyor olsa da, burada bahsettiğimiz şey şimdiki zamanın tarihidir. (...) Şimdiki zaman sadece çağdaş olan değildir. O aynı zamanda bir mirasın ürünüdür; bugünü anlamak ve bugün eyleme geçebilmek için bu mirasın anısı bize gereklidir.” Ücretli çalışma, yüzyıllar boyunca statü kaybı anlamına geldi. Sefil ve küçümsenen bir ücretlilik durumundan, toplumsal öznelerin çoğunluğunun sosyal güvencelere sahip olduğu bir ücretliler toplumuna nasıl geçildi? Sonra nasıl oldu da bugün daimi bir işsizlik içinde yaşamını idame ettirmeye çalışanlardan, ufak tefek işlerde günü kurtarma telaşındaki gençlerden oluşan bir kitle gelişmiş toplumların kalıcı bir parçası haline geldi? Robert Castel, Ücretli Çalışmanın Tarihçesi’nde sosyal sorunun ortaya çıkışını ve dönüşümünü incelerken toplumsal iş bölümü içinde işgal edilen yer ile bireyi güvence altına alan sosyal koruma sistemlerine katılım arasında güçlü bir bağlantı görüyor. Günümüzün prekaryalaşmış ücretli çalışanlarının durumu ile geçmiş çağların toprağından kopmuş, sefalete mahkûm edilmiş milyonlarca emekçisinin durumu arasında yapısal süreklilikler saptayan Castel, parçalanan ücretliler toplumu ve güvencesizleşmenin yükselişi karşısında kaybedilenleri geri kazanmanın yollarını arıyor. Zengin bir tarihsel sosyoloji araştırması olan bu çalışma, ücretli emeğin toplumsal serüvenini altı yüz yıllık bir perspektifle sunuyor ve günümüzün işsizlik, korunmasızlık, mensubiyet kaybı gibi en can alıcı sorunlarının ardındaki yapısal dinamiği ortaya koyuyor. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Robert Castel
Robert Castel
Çevirmen:
Işık Ergüden
Işık Ergüden
Editör:
Ahmet İnsel
Ahmet İnsel
Tahmini Okuma Süresi: 12 sa. 28 dk.Sayfa Sayısı: 440Basım Tarihi: 2017Yayınevi: İletişim YayınlarıOrijinal Adı: Les métamorphoses de la question sociale. Une chronique du salariat
ISBN: 9789750521362Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
440 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Yine bir hocamın önerisi ile okuduğum bir kitaptı. Kitap kesinlikle çok donanımlı ve çok güzel. Ancak dili biraz ağır. Normal kitaplara göre daha büyük ve puntosu da biraz daha küçük, bu da okuma süresini uzatıyor. Kitap adından anlaşılacağı gibi çalışma üzerine. Adam Smith'ten Karl Marx'a, Max Weber'e birçok düşünüre ve onların düşüncelerine yer veriliyor. Ekonomiden sosyolojiye... Feodalizmden kapitalizme... Devletlerden, yoksul insanlardan, açlıktan... Ücretli çalışmadan, proletarya ve burjuvaziden... Emekten, iş gücünden, piyasadan... Sanayi devriminden, sanayileşmeden... Fordizmden, merkantilizmden... İlgili olan bütün durum, terimlerden bahsediliyor kitapta. Birçok yüzyıldan, o yüzyıllardaki büyük olaylardan bahsediyor. Birçok tarihi olaydan ve birçok dönemden bahsediyor. Kitap iki kısımdan oluşuyor; Vesayetten Sözleşmeye ve Sözleşmeden Statüye. En sonunda da 'Olumsuz Bireycilik' adlı sonuç kısmı yer alıyor. Kitabı çok beğendim ancak dediğim gibi dili ağır olduğu için okumam biraz zor oldu. Ayrıca çok fazla bilgi yer aldığı ve bilmediğim çok şey olduğunu fark ettiğim için de bazı yerleri tam olarak anlayamadığımı düşünüyorum. İlerde tekrar okumayı düşünüyorum. Başlarda bilmediğim bazı kelimeler de vardı, anlamlarına bakmak durumunda kaldım. Bilmediğim birçok olayı araştırıp öğrenmek durumunda da kaldım. Kısacası kitap bana çok şey kattı, ancak yine de tam olarak kitabı anlayacak kadar bilgimin yeterli olmadığını düşünüyorum. Eğer sizin de ekonomi, sosyolojiye ilginiz ve merakınız varsa okumanızı öneririm. Keyifli okumalar!
Ücretli Çalışmanın Tarihçesi
Ücretli Çalışmanın TarihçesiRobert Castel · İletişim Yayınları · 20177 okunma
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.