Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Üçüncü Sınıf Nedir

Emmanuel-Joseph Sieyès

Üçüncü Sınıf Nedir Hakkında

Üçüncü Sınıf Nedir konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.
8.5/10
9 Kişi
30
Okunma
6
Beğeni
1.169
Görüntülenme

Hakkında

1789 Fransız Devrimi'nin mimarları denince, on sekizinci yüzyılın "Filozoflar" diye anılan büyük düşünürleri -Voltaire, Rousseau, Diderot, vb.- akla gelir. Fakat bunların eserlerinde dile gelen yeni dünyayı biçimlendirecek fikirler, genellikle ne geniş halk kitlelerince anlaşılabilecek ne de sorun çıkınca hemen uygulanabilecek genel ve soyut "felsefi" düşüncelerdir. Bu nedenle, Fransa devrime doğru giderken her kesime mensup aydınlar tarafından söz konusu fikirleri halka yaymak ve siyasal eylem programları oluşturmak amacıyla pek çok irili ufaklı yazı, risale, broşür, kitap vb. yazılmıştır. Kendisi ruhbandan olmakla birlikte tüm siyasal eyleminde davasını savunduğu "halk" lehinde tutum almış olan "filozof yaradılışlı" Emmanuel-Joseph Sieyés'in Qu'est-ce que le Tiers-Ètat? ("Üçüncü Sınıf" Nedir?) adlı eseri bunların en tanınmışı , Fransız devrimi ile ilgili belgelerin en önemlilerinden biri, bir anlamda devrimcilerin gerçek manifestosudur. Bu metinde coşkun bir üslup, ama ödünsüz bir bilimsel duruluk ve titizlikle tanımlanıp savunulan ulus, yurttaş, hak, hukuk, demokrasi, özgürlük, eşitlik, ulusal irade gibi kavramlar devrimle canlanmış, devrimin etki ve sonuçlarının evrenselleşmesiyle de tüm modern çağın siyasal tablosunu belirlemiştir. Bugün içinde yaşadığımız dünyanın temel siyasal ve toplumsal parametrelerini, artık ilk ortaya çıktıkları sıradaki biçimleriyle görüp tanıyabileceğiz.
Çevirmen:
İsmet Birkan
İsmet Birkan
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 7 dk.Sayfa Sayısı: 110Basım Tarihi: Aralık 2011Yayınevi: İmge KitabeviOrijinal Adı: Qu'est-ce que le tiers état?
ISBN: 9789755334516Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 30.6
Erkek% 69.4
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Emmanuel-Joseph Sieyès
Emmanuel-Joseph SieyèsYazar · 1 kitap
Fransız siyaset adamı (Fréjus 1748-Paris 1836). Papaz oldu, Tréguier Piskoposluk meclisine üye seçildi (1775), Chartres piskopos naipliğine getirildi (1787). Essais sur les Privilèges’i (imtiyazlar Üstüne Denemeler) [1788] ve Qu’est-ce que le Tiers États’yı (Tiers-États Nedir?) [1789] yayımladı. Bu son eserle büyük üne kavuştu. Paris Tiers’inde milletvekili oldu. «Millet meclisi» deyimini kabul ettirdi (17 haziran 1789). Mounjer ile Jeu* de Paume andını kaleme aldı (20 haziran) ve Sarayın Meclise karşı hazırladığı darbeye Mirabeau ile karşı çıktı. Jakobenler kulübünün kurucularından biri olarak, kilise mallarının millileştirilmesini destekledi, ama ondalık (dîme) vergisinin kaldırılmasını sağlayamadı. Seçmenlerden vergi alınması sisteminin kuruluşunda ve eyaletlerin teşkilâtlanmasında katkısı oldu. Jakoben-lerden ayrıldı. Feuilant’lara bağlandı (temmuz 1791). Konvansiyona seçildi, o-yunu kralın öldürülmesinden yana kulla ndıysa da bir ara ortada görünmez oldu. Thermidor’un karşı hareketi sırasında ayaklanmaları durdurabilmek için bir polis kanunu çıkarılması teklifinde bulundu (mart 1795), Salut Public komitesine girdi, diplomasiyle ilgilendi. İlhaklardan yanaydı, Rewbell ile La Haye’de Batav cumhuriyetiyle yapılan birlik antlaşması görüşmelerine katıldı (mayıs). Direktuvara seçildi. Yıl III anayasası kendisine danışılmadığmdan yerini Carnot’ya bıraktı. Beşyüzler meclisine seçildi. 18-Fructidor’u destekledi. Berlin elçiliğine getirildi (mayıs 1798), Prusya ile bir yakınlaşma sağlayamadı. Direktuvarda Rewbell’in yerini aldı (mayıs 1799). Yıl VII, 30 Prairial gününü düzenledi. Anayasayı, yürütme gücü lehinde değiştirmek istedi. Bunun için keskin bir «kılıç» aradı, Jou-bert’i. sonra da Pouch6’yi polisin başına getirdi. Joubert’in ölümü üzerine, Talley-rand’ın aracılığıyle Bonapart’a yaklaştı. Böylece Brumaire hükümet darbesini hazırladı ve geçici üç konsülden biri oldu (1799). Yıl VIII anayasa taslağını kaleme aldı. Fakat Bonapart bunu dilediği gibi değiştirdi. Senato başkanıyken iktidardan u-zaklaştırıldı. 1800’de senatör, 1809’da kont, Yüzgün’de âyan üyesi oldu. 1816’da kralın ölümünden sorumlu tutuldu ve sürgün edildi, ancak 1830’da Fransa’ya döndü.