Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hatıralar Işığında Cumhuriyet Tarihi Okumaları 1

Unutamadıklarım

Yavuz Bülent Bakiler

Unutamadıklarım Gönderileri

Unutamadıklarım kitaplarını, Unutamadıklarım sözleri ve alıntılarını, Unutamadıklarım yazarlarını, Unutamadıklarım yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“ Sevmek bir nasip meselesidir. İnsanlara sevmedekilerini zorla sevdiremeyiz. Ama saygılı olmak terbiye işidir.
“ Benim gönlüm herkesin gezip tozacağı, oturup kalkacağı bir panayır yeri değildir .”
Reklam
En büyük zırvası veyahud iddiası...
Cumhuriyet idaresine rağmen Atatürk'ün bir fikrini, bir davranışı tenkit etmek çok uzun yıllar 'Atatürk düşmanlığı' olarak görüldü, gösterildi. Ciddi ölçüler içinde bile, bir tenkit hakkını düşmanlık saymak ancak mağara devri insanlarına yakışacak bir davranıştır. İlimde, sanatta, siyasette, tenkit hürriyetini yasaklamak, suç
Sayfa 15 - YAKIN PLANKitabı okudu
"Bir dağbaşı yalnızlığı yaşıyorum yeniden., Dağbaşı yalnızlığı ölümden beter. Hiç kimse aramasa sormasa beni Sen gelsen yeter.. Huzur ellerinin güzelliğidir. Gözlerin karşımda mutluluk denizi. Her sabah soframızda ekmeğimizi Sen bölsen yeter.."
Tek partili demokrasi veyahud muhalefetsiz Cumhuriyet..!
Bizim Cumhuriyet idaremiz, muhalefeti olmayan hatta muhalefeti yasaklayan bir anlayışla doğdu. Muhalefetsiz bir Cumhuriyet rejimi olur mu? Bu soruya, hiç kimse "olur" diye cevap veremez. Bizde, bu noksanlığı görenler Kazım Karabekir Paşa'nın başkanlığında ilk muhalefet partisini kurdular: Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası. Bu muhalefet fırkası sadece beş buçuk ay yaşayabildi. 17 Kasım 1924 tarihinde kurulan Terakiperver Cumhuriyet Fırkası 3 Mayıs 1924'te kapatıldı. 1924-1930 yılları arasında yine bir muhalefet partimiz yoktu. Atatürk, tek parti idaresinin bir takım yanlışlarını görünce, bir muhalefet partisi kurulmasını gerekli gördü. Gümüşhane milletvekili Ali Fethi Okyar, yakın arkadaşlarındandı. Serbest Fırkayı Fethi Okyar'a zorla kurdurdu. Fethi Okyar: "Paşam ben size karşı muhalefet partisi kuramam" diye sızlanmasına rağmen verilen emrin dışında kalamadı. Serbest Fırka, 12 Ağustos 1930 tarihinde kuruldu. Atatürk Serbest Fırka'ya rağmen halkın yine kendi partisine oy vereceğini sanıyordu. Belediye Başkanlığı Seçimleri yapıldığında yanıldığını gördü. Halk büyük coşkunluklarla Serbest Fırka adaylarının yanında yer alıyordu. Atatürk Fethi Bey'i Çankaya Köşkü'ne çağırdı ve emretti: "SERBEST FIRKA'YI KAPATACAKSIN! Fethi Bey ağlamaklı bir sesle sordu: - Paşam, bu partiyi zaten siz bana zorla kurdurdunuz. Ben şimdi bu 95 günlük bir partiyi hangi gerekçeyle kapatayım? - Partimiz, irticayı körüklemiş, Cumhuriyetimize karşı tavır almış, dersiniz! Ali Fethi Okyar, ağlaya ağlaya Çankaya Köşkü'nden ayrıldı ve partisinin kapısına 17 Kasım 1930 tarihinde kilit vuruldu.
Sayfa 13 - YAKIN PLANKitabı okudu
Kahramanlarımızı bire indirmek...
Kahramanlarımızı bire indirenler, vatan bütünlüğümüze, ordumuza, dinimize, tarihimize kem gözle bakanlar gönlümüzde olamazlar. Onlar da bizim ötekilerimizdirler.
Sayfa 11 - YAKIN PLANKitabı okudu
Reklam
Türkçe
Türkçe, bizim şah damarımızdır, varlık sebebimizdir. Türkçemizi budayanlar, onu bir kabile dili haline getirenler, dünkü kütüphanelerimizi taşlaştıranlar yani okunmaz, anlaşılmaz hale getirenler, milletimizin en büyük düşmanlarıdırlar. Yani bizim ötekilerimizdirler.
Sayfa 10 - YAKIN PLANKitabı okudu
256 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Yavuz Bülent üstadın şiirsel anlatımıyla yakın tarihte kısa bir yolculuğa çıkıyorsunuz. Üstadın mükemmel üslûbunu ve dilinin naifliğini müşahede ederken kitabın sohbet havasında ilerlediğini farkediyorsunuz.
Unutamadıklarım
UnutamadıklarımYavuz Bülent Bakiler · Yakın Plan Yayınları · 2013387 okunma
256 syf.
6/10 puan verdi
·
13 günde okudu
Yavuz Bülent Bâkiler (1936), milliyetçi camianın yakından tanıdığı bir isim. Bu hatıratında da avukat, gazeteci, kültür bakanlığı müsteşar yard, edebiyatçı olarak tanık olduğu çok sayıda ilginç olayı toparlamış. Muhafazakar bir yakın tarih perspektifi olarak okunabilir
Unutamadıklarım
UnutamadıklarımYavuz Bülent Bakiler · Yakın Plan Yayınları · 2013387 okunma
Atatürk, Milli Mücadele yıllarında hem sevgili peygamberimizi hem de İslam dinini çok metheden konuşmalar yapıyordu. Ama Cumhuriyeti ilân ettikten, cumhurbaşkanı olduktan sonra dinde de inkılâp yapma düşüncesiyle dolu olduğunu gösterdi
Reklam
Biz gözlerimizi, Cumhuriyet rejimine 1923 yılında açtık.. Fakat başka ülkelerdeki Cumhuriyet idarelerinden farklı bir tarafımız vardı: Bizim Cumhuriyet idaremiz, muhalefeti olmayan hatta muhalefeti yasaklayan bir anlayışla doğdu
Sözde senden kaçıyorum, Dolu dizgin atlarla
728 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.