Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Varlık İzleri: Işık ve Ses –Heidegger'de Temel Kavramlar

Özgür Taburoğlu

Varlık İzleri: Işık ve Ses –Heidegger'de Temel Kavramlar Sözleri ve Alıntıları

Varlık İzleri: Işık ve Ses –Heidegger'de Temel Kavramlar sözleri ve alıntılarını, Varlık İzleri: Işık ve Ses –Heidegger'de Temel Kavramlar kitap alıntılarını, Varlık İzleri: Işık ve Ses –Heidegger'de Temel Kavramlar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sahici vicdani çağrının, neden olduğu dayanaksız suç gibi, vazettiği bir adalet kaynağı da yoktur. Bu çağrı aleladelik kazandıkça dünyasal olanın ufku içerisine girer ve Dasein vicdanlı bir varolan niteliği edinir. Bu çağrı dolayımıyla ‘kendi olanaklarını’ dinleyerek hem suç işleyen hem de hüküm veren bir özne konumu edinir. Vicdanın sesi, Dasein’ın kendi varlık olanakları içerisinde bir yankılanmadır. Suçluluk ise bir ruh hali olarak vicdani sese yaşam verir.
Sayfa 157Kitabı okudu
Reklam
“Ortada bir bilmece yok. Bir soru sorulabiliyorsa eğer, yanıtlanabilir de.”
Akışa düşen 1K tartışmaları.
Keder verici boşboğazlık, dışarıdan, farklı olandan, başkasından ve özellikle varlıktan feyz almayan söylemlerin kaderidir. Sadece kendisini dinleyerek konuşanın sergilediği davranıştır. Her seferinde malumu yeniden ilan eden söyleşilerdir.
İyi bilinen özdeyişteki gibi, “bilgeliği ölçüsünde cehaletini fark eder.”
Sayfa 132Kitabı okudu
Reklam
Zamanın sonsuzluğu herkes içinde şimdide dondurulmadan ‘akıp gider’.
Güç istencinin 'oyuncağı’ olmuş böyle bir öznenin zaviyesinden bakınca yüceliği elinden alınmış, 'güneşle bağı kesilmiş' yeryüzü, artık ötesini işaret etmeyen bir yer parçasına dönüşür (1977: 146). Bu değişimle birlikte öznel etkinliğin devamı olarak mekanik nedensellik ayrıcalık kazanır. Kartezyen düşünümün etkisiyle cogito dışında her varolanın ve başka Daseinların nesneleştiği bir varhk anlayışı egemen olur. Varlık belirtileri insanca bakış açısının veya perspektifin sonlu ufkuna hapsolur. Cogito, 'maddesel, bedensel, ruhsal ve tinsel kaynakları' kendisine mâl eder (1977: 146). Bu koşullarda insan öznesi öyle bir 'hız' kazanır ki gün içerisinde farklı coğrafyaları aşma olanağı bulur. Zaman ve yer olarak çok uzakta olanı fazlasıyla yakına çeker. Heidegger için radyo ve televizyonda gerçekleşen, böyle bir yakınlaştırma örneğidir (1977: 174). Ama Dasein zaman ve yer parçaları arasında süratle yer değiştiriyor görunse de özünde nesnel bir uzamı kat eder. Bu nicel 'devasalık' sınırsızca genişletilmiş bir 'boşluğun' kesitleridir. Heidegger, böyle ölçüsüz yakına getirme ve devasalık arayışını 'Amerikanizm' olarak tanımlar (1977: 174).
Dasein, ayraç içine tam olarak alamadığı nesneler ve nesne ilişkileriyle dolu bir dünyada ve başkalarıyla yaşam sürerken varlığın tecrübesine olanak sağlayan bazı ruh hallerine kapılır. Böyle ruh ve duygu halleri içindeyken varlıktan gelen vicdanın sesini işitmeye açık olur. Bu sıradan Dasein’ın kendi ışığıyla, lumen naturalesiyle, varlığa ait aydınlığın, Lichtungun karşılaştığı, bir bakıma gözle nazarın yüzleştiği ara yerde ne olduğunu anlamaya çalışmak önem kazanır.
25 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.