Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fenomenolojik Ontoloji Denemesi

Varlık ve Hiçlik

Jean-Paul Sartre

Varlık ve Hiçlik Sözleri ve Alıntıları

Varlık ve Hiçlik sözleri ve alıntılarını, Varlık ve Hiçlik kitap alıntılarını, Varlık ve Hiçlik en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Şimdi, yaşamı ölmüş olduğundan, bu yaşamın şimdiki zamanla tüm bağlarını keserek kendinde doluluğu içinde büzüşmesini yalnızca başkasının belleği engelleyebilir. Ölmüş bir yaşamın belirleyici özelliği, onun, muhafızlığını başkasının yaptığı bir yaşama dönüşmüş olmasıdır. Bu demek değildir ki başkası, “yitirilen kişinin” yaşamıyla ilgili belirtik ve bilişsel bir yeniden kurma işlemi gerçekleştirerek bu yaşamı aklında tutar. Tam tersine, böylesi bir yeniden kurma işlemi, başkasının ölmüş yaşam karşısında benimseyebileceği tavırlarından yalnızca bir tanesidir ve bunun sonucunda “yeniden kurulan yaşam” (yakınların anılarıyla aile ortamı içinde, tarihi ortam içinde) olma özelliği de bazı yaşamları diğerlerinden ayıran tikel bir yazgıdır. Buradan, zorunlulukla şu sonuç çıkar: karşıtı olan “unutulup gitmiş yaşam” niteliği de, başkalanndan hareketle bazı yaşamlann payına düşen özgül ve betimlenebilir bir yazgıyı temsil eder. Unutulmuş olmak, başkasının belli bir tavrının ve başkalarının örtük bir kararını nesnesi olmaktır.
Hiçlik varlığa musallat olur.....varlık - olmayan ancak varlığın yüzeyinde vardır.
Reklam
Proust'un de­hası, ne tek başına ele alınan eserdir, ne de Proust’un bu eseri üretmeye mukte­dir olmasıdır: Proust'un dehası, bir kişinin kendini ortaya koyma şekillerinin bü­tünü olarak düşünülen eserdir. Nihayet, bu şekilde görünüş ve öz arasındaki düalizmi de aynı şekilde dışlayabiliriz. Görünüş özü saklamaz, onu açımlar: görünüş özdür. Bir varolanın özü, artık o varolanın derinliklerine gömülü bir gerekirlik de­ğil, onun görünmelerinin akışını yöneten apaçık yasadır, dizinin nedenidir.
Bölünemez, ayrıştırılamaz bir varlık vardır. Niteliklerini daha alt düzeyden varlıklar olarak taşıyan bir töz değil, baştan sona varoluş olan bir varlık.
İthaki yayıneviKitabı okuyacak
insan et parçası olarak geldiği şu dünyadan mezarlık gübresi olarak mı gidecek? bütün sevinçler ve üzüntüler birer abartı mıydı? hiç manevra kabiliyeti yok mudur insanın? şu morgda yatan zavallı mesela. doğmayı o seçmemişti. ölmeyi de istemedi.
Hiçlik, varlığın varlık tarafından soru konusu ya­pılmasıdır, yani tastamam bilinçtir ya da kendi içindir. Hiçlik, varlığa varlık ara­cılığıyla gelen ve varlığa sahip olmaksızın devamlı olarak varlık tarafından des­teklenen mutlak bir olaydır.
Reklam
Kendini benimsemek üzere girişilen değişmez çaba olarak tam ve değişmez içtenlik, doğası gereği, kendiyle bağlarını koparmak için sürdürülen değişmez bir çabadır; insan tam da kendini kendi için nesne kıldığı edimle kendinden kurtulur. İnsanın, ne olduğunun sürekli dökümünü yapması, hiç durmadan kendini yadsımaktır, artık hiçbir şey olmadığı, saf ve özgür bir bakıştan başkaca bir şey olmadığı bir alana sığınmaktır. Kendini aldatma kendini erim dışına koymayı hedefler, bir kaçıştır diyorduk. Ama şimdi içtenliği tanımlamak için de aynı terimleri kullanmak gerektiğini görüyoruz.
Bilinç şunu gerektirir: görünenin varlığı yalnızca göründüğü sürece varolmamalıdır. Bilinç için olanın fenomenötesi varlığının ta kendisi, kendindedir.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.