Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castello Calvin'e

Stefan Zweig

Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castello Calvin'e Sözleri ve Alıntıları

Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castello Calvin'e sözleri ve alıntılarını, Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castello Calvin'e kitap alıntılarını, Vicdan Zorbalığa Karşı ya da Castello Calvin'e en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sıra dışılık sıradanlığa kurban edilmiştir, yaratıcı özgürlük, itirazsız köleliğe...
Sayfa 71
Sadece galiplerin anıtlarına göz atan bir dünyaya daima ve daima insanlığın hakiki kahramanlarının, geçici krallıklarını milyonlarca mezar ve paramparça olmuş hayatlar üzerine kuranlar değil, Castellio'nun Calvin'e karşı ruhların özgürlüğü ve insaniyetin yeryüzünde kalıcı olması için verdiği savaştaki gibi zorbalığa karşı yenilen, şiddet kullanmayanlar olduğunun hatırlatılması gerekir.
Reklam
Bir fikir, insanı bir kez ele geçirmeye görsün, düşüncelerinin ve duygularının son hücrelerine kadar egemen olur ve içinde durdurulamaz bir ateş yaratır. Yaşayan bir fikir asla ölümlü bir insanla birlikte yaşayıp onunla birlikte yok olup gitmez; kendine bir yer, bir dünya ve özgürlük ister. Bu nedenle de düşünen herkes için hayatının fikrinin şişmiş parmaktaki kıymık gibi, ana rahmindeki çocuk gibi, kabuğundaki meyve gibi, içeriden dışarıya taşacağı bir an gelir.
Zira kudret, mutlak kudrete; zafer, zaferin kötüye kullanılmasina götürür ve bu fatihlerin tümü, kişisel hayalleriyle çok sayıda insanı, kendileri için yasamaya ve hatta ölmeye seve seve razı olacak biçimde büyülemiş olmakla yetinmeyip bunun yerine çoğunluğu bütüncülluğe dönüştürme ve tarafsız kalanlara da kendi dogmalarını dayatma hırsına kapılırlar; kendilerine boyun eğenler, uyduları, ruhsal köleleri, her zaman her hareketinin peşine takilanlar asla yetmez onlara - hayır, özgür olanlara, bağımsız kalmış az sayıda kişiye de dogmalarını tek geçerli gerçek olarak kabul ettirerek onları da kendisine övgüler düzen kişiler ve köleler olarak görmek isterler; her farklı düşünceyi devlete karşı suç olarak damgalarlar.
Sayfa 17 - Can yay.Kitabı okudu
Calvin olağanüstu örgutleme yontemlerinden yararlanarak bütün bir şehri, o zamana kadar özgür yurttaşlardan oluşan bir devleti, katı bir itaat mekanizmasına dönüştürmeyi, her tür bağımsızlığı, düşünce özgürlüğünü tümüyle kendi öğretisi icine hapsetmeyi başarmıştır. Şehrin ve devletin içinde içinde belli bir guce sahip ne varsa, onun mutlak kudretine tabidir; bütün makamlar ve yetkili merciler; şehir meclisi ve kilise yönetimi; üniversite ve mahkeme; finans ve ahlak; rahipler, okullar, kolluk güçleri, hapishaneler; yazılan ve sözle ifade edilen her şey, hatta gizlice fısıldanan kelimeler de. Öğretisi kanun hükmündedir ve kim, en hafifinden bile olsa, bir itirazda bulunmaya cüret ederse derhal zindanlarla, sürgünlerle ya da insanların, üzerinde diri diri yakıldığı odun yığınlarıyla dersi verilmektedir.
Sayfa 12 - Can yay.Kitabı okudu
“Diktatörlüğün gölgesinde kalmış bir düşünce özgürlüğü, kendini asla gerçekleşmiş olarak hissedemez; diktatörlük, sınırları içinde bir tek bağımsız kişi bile başını dik tutsa, varlığını sorunsuzca sürdüremez.”
Reklam
İdeoloji nedeniyle işlenmiş hiçbir cinayet asla haklı gösterilemez. Hakikatler yaygınlaştırılabilir ama dayatılamaz. Bağırmakla, çağırmakla hiçbir öğreti daha doğru,  hiçbir hakikat daha hakiki olmaz; hiçbir şiddet içeren propogandalarla, yapay olarak bireysel alanlara sızamaz. Özellikle de, samimi fikirleri uğruna direnen insanlara zulmetmekle hiçbir öğreti, hiçbir ideoloji asla daha fazla gerçeklik kazanamaz. İnançlar bireysel deneyimler ve hadiselerdir; ait oldukları birey dışında kimsenin hükmüne tabi olamazlar, kurallara bağlanamazlar, şekillendirilemezler. Ve bir hakikat, istediği kadar Tanrı'ya atfedilsin, kendini kutsal saysın - asla Tanrı'nın yarattığı insan hayatının kutsallığını ihlal etmek hakkına sahip olamaz.
Sayfa 175Kitabı okudu
Başkalarına zorbalıkla dayatıldığında, en temiz inançlar bile akla karşı işlenmiş birer günah olur
‘İnsanlar her dönemde içlerinde biriken nefreti toplu halde boşaltmak üzere daima başka bir talihsiz grubu seçerler. İnsanın içindeki saklı tahrip etme enerjisini boşaltabilmesi için ya inancı, ya ten rengini, ya ırkı, ya kökeni, ya toplumsal idealleri ya da dünya görüşleri nedeniyle her seferinde daha güçlü sayılabilecek gruplar tarafından küçük ve güçsüz bir grup seçilir; sloganlar ve sebepler değişebilir ama karalamanın, aşağılamanın ve ezip geçmenin yöntemleri hep aynıdır.’
Sayfa 150 - Can ModernKitabı okudu
Diktatörler işin başında kaçınılmaz olan bazı krizleri bir kez aştılar mı, genellikle bir süre için yerlerini sağlamlaştırmış olurlar.
Sayfa 212Kitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.