Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tercih Çarpıtmasının Toplumsal Sonuçları

Yalanla Yaşamak

Timur Kuran

Yalanla Yaşamak Sözleri ve Alıntıları

Yalanla Yaşamak sözleri ve alıntılarını, Yalanla Yaşamak kitap alıntılarını, Yalanla Yaşamak en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kamusal söylemden atılmış fikirlerin insan bilincinde varlığını sürdürmesi rahatça ifade edilebilenlere oranla daha zordur.
Sayfa 240Kitabı okudu
“Birşeyin yapılması gerektiğine herkes inanana kadar hiçbir şey yapılmaz; bu safhaya varıldığında da herkes inanalı o kadar uzun bir süre geçmiş olur ki, artık ihtiyaçlar değişmiştir.”
Sayfa 149Kitabı okudu
Reklam
”Kast sisteminin devamı ve din”
Hindu felsefesinin ana ilkelerinden biri karma öğretisidir. Bu öğretiye göre, kişinin edimleri, onun gelecekteki yaşamlarını ya da yeniden bedenlenmelerini etkiler. Kişi, toplumsal hiyerarşi içindeki yerini kabul ederek üzerine düşen görevleri sabırla yerine getirirse, bir sonraki yaşamında daha üst bir kasta yükselecek; buna karşılık, görevlerini yapmazsa daha alt bir kasta düşecektir.
Tanınmış bir siyaset bilimci, oy verme kabinine giren bir  seçmenin, "ülkenin savaşta ya da bir ekonomik bunalımın içinde olup olmadığını saptadıktan sonra, endişe edilecek bir durum görmezse oyunu kim iktidardaysa ona verdiğini"⁴ öne  sürer. Başka türlü söylersek, seçmen önce kişisel konumunu  belirli bir standarda göre değerlendirir, sonra da, ortaya çıkan  duruma göre, değişiklikten ya da istikrardan yana oy kullanmaya karar verir. Bu önermenin, kamusal söylernin bireysel  saklı tercihierin biçirnlenrnesine yaptığı katkıyı dışladığı akla  gelebilir. Gerçekteyse, hiçbir tutarsızlık yoktur, çünkü bireylerin algıları özerk değildir. ⁴ W. Russell Neuman, The Paradox of Mass Politics: Knowledge and Opinion in the American Electorate (Cambridge, Mass.: Harvard University Press, 1986), s. 189.
17. Toplumsal Evrimin Gizli KarmaşıklıklarıKitabı okudu
Uygulamada hiçbir demokrasi ideale ulaşmaz. Bunun temel nedeni, kimsenin kayıtsız şartsız konuşma özgürlüğünü istememesidir. Kendilerini hoşgörülü sayan kişiler bile, kendi politik amaçlarına uyduğunda, bireylerin toplum içindeki anlatimlarını, dolayısıyla da açık kamuoyunu düzenlemeye hazır bulunurlar. Hedeflerine, kimi görüşleri dile getirenleri ödüllendirerek başka görüşleri dile getirenleri ise cezalandırarak ulaşırlar.
Sayfa 120Kitabı okudu
“İnsanlar o denli basit ve anlık gereksinimlerinin peşinden gitmeye öylesine hazırlardır ki, aldatıcı olan aldatacağı birini hemen hemen her zaman bulur.” Machiavelli
Reklam
Giovanni Sartori, ileri derecede politikleşmiş toplumların ekonomik olarak geri kaldıklarını gözlemleyerek politika büyüdükçe ekonominin küçüldüğünü kaydeder.
Kamusal söylem revaçta olan politik tercihlerin eleştirilmesini dışladıkça bunların yetersizlikleri de zamanla unutulacak, toplum da değişim isteme yetisini yitirecektir.
Bir kanının gücü ve davranışlar üzerindeki etkisi, o kanıyı benimsemiş kişinin aynı kanıyı paylaştığını düşündüğü insanların sayısına bağlıdır. Tek başına bırakıldığında insanın kendisi gibi insan aklı da, çekingen ve temkinli olur; oysa ilişkide olduğu insan sayısı arttıkça güçlenir ve güven kazanır.
Sayfa 210Kitabı okudu
Trajikomik-2
1979 yılında bir Çekoslavak muhalif resmi dil konusunda şöyle yazıyordu: “Devletin resmi dili günlük yaşamın en sıradan alanlarına bile ulaştı… bir nükleer santralde kaza olunca işe ara verildi deniyor; bölgenin parti sekreteri alkol zehirlenmesinden öldüğünde ise, yaşamını sosyalizme feda ettiği söyleniyor.”
Sayfa 263Kitabı okudu
58 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.