Yaratma Cesareti

Rollo May

Yaratma Cesareti Yorumları ve İncelemeleri

Yaratma Cesareti yorumları ve incelemelerini, Yaratma Cesareti kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Yaratma Cesareti puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

7.910 üzerinden
606 Kişi · 93 İnceleme
141 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Bazı kitaplarda dikkati önce kitabın kapağı çeker. Tasarımı, kullanılan çizgiler, yazı fontu, biraz şanslıysak eğer etiketindeki rakamlar... Özellikle Metis'ten çıkan kitapların farklı bir aurası oluyor. Ayrıntı da öyledir ama o biraz daha ciddiyete davet ediyor okuru. Kapağında kuru kafaya benzer, etiyle kemiğiyle bir insan silüeti olan,
Yaratma Cesareti
Yaratma CesaretiRollo May · Metis Yayınları · 20202,352 okunma
141 syf.
10/10 puan verdi
Üzüntü gülmekten iyidir, çünkü üzüntü yüreği arındırır.
Sanatın ve yaratım gücünün özü de acıdır. Bugün hangi esere bakıp, hangi eseri dinlerseniz dinleyin karşılaştığınız tek şey açık ya da kapalı acı duygusudur. Tarih öncesinden bugüne değin uzanan her sanat eserinde mutlak bir varoluş, bilinme duygusu ve kimi yerde hiyeoglif kimi, yerde oyma, kimi yerde unutulmuş bir dilin yazısıyla bu acıyı
Yaratma Cesareti
Yaratma CesaretiRollo May · Metis Yayınları · 20202,352 okunma
Reklam
152 syf.
·
Puan vermedi
Şimdi her kitap her yaşta okunmaz savını bu kitapta canlı kanlı gördüm desem çokta abartmış olmam bence. Ya tam olarak kendimi kitaba veremedim ya da gerçekten benlik bir kitap değil. Neyse anladığım kadarıyla yaratıcılık nedir, kimlerde oluşur, ne kadar yoğunluktadır, nasıl ve hangi süreçlerden geçer gibi bir sürü aşamasından bahsediyordu yazar kitapta. Sen ne anladın diye sorsanız valla ne yalan söyleyeyim hiçbir şey... Zaten sonlara doğru sadece okuma pratiği olsun diye okuyordum(yine de bitirdim ama) -okunur mu? şahsen bir daha okuyacağımı sanmıyorum, filozofik bir yanınız varsa ya da psikolojiye ilgili biriyseniz okuyun ama onun dışında çokta tavsiye edilecek bir kitap gibi gelmedi.
Yaratma Cesareti
Yaratma CesaretiRollo May · Metis Yayınları · 20202,352 okunma
141 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İnsan neden yaratır?
Biz insanların başına ne geliyorsa sıkıntıdan geliyor. Sıkıldıkça başımıza belalar alıyoruz. Bu belaların iyi huylu olanları iyidir. Mesela yaratmak bunlardan biridir. İnsan şiir, müzik, resim, mimari yapılar gibi şeyleri yaratmayı sever. Sıkıntısı yaratıcılığa döner. Burada yaratıcılık dememin nedeni Tanrı'nın içimize kendinden bir şey koymasıdır. Bizde onun gibi yaratmak isteriz. Şimdi onun gibi olmaz diyebilirsiniz fakat şöyle düşünün; evrenin bir yerinde adamın biri gezerken bir manzara ile karşılaşıyor ve bu onu etkileyip imgeler halinde bir resim yaratmasına neden oluyor. Bu yarattığı eserin aynısının tekrar yaratılma olasılığı nedir? Ya da şairlerden örnekler verelim; aynı konu hakkında birden fazla şair şiir yazsa da birbirlerine benzemezler. Sözcükler birbirine benzeyebilir ama verdiği hisler farklıdır. Bazı şiir acısal duygu hissiyatı verirken bazısı harekete geçme hissiyatı verecektir ve en garibi aynı şiirler dönemlerine göre farklı hissettirecektir. Günümüzde olduğu gibi insan sıkıntısını yatarak ya da sosyal medya sayfalarında geçirmemelidir. Sıkıntı büyük güçtür insana büyük şeyler yaratma cesareti verir. Bu kitap Varoluşçu Psikoterapi üzerinedir. Sizin içinizdeki yaratma duygunuzu bulmak için size yardımcı olabilir. Bazı kısımlar sıkıcı olsa da büyük ölçüde akıcı bir kitap. Beni etkileyen kitaplardan biri olduğunu söyleyebilirim. Para kazanma aracına dönen sanatın, gerçek duygu ve hislerle yaratılan daha çok eserlere yerini bırakması umuduyla kitabı herkese tavsiye ediyorum.
Yaratma Cesareti
Yaratma CesaretiRollo May · Metis Yayınları · 20202,352 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Keşfettiğim için çok mutlu olduğum bir kitap. Açıkçası incelemeleri okuyup kitaba karşı olumsuz bir önyargıyla başlamıştım. Oysa yaratma sürecine, yaratmanın sanat üreticileri tarafından algılanan alt nedenlerine, onları buna iten dürtülere, insanların psikolojisinin alt nedenlerine ustalıkla değinmiş yazar. Hele sonunu bitirmeye şuan sabah kahvemle oturmuş ve bitirmiş olmaktan ayrı bir haz alıyorum. Kahveler ve kitaplar, bize yeni yollar açan yazarlar tükenmesin.
Rollo May
Rollo May
Yaratma Cesareti
Yaratma CesaretiRollo May · Metis Yayınları · 20202,352 okunma
141 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
28 saatte okudu
Belki de her gün sorguladığımız yaratıcılık ve cesaret kavramının analizini içeriyor kitap.İlk başta Alper Oysal ın ikinci basıma sunuşunu okuyorsunuz ki hemencecik hayran oluveriyor ve diğer çevirdiği kitaplara bakmak istiyorsunuz ne yazık ki sadece iki tane buluyorsunuz büyük hayal kırıklığı yaşıyorsunuz doğal olarak. Yazara geçelim May i bilmeyenler için söylüyorum kendisi varoluşcu psikoterapist.Ancak aynı zamanda ressamlık yapmış yaratıcılığın özüne inebilen bunu hakkıyla yapabilen harika bir isim.Kendisini çok şanslı bulduğumu ifade etmeliyim.Henüz 20 sinde Adler le çalışmış.Kaygı kuramını yetersiz görüp organizma kuramcılarıyla bu konuda çalışma yapmış..Freud ve Kierkegaard dan kaygı olgusunu en iyi anlamış kişiler olarak söz edecek kadar ileri gitmiş varoluşçulukla kendini özdeşleştirme izlenimini vermemiş.Acının ona yaratıcı gücü verdiğini ifade etmiş.Alanında en yetkinlerle çalışacak kadar şanslı ama kendini yaratma cesaret gösterecek kadar zeki,sıradışı bir adam bence May. Kendi bilincini yaratma kavramı en sıklıkla bulacağınız kavram kitapta. Farkındalık ve bilinçlilik arasındaki ayrıma değiniyor.Kitapta ayrıca Otto rank ta sıklıkla söz ediliyor. May den bahsetmişken bu kitabını belki psikoloji alanında çalışan kişiler için mükemmel olsa da başka bilimlere de hitap ediyor sonuçta yaratma cesaretine herkesin ihtiyacı var yine de benim tavsiyem öncelikle Kendini arayan insan ı okumaları üzerine.Kendini arayan insan için bir sonraki adım yaratma cesareti göstermektir bana kalırsa.
Yaratma Cesareti
Yaratma CesaretiRollo May · Metis Yayınları · 20202,352 okunma
Reklam
152 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Yaratımın Ağırlığı
Rollo May’i çok severim, yaratıcılık üzerine yazdığı kitabı okumak beni her ne kadar başta heyecanlandırmış olsa da fikrinin büyük bir bölümünü bilinçdışı süreçler üzerinden açıklamaya çalışması beni bir miktar hayal kırıklığına uğrattı. Bilinçdışı süreçlerin yanı sıra varoluşçu akımdan geldiği için haliyle kaygının yaratma süreci için ne kadar önemli olduğunu kitap boyunca tekrar tekrar vurgulaması, bunu tek tek açıklayarak gitmesi başarılıyken varoluşçu kaygının nasıl bir kaygı biçimi olduğu üzerine yeterli tanım yapılmadığını düşünüyorum. Ayrıca konuyu çok güzel yerlerden yakalamasına rağmen yaratıcı süreci sadece iş bazında(resim, bilim vs.) alarak kendini sınırlandırmış gibi geldi bana. Oysa yaratıcı süreç dediğimiz şey hayatımızın her alanında bulunan bir özellik. Bir ilişkiyi yürütmek ya da yürütememek de yaratıcı süreçle alakalı diye düşünüyorum. Kitabı okurken, yaratıcı süreç bağlamında romantik, arkadaş, ebeveyn ilişkileri ele alınsa nasıl olurdu dedim. Keşke Rollo May’den böyle bir analiz okuyabilme şansımız olsaydı…
Yaratma Cesareti
Yaratma CesaretiRollo May · Metis Yayınları · 20202,352 okunma
141 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
122 günde okudu
varoluşçu psikoterapistin önde gelen isimlerinden `rollo may` in kitabı. dilimize çevirisini `alper oysal` ın yaptığı , yaratıcılık üzerine oldukça kuvvetli fikirlerle dolu kitap `yaratma cesareti` . sunuş kısmında ; --- `spoiler` --- duygulanımsal (emotional) biri dediğimizde neyi kastederiz : duyarlılığı, heyecanlılığı mı , yoksa
Yaratma Cesareti
Yaratma CesaretiRollo May · Metis Yayınları · 20202,352 okunma
152 syf.
7/10 puan verdi
·
28 günde okudu
6/10 . Varoluşçu fenomenolojinin en önemli isimlerinden Rollo May; bu kitabında varoluşçuluk ekseninde "yaratıcılık ve cesaret" kavramlarını ele alıyor. Alper Oysal'ın üzerinde çokça araştırma yapılmış, adeta ayrı bir kitap olan önsözüyle kitap başlıyor. Ardından May'e göre;oluşun zorunlu bir devamı olan, ümitsizliğe rağmen
Yaratma Cesareti
Yaratma CesaretiRollo May · Metis Yayınları · 20202,352 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Bir şeyler üretmek üzerine düşünen ve üretme isteği taşıyanların okuması ve üzerine çıkması gereken kitap. Cesaretin tanımı, fiziksel, moral, toplumsal ve yaratıcı cesaret türleri; yaratıcı süreç, karşılaşma kavramı,sınırlar ve kaygının işlevi üzerine kısa açıklama. Psikanalitik çevrelerde yaratıcılığın genelde egoya hizmet eden bir gerileme (regression) sonucu ortaya çıktığı görüşü baskındır. Rollo bu yaklaşımı indirgemeci bulur, kabul etmez. Hani hep tartışılır ya, ‘Van Gogh nevrozundan, sinir hastalığından kurtulsaydı o eserleri yapabilir miydi?’denir ya; işte Rollo böyle bir dilemmanın zaten yanlış varsayımlardan kaynaklandığını anlatmaya çalışıyor. Yaratıcı süreç sayrılığın sonucu olarak değil, duygulanımsal sağlığın en yüksek derecedeki betimi, normal kişilerin kendilerini gerçekleştirme edimi olarak görülmeliydi. Sadece sanatçının değil, biliminsanının ve düşünürün de elinde olmalıydı. Asıl yaratıcılık ise gerçekliğin dış görünüşünden çok gerçekliğe yaşam vermekle alakalıydı. Haftasonları, boş zaman etkinlikleri veya kafa dağıtma çabaları değildi. Dünyayla Karşılıklı Bir İlişki Olarak Karşılaşma adlı bölümde kaygı ve kaos üzerine yazılarda bir iki fikir bana çok katkı sundu. “Dünya bir kişinin içinde bulunduğu anlamlı ilişkilerin bir modelidir ve o kişi bu dünyanın tasarlanmasında yer alır.” Ve kişi öznelliği bu dünyayla karşı karşıya koyarak bir tepkime oluşturacaktır. Yaratım kişinin dünyasını açımladığı bir dil.
Yaratma Cesareti
Yaratma CesaretiRollo May · Metis Yayınları · 20202,352 okunma
99 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.