Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Belleğimiz Geçmişimizi Nasıl Şekillendirir?

Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer

Douwe Draaisma

Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer Sözleri ve Alıntıları

Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer sözleri ve alıntılarını, Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer kitap alıntılarını, Yaşlandıkça Hayat Neden Çabuk Geçer en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ömrümüzün hafıza kaybıyla bitip bitmeyeceği şimdiden belli değil ama hafıza kaybıyla başladığı kesin.
Reklam
Carrel, nesnel zamanın, saat zamanının vadiden akan bir nehir gibi düzgün bir hızda aktığını belirtir. Hayatının başlarında insan nehir kenarı boyunca hoplaya zıplaya, nehirden daha hızlı koşar. Gün ortasına doğru hızı düşer, adımları nehirle aynı hızdadır. Akşama doğru yorulur, nehir ondan daha hızlı aktığı için arkada kalır. Nihayet durur ve o zamana kadar hızı hiç değişmeden kendi halinde akmakta olan nehrin kenarına ilişiverir.
Sayfa 243Kitabı okudu
Sevdiğiniz kişilerin eski görünüşlerini de gözünüzde pek kolay canlandıramazsınız. (...) bu kişiler yakınınızda oldukları ve siz farkına varmadan ve yavaş yavaş değiştikleri için eski görünüşleri hafızanızdan silinip gitmiştir.
Belleğiniz zamanın içinde sizi ileri ve geri taşıyabilir, ama olayları yeniden üretirken deneyimlerinizin zaman dizilişini ancak meydana geldikleri sıra içinde yeniden kurabilirsiniz.
Reklam
Uyku geçici bir unutuştur, bu nimetten yoksun olanlar uykusuzluğun yarattığı boşluğu anılarıyla kapamaya çalışırlar.
Hikayeler, ki kendi kendimize anlattığımız hikayeler de buna dahildir, sürekli değişir.
Geleceği işaret eden ok ( videolardaki " ileri" ve ya "oynat" tuşlarında olduğu gibi) daima sağı gösterir. Zamanla ilgili sezgilerimizin neden bu şekilde işlediği belli değildir, gerçi yazma yönümüzün " geleceğin sağda olduğu" şeklindeki sezgisel fikrimizin gelişiminde bir etken olduğuna dair bazı belirtiler mevcuttur.
Sayfa 229Kitabı okudu
Görünüşümüz bir kitap, belleğimizdw bir kitapsever olsaydı, belleğimiz kitabın her yeni basımını, dikkatle korunmuş olan önceki basımların yanına eklerdi.
Sayfa 146Kitabı okudu
Reklam
Şimdiki görünüşümüz ile eski görünüşümüzü karşılaştırma merakı günümüzde anılardan ziyade fotoğraflarla beslenir.
Sayfa 147Kitabı okudu
Aşağılamalar sabit mürekkeplerle yazılır. Yaşlandıkça da ağarmazlar. Yaşlandıkça bu anılar zamanın içinde bizimle birlikte seyahat eder, öyle ki olay günü ile o olayın hatırlandığı gün arasında bir gün bile geçmemiş gibidir.
Küçük düşürücü olaylarla ilgili anıların bir tuhaflığı daha var. Bu anılard 'kendinizi görebilirsiniz' (...) o olay sırasında kızaran yüzünüzü, kırıldığınızı gizleme çabalarınızı görürsünüz.
Hayatın başlarında insan nehir kenarı boyunca hoplaya zıplaya, nehirden daha hızlı koşar. Gün ortasına doğru hızı düşer, adımları nehirle aynı hızdadır. Akşama doğru yorulur, nehir ondan daha hızlı aktığı için arkada kalır. Nihayet durur ve o zamana kadar hızı hiç değişmeden kendi halinde akmakta olan nehrin kenarına ilişiverir.
Sayfa 215Kitabı okudu
Olayları hatırlarken her zaman, deyim yerindeyse öteki taraftan girersiniz: Belleğinizin dosyalama sisteminde en son gerçekleşmiş olay, tıpkı klasördeki hesap özetleri gibi, en üstte yer alır, sayfayı çevirdiğinizde X'ten önce Y'yi görürsünüz. O halde neden geriye doğru değil de ileriye doğru hatırlarız?
66 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.