Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aile Ortamı ve Çocuk Yetiştirme Üzerine Yakup Bey`le Söyleşiler

Yetişkin Çocuklar

Doğan Cüceloğlu

Yetişkin Çocuklar Gönderileri

Yetişkin Çocuklar kitaplarını, Yetişkin Çocuklar sözleri ve alıntılarını, Yetişkin Çocuklar yazarlarını, Yetişkin Çocuklar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Dayanışma ve güvenin olduğu ailelerde yetişen kişiler, bu güven ve dayanışma duygusunu diğer insanlarla olan ilişkilerinde de gösterirler, karşısındakinin iyi niyetli ve dürüst olduğuna inanarak ilişki kurarlar. Güvensizlik ortamında yetişen kişiler ise, kendileri de dahil, hiçbir kimsenin sözüne inanmazlar ve kimseyle dayanışma içine giremezler."
Sayfa 88 - Remzi kitapeviKitabı okuyor
Duygusal olgunluğunu tamamlayamamış kişinin içinde, kendinin de tam anlayamadığı doldurulmayacak bir boşluk vardır.
Sayfa 15
Reklam
Durup dururken kendilerine bir cehennem yaratıyorlar; oysa mutlu olmak için hiçbir şeyleri eksik değil.
Sayfa 15
Çevremde yeteri kadar şikayet eden var anlamak isteyen, yok denecek kadar az. Onun için biraz sabrım da az.
Bu ülkenin çocukları, bu ülkenin kadınları hatta bu ülkenin erkekleri için ağlamak istiyorum hem de hüngür hüngür.
263 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
İnanılmaz bir eser. Kendini tanımak isteyen ve sağlıklı bir aile kurmak isteyen herkesin okuması gerekli. Okumakta yeterli değil hayatımıza empoze etmemiz gerek çok güzel bilgiler mevcut.
Yetişkin Çocuklar
Yetişkin ÇocuklarDoğan Cüceloğlu · Remzi Kitabevi · 20122,376 okunma
Reklam
“Son olarak sağlıklı insanın iki özelliğinden söz etmek istiyorum. Bunlardan biri, sağlıklı bir insanın sürekli bir psikolojik gelişim içinde olmasına karşılık, bağlaşık insan için psikolojik gelişim sözünün hiçbir anlam ifade etmemesidir. İkincisi de, sağlıklı insanın kendine özgü zengin bir iç dünyası olması; , bağlaşık insanın iç dünyasını ise sosyal kalıpların doldurmuş olmasıdır.”
Sayfa 251Kitabı okudu
“Koşulsuz sevgi kişinin özüne kendini adamaktan kaynaklanan bir sevgi. Koşulsuz sevgi insanı geliştirmeyi, güçlü kılmayı, onun özünü desteklemeyi amaçlar. Koşullu sevgi başkalarının beklentilerine göre, diğerini kalıplamayı amaçlar. ‘Başkaları’ kişinin ana babası olabileceği gibi, yakınları da olabilir, genel olarak toplum da olabilir. Yani kişi anababasının diyeceği şeylerden de çekinebilir, toplumun ayıplamasından da.” Yeni bir şeyin farkına varmıştım. Davranışın kendisi değil, o davranışın arkasında yatan neden, koşullu ya da koşulsuz sevgiyi birbirinden ayırt etmemizi sağlıyordu.
Sayfa 247Kitabı okudu
“Sağlıklı kişi yapmacık hareketler yapmaz. Her ortamda kendisi olarak hareket eder. Bağlaşık kişilik sahibinin davranışları sahte ve yapmacık olur. Çoğu kez maskelidir.”
Sayfa 239Kitabı okudu
“Kendini sürekli dış ilişkileri ile tanımlayan kişi, yalnızlıktan nefret eder. Yalnızken kim olduğunu bilemez. Çevresinde sürekli kendini bilen, tanıyan insanların olmasını ister. Kendi iç dünyasıyla ilişkisi kuvvetli olan kişi ise yalnızlıktan sıkılmaz, hatta ara sıra kendisiyle baş başa kalmak ister. İlkine iç dünyasıyla baş başa kalmak ızdırap verirken, ikincisine zevk verir.”
Sayfa 186Kitabı okudu
Reklam
“İnsan deneyimleri sonucu olgunlaşır. Olgun insan, gelişme sürecini doğal aşamaları içinde gerçekleştirir ve şu özellikleri kazanır: Bir, olgun insan, kendini diğerlerinden ayıran sınırların farkındadır ve kendi benliğinin sınırlarını korumakta duyarlılık gösterir. Bu tür insan, kendi ailesiyle iyi ilişkiler içindedir ve sürekli yardımlaşma davranışı gösterir; ancak başkalarının kendisini kullanmasına, kendi isteği dışında kararlar alıp onu yönlendirmesine izin vermez. Bir başka deyişle, olgun insan kendi istemi içinde yaşamına yön verir.”
Sayfa 161Kitabı okudu
“Çocuklar önem verdikleri kişilerin en acı veren davranışlarını unutmazlar. Oysa çocuğun iç dünyasını yıkan, onu ezen sözler ve davranışlar, çoğu kere büyüklerin dikkatini bile çekmez,” dedi. “Gerçekten öyle,” diyerek Yakup Bey’e katıldım. “Ben kendi babamla ilişkimde zaman zaman bunu açıkça görüyorum.” “Çocuğun belleği bu tür anıları saklar,” diyerek Yakup Bey konuşmasına devam etti: “Acı veren olumsuz olaylar çocuğun yetiştiği ortamda sık sık tekrar ediliyorsa, bellek bu olayları kendiliğinden bir araya getirir ve bir tür ‘anılar dizisi’ oluşturur. Bu anılar dizisinin herhangi bir kısmı ileride bir olay ya da sözle uyarılırsa, tüm anılar dizisi canlanır ve kişi bu anıların etkisi altında kendi kişiliğini anlamlandırır. Doğal olarak, olumsuz anıların tümü kişiliğini anlamlandırır. Doğal olarak, olumsuz anıların tümü bireyi kendini değersiz görmeye ve kendinden utanmaya götürür.”
Sayfa 129Kitabı okudu
“Çocuk, koşullu sevgi ile büyümüş ve kalıplanmışsa, duygusal bakımdan gelişemez. İçindeki çocuk utanca boğulur. İç çocuğu duyusal bakımdan büyümeyen insana yetişkin çocuk diyoruz.”
Sayfa 120Kitabı okudu
“Katı din kuralları içinde yetiştirilen çocuk, kendi dışında bazı kurallara göre yargılanacağına ya da ödüllendirileceğine inanır,” dedi ve devam etti,”Bağnaz din koşullandırmasının baskın olduğu aile ortamında yetişen çocuk, kendi yaşantı ve deneyimlerini zenginleştircek, iç ve dış dünyasını araştırıp keşfedecek bir tutum yerine, körü körüne itaati, kendi düşünce be duygularından utanmayı öğrenir.” “Böyle yetişmiş bir çocuk, kendine özgü duygu ve düşüncelerinden yalnız utanmayı değil, aynı zamanda suçluluk duymayı da öğrenmez mi?” Diye sordum. Yakup Bey, “Evet, öğrenir,” dedi ve konuyu açıklamaya devam etti: “Bu tür katı kurallar ortamında yetişen insanlar, sadece kendilerini değil, bütün insanları yargılamayı öğrenirler. İnsan yaşantısı ve deneyimi değerli bir süreç olmaktan çıkarılmış, her insan ve olay, kendilerinin de tam anlamadığı bazı kurallara uygunluk derecesine göre değerlendirilmeye başlanmıştır.”
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.