Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahmet Hamdi Tanpınar

Profil
Medeniyet Değiştirmesi ve İç İnsan
Cesaret edebilseydim, Tanzimat'tan beri bir nevi Oedipus kompleksi, yani bilmeyerek babasını öldürmüş adamın kompleksi içinde yaşıyoruz, derdim.
Sayfa 42 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Cemiyet meselelerini tetkike alışmış dikkatli bir göz, on sene sonra, nelerden vazgeçeceğimizi şimdiden kestirebilir.
Sayfa 37 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Gençlerimizin bir çok eksikliği umumî kültür seviyesinin düşüklüğünden geliyor. Kaldı ki hakikaten yetişecek olanlar için dahi tercüme eser zaruridir.
Sayfa 36 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
behemehal: her durumda, ne olursa olsun.
Orta münevver, behemehal bir ecnebî dili öğrenmeye mecbur değildir. Ama kendi dilinde, onu dünya fikir hayatını takipten mahrum edemeyiz.
Sayfa 36 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Hakikat şu ki, Güzel Sanatlar Akademisi kurduk, mütehassıs getirdik, Konservatuar kurduk, Devlet Tiyatrosu açtık; fakat bir güzel sanatlar politikasını kuramadık. Bari bundan sonra bu işi yapalım.
Sayfa 36 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
“Kültür ve Sanat Yollarında Gösterdiğimiz Devamsızlık” Denemesinden
Bu ilk akademinin lağvından sonra daima ortada bir Türk akademisinin kurulması fikri dönecek, fakat bir türlü karar verilmeyecektir. Bu yokluğu, memlekette ilim hayatının hâlâ gerektiği gibi kurulamaması, güzel sanatların ve edebiyatın bir türlü gerektiği gibi devletten yardım görememesi, sanat ve fikir meselelerinde efkar-I umumiye ile devlet arasında mutavassıt vazifesini görecek cihazın bulunmaması, tenkidin kurulmaması, hızlandırıcı mükâfatların ve vasıtaların eksikliği ve nihayet dil meselesindeki bugünkü cezir ve medli anarşi ile ödüyoruz.
Sayfa 32 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
lağvedilmek: kaldırılmak.
Cevdet Paşa, encümenin evvelâ gayesine aykırı olan bu kadro ile kuruluşunu tenkid ettikten sonra, müteakıb devirlerde sadaret değişmeleri ve paşalar arasındaki rekabetler yüzünden mühim bir iş görmediğini, nihayet on bir sene sonra Âli Paşa tarafından “tasarruf bahanesiyle” lağvedildiğini söyler.
Sayfa 32 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
“Şark İle Garp Arasında Görülen Esaslı Farklar” denemesinden
Deli Petro’nun hayranı olan bir şâir bu hükümdarın ölümüne ağladığı meşhur mersiyede “Sen aramıza şahsî tecrübe denen şeyi getirdin” diye onu över. Dante ise daha evvel bu şahsi tecrübenin san’attaki yerini “Bir şeyi resmetmek için evvelâ o şeyin kendisi olmak gerekir” diyerek anlatır.
Sayfa 30 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
tarh: çıkarma, eksiltme.
Bugünkü keman, tıpkı insan vücudu gibi mukadder olgunlaşmanın çizgisini tüketmiş, artık ilâve ve tarh, hiçbir ameliyeyi kabul etmesine imkân ve lüzum olmayan bir tamamlıktır.
Sayfa 29 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
Denebilir mi?
Bu bakımdan Garplıların Şark muhayyilesini övmeleri, bu eserlerde kendi dillerindekilerden çok başka bir şeye, eşyanın tabiî hâlinde kendisine veya hususiyetlerine yahut da tekrarın doğurduğu uygarlık inceliklerine rastlamalarından doğan bir çeşit aldanıştır, denebilir.
Sayfa 28 - Dergah YayınlarıKitabı okuyor
399 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.