Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Diyap Ağa - Diyap Yıldırım
Erzurum Kongresi'ne Dersimli Binbaşı Hasan Hayri Bey ile katılarak Tunceli'yi Erzurum Kongresi'nde temsil etti. O dönemdeki Koçgiri İsyanı ve Şeyh Said İsyanı'na karşı çıktı. Şeyh Said'i bela olarak niteledi. Yunan işgali sırasında meclis'in Kayseri'ye taşınması fikrine karşı çıktı ve meclis kürsüsünde ; "Biz buraya kaçmaya mı geldik, yoksa kavga edip ölmeye mi? Eğer meclisi taşımak istiyorsanız buyurun gidin. Ama ben gidemem. Tek başıma bile olsam, bayrağım, dinim ve vatanım için son kurşunuma kadar savaşırım. Son kurşunu da kafama sıkarım. Bu böyle biline..." demiştir.
Genelkurmay Belgelerinde Kürt İsyanları 1
Genelkurmay Belgelerinde Kürt İsyanları 1
Genelkurmay Belgelerinde Kürt İsyanları 2
Genelkurmay Belgelerinde Kürt İsyanları 2
Sütçü İmam - İmam Ali
Süt satarak geçimini sağladığı için "Sütçü" lakabı verilmiştir. Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi. Maraş'ta Fransız-Ermeni askerlerine karşı ilk kurşunu atmıştır.
Sütçü İmam
Sütçü İmam
Reklam
Geldikleri gibi giderler! - 13.11.1918
Mustafa Kemal Paşa ve yaveri Cevat Abbas'ın 10 Kasım 1918'de Adana'dan bindikleri tren, 13 Kasım 1918 günü Haydarpaşa Garı'na varır. O saatlerde, işgalci donanmalar da İstanbul Boğazı'na yeni yeni giriş yapmaya başlamıştır. Ne ilginçtir ki şehrin işgalcisi ve kurtarıcısı aynı gün aynı saatlerde şehre giriş yapıyor. Düşman gemileri İstanbul'a yerleşirken Boğaz trafiğe kapatıldığı için birkaç saat beklemek zorunda kalırlar. Haydarpaşa'da bir çay ocağında oturup denizin trafiğe açılmasını beklerlerken Mustafa Kemal Paşa bir ara şöyle demiş: "Hata ettim! İstanbul’a gelmemeliydim. Bir an önce Anadolu’ya dönmenin çaresine bakmalı.” Trafik açılınca bir istimbota binip Boğaz'a demirlemiş düşman gemileri arasından karşıya geçerlerken, kendi aralarında aşağıdaki diyaloğa girmişler: Cevat Abbas gözleri yaşlı bir halde: — Geliyorlar! — Ağlama çocuk! Evet gelirler, gelirler ama, bir gün de geldikleri gibi giderler! — Size nasip olacak, siz bunları kovacaksınız Paşam! — Bakalım... Mustafa Kemal Paşa ile Cevat Abbas, altı ay sonra Bandırma Vapuru'nda yine beraber yol alacaklar. (Bir zamanlar ıssız bir koyda metruk, paslı, küflü ve yarı batmış bir halde bulunan Kartal İstimbotu'nun restorasyonuna öncülük eden, "Mavi Vatan" isminin babası Amiral Cem Gürdeniz'e saygılar.)
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk
Cevat Abbas Gürer
Cevat Abbas Gürer
Cem Gürdeniz
Cem Gürdeniz
11.11.1944
"BEN SULTANA SADIK OLACAĞIMA YEMİN ETTİM, BEN NASIL BURADA KALABİLİRİM!” Milli Mücadele Dönemi'nde İstanbul Hükümeti'nin Dahiliye Nazırı Ahmet İzzet Paşa, Ankara Hükümeti ile bir görüşme talep eder. Teklifi kabul eden Mustafa Kemal Paşa, görüşmenin Bilecik Tren Garı'nda yapılmasını önerir. Heyetler, 5 Aralık 1920 günü gar
Birleşik Haçlı Ordusunun yerli işbirlikçilerin de desteği ile Türkün adını bu topraklardan silmeyi denedikleri son savaş Mustafa Kemal'in dehası, Kuva-yı Milliye'nin ve Türk Ordusunun kahramanlığı ile kazanıldı. Ve Milli Mücadele neticelendiğinde işgal orduları cesetlerini toparlayıp Türk bayrağını selamlayarak çekildiler...