Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Parapsikoloji - Spiritüalizm

Profil
Bilişsel Dayanıklılık
Uzun bir süre, kesintisiz bir şekilde, kendine meydan okuyan nefs terbiyesi (tapas) yaklaşımları, cinsel feragat/oruç, bilgi ve inanç eşliğinde, üstelik doğru adanma ile uygulanırsa Çalışma/Uygulama güçlü ve sarsılmaz bir hâle gelir. Bu şu demektir, artık herhangi zihinsel bir dalgalanma ya da çalkantılı bilinçaltı zihinsel izlenimleri altında hedef kolaylıkla kaybolmaz, dağılmaz.
Meditasyonun Derin Hallerine Geçiş
Bağımlılık/tutunma zevk ve acı ile ilişkili iken; yanılsama cehaletten doğar. Bu işlevlerın tümünün durdurulması, dindirilmesi gerekmektedir. Eğer bunlar dindirilirse işte o zaman meditasyonun derin hâllerine geçiş yapılabilir.
Reklam
Samadhi
Yoga, Samadhi'dir. Samadhi meditasyonun en derinlikli aşamasıdır. Samadhi, zihinsel alanın bir özelliğidir.
Esaret ve Kurtuluş
"Esaretin” gerçek kaynağını anladığımız zaman “Kurtuluş” süreci daha da anlaşılır. Tüm erdem ve erdemsizlik aslında sadece Cehalet, Ayrıksı Benlik, Arzu, Tiksinme ya da Hayata Tutunmama'nın ürünüdür. Aynı zamanda geçmiş eylemlerin doğum, yaşam deneyimi vb. gibi meyvelerinin de oluşmasının ardında erdem ve erdemsizlik vardır. Tüm bu deneyimler acı ve hazzın ortaya çıkmasına neden olur, Benlik işte bunlara takılır kalır. Tüm kötülüğün kökü olan Cehalet, Ben'in Ben-Olmayandan zekâ ile ayırt edilmesiyle ortadan kalktığında o zaman kök-kötülüğü takip eden diğer tüm kötülükler de yok olur gider. Hiçbiri artık geriye kalmadığında, erdem de erdemsizlik de ortadan kalkar. Bu kötülükler henüz meyve vermemiş olan geçmiş karma'nın meyve vermesi için gerekli yardımcı unsurlardır. Dolayısıyla henüz filiz vermemiş olanlar etkisizleştirilir, meyve vermiş olanlar tüketilir, böylece artık Benlik'in deneyimlemesi gereken başka hiçbir şey kalmaz, işte bu noktada artık “özgürdür”, “kurtulmuştur”.
Yoga Yolcuları
Yoga yolcuları üç sınıfta incelenir: 1) Arurukşu: “tırmanmak isteyen”, 2) Yunjana: “uygulama ile hemhâl olmuş”, 3) Yogarudha, “Yoga'ya ermiş olan”. Her biri için gerekli yöntem ve yollar ayrı ayrı incelenir. Bhagavad Gita'da 6.4'te Yogarudha'nın şu şekilde tanımlandığını hatırlayabiliriz: “Yogarudha olan kişi artık hiçbir eyleme ya da hiçbir duyu nesnesine bağlanmaz; O, eylemlerinin tüm meyvelerini terk etmiş olandır. Bu en yüksek aşamaya varan kişi, gerekli öncül tüm evreleri önceki hayatında deneyimlemiş ve onları geçmiştir. Böylesi insanlar için gerekli olan tek şey düzenli Uygulama (Abhyâsa) ve Tutunmama'dır (Vairagya). Yoga'nın dışsal uygulamalarına ihtiyaçları yoktur. Yukarıda kastedilen “Uygulama”, “zihni sarsılmaz odaklanma hâline sabitlemeyebilme çalışmasıdır. Tutunmama ise geri kalan tüm dünya nesnelerine karşı “yeter” hissine sahip olmaktır, sadece arzusuzluk ya da bırakmak değildir, “yeter” hissidir. Arzusuzluk, tutunmama iki türde ortaya çıkabilir. Düşük formu nesnelerdeki eksikliği, yetersizliği görmek ile ortaya çıkabilirken, daha yüce olan biçimi nesnelere karşı kayıtsızlık ile gelir, onlarda istenmeyen bir nitelik olduğu için değil aksine onlar gerçek “ben” olmadığı içindir.
Reklam
Karma ve Meditasyon
Kişi Biliş-İçeren Meditasyon aşamasına erdiğinde geçmiş Karma'larına ne olur? Eğer ki nihai Kurtuluş”ta ise o zaman bir seferde tüm eski Karma'ları silmiş mi demektir? Eğer silmediyse o zaman mükemmel Kurtuluş'a nasıl erer? Buna cevap Karma'nın türlerini bilmekte yatar ki Karma 3 çeşittir: 1) Prarabdha Karma, yani hâlihazırda
80 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Osmanlı İmparatorluğu’nun son safhasındaki mühim mütefekkirlerimizden birisi olan Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi, aynı zamanda, gerek babasının konsolos olmasından (“şehben-der” konsolos demektir) gerekse de sık sık sürgün hayatı yaşamasından ötürü, farklı ve yenilip yutulması zor fikirlere açık bir zâttır. Kendisini daha ziyade A’mâk-ı Hayâl
Garip İlimler ve Ruh Çağırma
Garip İlimler ve Ruh ÇağırmaFilibeli Ahmed Hilmi · Büyüyenay Yayınları · 20231 okunma
Ulûm-ı garîbenin en revaçlı yeri ve denilebilir ki me’vâ-yı tekâmülü Hindistan’dır. Avrupa ulemâsının ve spiritlerinin oralardaki müşâhedât ve tedkikâtı şâyân-ı istihfâf şeyler değildir.
Sayfa 68 - Büyüyenay Yayınları, 1. Baskı, Eylül 2023Kitabı okudu
Reklam
Şeyleri hayal ettiğiniz gibi görmek yerine, onları oldukları gibi görmeyi öğrenin. Her şeyi olduğu gibi görebildiğinizde, kendinizi de olduğunuz gibi göreceksiniz. Bu tıpkı aynayı temizlemeye benzer. Dünyayı size olduğu gibi gösteren aynı ayna, size kendi yüzünüzü de gösterecektir. “Ben-im” düşüncesi ise onu temizleyen bezdir. Onu kullanın.
Ervâh-ı mücerredenin, cinlerin ruh-ı insani üzerindeki tasarrufatı bizde ve Avrupa’da müttefakun-aleyhtir.
Sayfa 55 - Büyüyenay Yayınları, 1. Baskı, Eylül 2023Kitabı okudu
Avrupalı ispiritler, ölmüş insanların ervâhını celb ve davet edebilirler. Lakin bu ervâhı görebilenleri azdır. Halbuki ervâh-ı mücerrede yani cin ve şeytanlar üzerinde tasarrufları yok gibidir.
Sayfa 54 - Büyüyenay Yayınları, 1. Baskı, Eylül 2023Kitabı okudu
Ego, her şeyi kişisel olarak alır, duygular üretir dolayısıyla savunmaya girer ve hatta belki de saldırganlaşır. Gerçeği savunduğunuzu sanırsınız ama gerçeğin hiçbir şekilde savunulmaya ihtiyacı yoktur. Sizin veya başkalarının ne düşündüğü ne sesi ne de ışığı etkileyebilir. Gerçeği savunduğunuzu düşünürken savunduğunuz şey aslında kendiniz, daha doğrusu bir illüzyon yani zihninizin ürünü olan sahte bir kimliktir.
Geçmişin sizi şimdiki anda yaşamaktan alıkoyma gücü yoktur. Bunu ancak geçmişe dayalı kindarlığınız başarabilir. Kindarlık dediğimiz şey nedir ki? Eski düşünce ve duygulardan oluşan bir yük değil mi?
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.