Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İfana

İfana
@moonlight22
kitaplar dünyası gerçek dünyadan daha çok iyidir.
Büyük Patlama
— Milyonlarca yıl önce yakılmış büyük ateşin bir kıvılcımıyız biz.
Sayfa 554Kitabı okudu
Reklam
Büyük Patlama
- Doğa sırlarla dolu. Mesela şimdi gökteki yıldızlardan söz ediyoruz. — Birazdan suda da yıldızlar olacak. - Evet, küçükken denizdeki ışıltılara 'yıldızlar' diyordun. Bir bakıma haklıydın da. Çünkü yakamozlar ve diğer tüm organizmalar, bir zamanlar toplanıp yıldız haline gelen aynı temel maddelerden oluşuyor. — Biz de mi? - Evet, biz de yıldız tozuyuz.
Sayfa 554Kitabı okudu
Büyük Patlama
Uzaya baktığımızda, aslında geçmişe bakmış oluyoruz. Evrenin şu andaki durumunu hiçbir zaman bilemeyiz. Yalnızca daha önce nasıl olduğunu bilebiliriz. Başımızı kaldırıp binlerce ışık yılı uzaktaki bir yıldıza baktığımızda, aslında uzay tarihinde binlerce yıl geriye giden bir yolculuk yapmış oluyoruz.
Sayfa 547Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Büyük Patlama
- Evrenin herhangi bir köşesinde, küçük bir gezegenin üstünde yaşıyor olmamız ne tuhaf bir düşünce, değil mi? — Evet... - Dünya Güneş'in çevresinde dönen pek çok gezegenden biri yalnızca. Ama aynı zamanda yaşam barındıran tek gezegen... — Belki de bütün evrende yaşam olan tek gezegen, öyle değil mi? - Evet, öyle olabilir. Ama belki de evrenin her tarafı yaşam kaynıyor. Çünkü evren aklın alamayacağı kadar büyük. O kadar büyük ki, uzaklıkları ışık dakikası ya da ışık yılı ile ölçüyoruz.
Sayfa 546Kitabı okudu
Reklam
Kontrpuan
— Yaşamı çeken ölümü de çekmiş olur, çünkü yaşamın kısmetidir ölüm.
Sayfa 544Kitabı okudu
Çağımız
— Mesele şu: Tarihin sonu mu yaklaşıyor yoksa yepyeni bir çağın eşiğinde miyiz?
Sayfa 503Kitabı okudu
Çağımız
— Astronot Armstrong aya ayak bastığında 'Bir insan için küçük bir adım, ama insanlık için büyük bir sıçrama.' demişti. Böylece aya ilk adımı atarken hissettiklerini kendinden önce yaşamış olanlar da dahil bütün insanlarla paylaşmış oldu. Bunu yapabilmiş olması sadece kendisine ve çağdaşlarına ait bir başarı değildi.
Sayfa 501Kitabı okudu
Çağımız
Simone de Beauvoir varoluşçu bir cinsiyet analizi geliştirmeyi denemiştir. Sartre insanın mutlak bir doğaya sahip olmadığını vurgulamıştı ya... Ne olduğumuzu kendimiz belirliyoruz demişti.
Sayfa 497Kitabı okudu
Çağımız
— Sartre yaşamın kendi kendine bir anlam taşımadığını öne sürer, ama bunun böyle olmasından hoşnut olduğu söylenemez. Yani nihilist değildir. - O ne demek? — Hiçbir şeyin anlam taşımadığını ve insanın her istediğini yapabileceğini savunan bir görüştür Nihilizm. Sartre ise yaşamın bir anlamı olması gerektiğine inanır. Bu bir buyruktur onun için. Ama bu anlamı kendi yaşamımızda kendimiz oluşturmak zorundayız. Var olmak demek, kendi varoluşunu yaratmak demektir.
Sayfa 495Kitabı okudu
Reklam
Çağımız
— Jean-Paul Sartre de cafe'lere gitmeyi çok severdi. Hayat arkadaşı Simone de Beauvoir'la da böyle bir yerde tanıştı. O da varoluşçu bir filozoftu. - Nihayet kadın bir filozof! — Evet. - İnsanlığın sonunda uygarlaşmaya başlamasına sevindim doğrusu.
Sayfa 492Kitabı okudu
Freud
Freud bir bakıma bütün insanların sanatçı olduğunu ispat etmiş sayılır. Rüyalar birer küçük sanat eseridir ve her gece yeni rüyalar görürüz. Hastalarının rüyalarını yorumlayabilmek için Freud'un yığınla simgeyi ele alması gerekiyordu —bir resmi ya da edebî bir metni anlamaya çalışırken yaptığımız gibi.
Sayfa 476Kitabı okudu
Freud
Sürrealizm Fransızca'da 'Gerçeküstücülük' anlamına gelen bir sözcüktür. 1924'te André Breton 'Gerçeküstücü Manifesto'yu yayımladı. Sanatın bilinçdışı tarafından yaratılması gerektiğini savunur bu metinde; çünkü ancak bu şekilde sanatçı düşlediği görüntüleri özgür bir ilhamla ortaya koyabilir ve rüyayla gerçek arasındaki farkın aşıldığı 'gerçeküstü'ne yönelebilir. Bilincin uyguladığı sansürü kırarak sözcüklerin ve görüntülerin serbestçe akmasını sağlamak sanatçı için de önemli olabilecek bir şeydir.
Sayfa 476Kitabı okudu
Freud
Freudcu psikanaliz 1920'lerde büyük önem kazandı —özellikle psikiyatri hastalarının tedavisinde. Ayrıca bilinçdışı öğretisi sanat ve edebiyatta da çok etkili oldu.
Sayfa 475Kitabı okudu
Freud
Freud'a göre bir insanla çevresi arasında sürekli bir gerilim bulunur. Daha doğrusu, o insanın güdüleri ve ihtiyaçlarıyla çevresinin dayattıkları arasındaki bir gerilim ya da çatışmadır bu. İnsanın güdüsel yaşamının Freud tarafından keşfedildiğini söylersek pek abartmış olmayız. Bu da onu XIX yüzyıl sonlarında büyük ağırlık kazanan natüralist eğilimlerin önemli bir temsilcisi yapmaktadır.
Sayfa 465Kitabı okudu
832 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.