Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Arkın Serdar

Arkın Serdar
@nulliusinverba
''Timeo hominem unius libri''
Mimar
istanbul
istanbul
20 okur puanı
Mart 2016 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
Atatürk'ün bu kısacık notları, onun Kurtuluş Savaşı'nın finansmanını sağlamak için verdiği olağanüstü mücadelenin inkar edilemez belgeleridir. Görüldüğü kadarıyla Atatürk , o zor koşullarda Kurtuluş Savaşı'na maddi kaynak yaratmak için her yolu denemiştir. Sürekli plan ve program yapmış, sürekli düşünmüş ve sürekli küçük notlar almıştır. Akl-ı Kemal'in akıl defteri olarak adlandırılabilecek o küçük not defterlerinin solmuş sarı yaprakları arasına uygarlık tarihinin en zor, en imkansız muhasebe hesaplarını yapmış ve bu hesaplarla emperyalizmi, kapitalizmi yenmeyi başarmıştır.
Reklam
...İşte Atatürk'ün başarısı tam da bu noktada ortaya çıkmaktadır.O, kendinden önceki Osmanlı reformistlerin yanılgısına düşmeyerek,''Batılılaşma'' yerine önce ''tam bağımsızlık'', sonra ''çağdaşlaşma'' demiştir. Önce halkın demokratik katılımıyla bir Kurtuluş Savaşı vermiş, sonra halkın demokratik katılımın önünü tıkayan saltanat, hilafet, din istismarı gibi engelleri ortadan kaldırmış, sonra da halkın eğitimi ve bilinçlenmesini amaçlayan çağdaşlaşma hareketiyle topyekün kalkınmayı başlatmıştır. Bu nedenle Atatürk, ne ülkesini ekonomik bakımdan esir durumuna düşüren 1838 antlaşmasına imza atan 2.Mahmud'a, ne kayıtsız şartsız bir batılılaşma öngören Tanzimat Fermanı'nı ilan ettiren Abdülmecid'e, ne ülkeyi Duyun-u Umumiye idaresine teslim eden 2.Abdülhamid'e, ne de Alman emperyalizmine güvenerek Turan ellerinde gelecek arayan Enver Paşa'ya benzer. O , bütün bu tarihi kişilerin ve daha fazlasının hatalarından aldığı derslerle geleceğin Türkiye'sini sağlam temeller üzerine kurmuştur. Başka bir ifadeyle Atatürk'ün başarısının sırrı, Osmanlı'nın son 200 yılına damga vuran padişahların ve devlet adamlarının yanılgılarını tekrarlamamış olmasıdır.
''... fikir cereyanları cebir, şiddet ve kuvvetle reddedilemez, bilakis takviye edilir.Buna karşın en etkili çare, gelen fikir cereyanına fikirle karşılık vermek, fikre fikirle cevap vermektir.''
Sayfa 467 - TBMM Gizli Celse Zabıtları, C1, s. 333-336Kitabı okuyor