Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

A.S.A

A.S.A
@okumakicingeldik
Sıkı Okur
هو ب ح ص س - Neyi kaybettiğini hatırla! - İnsanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse öbürüne sağır. #Free Palestine #Free East Türkistan Kalbim uçurumlarda açan bir çiçek, Derdi olmayan bu kalbi nerden bilecek.
Dikkati Toplamanın Diğer Yolları
Dikkati teksifin diğer bir yolu da bazı çalışma alışkanlıklarını geliştirmektir. Mesela; 1. Belirli yerlerde çalışma alışkanlığını geliştirin; çalıştığınız yeri eğlence ve istirahat gibi işler için de kullanmayın. 2. Gürültü ve eğlencenin minimum olduğu yerde çalışın çünkü bunlar çalışmayı yüzde yüz engelleyemezse de dikkatinizi toplamak için size daha fazla enerji sarfını gerektirir. 3. Masanızın üzerinde, ancak çalışmanız için lüzumlu şeyler bulundurun. 4. Fazla rahat sandalye ve sıcak oda gibi yerlerden kaçının çünkü bunlar rehavet getirir. 5. Belirli ve ölçülü bir hedef tespit edin ve onu bitirmeyi planlayın. 6. İşlerinizin yapılışını sıraya koyarak zihninize takılmasını önleyin. 7. Çalışmaya hemen başlayın, ilham doğmasını beklemeyin. 8. Kendi kendiniz ile müsabaka yapın. 9. Her seferinde ancak bir iş yapın. Mesela, bir yandan bir bölümü okurken, öte yandan bir önceki bölümü hatırlamayı düşünmeyin.
Reklam
Dikkati Teksif (Toplama)
Dikkati teksif, dikkati toplama, yöneltme ve idare kabiliyetidir. Bu kabiliyet de geliştirilmeye müsaittir. Dikkati toplayamayışımızın sebebi, ya buna hiç alışık olmayıştan ya da başka bir problemin zihni meşgul etmekte olmasından doğar. Birinci sebep uzun vadeli bir düzenli çalışma sonunda izale olur. İkincisine gelince, bunun için önce dalgınlığın sebebini bulup onu ortadan kaldırmak lazımdır. Mesela bir yere telefon edecek veya bir şey alacak olabilirsiniz. Eğer mümkün ise bunları hemen yapmak en iyi yoldur. Fakat çalışacak iseniz, o işi, düşünce veya problemi ilerde hatırlamak üzere bir bloknota kaydedin. Bu suretle sizi rahatsız eden düşünceyi zihninizden atmış olursunuz. Psikolojik bir sıkıntınız varsa bunu da mantıki muhakeme ve kendi kendinize telkin yoluyla önleyebilirsiniz.
→ Bir problemin çözümünde, şu mantıkî merhaleleri takip etmek düşünülebilir: 1. Problemin, meselenin iyi ve doğru anlaşılması, 2. Bu konu üzerinde mümkün mertebe çok araştırma ve soruşturma yapılması, gereken bilgilerin toplanması, 3. Ortaya çıkan muhtelif çözüm ihtimallerinin tespiti, 4. Mümkün çözümlerin bir bir denenmesinin tasarlanması, 5. Bunlar içinden en iyi, en az riskli çözümün seçilmesi, 6. Nihai çözümün tatbik edilmesi.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Muhakeme Kabiliyetini Geliştirmek
Başarının, özellikle de güzel konuşup güzel yazmanın başlıca temellerinden birisi de düşünme ve muhakemedir. Bizim, başarının şartı olarak gördüğümüz düşünce, teemmüllü düşüncedir. Bu, fikirlerin basit bir şekilde sıralanması değil, rabıtalı bir şekilde birbirini takip etmesidir. Bu kabiliyet bütün tahsil boyunca işlenerek, mantık ve matematik ilimleri ile düzenlenerek geliştirilir.
Bilgileri Zihne Yerleştirmenin ve Hafızaya Almanın Yolu
Bilgileri zihne yerleştirmenin ve hafızaya almanın da yolu ve prensipleri vardır. Bu yolda şunlar tavsiye edilebilir: 1. Hatırlamak istediğiniz herhangi bir konuyu iyice anladığınızdan emin olunuz. Bir işin mahiyetini kavramak, dayandığı prensibe nüfuz etmek hatırlamayı kolaylaştırır. 2. Konuyu hatırlamak amacıyla öğreniniz. Deneyler, hatırlama amacı güdülmediği zamanlar hafızanın zayıf kaldığını göstermiştir. "Dalgın profesör, şemsiyesini sınıftan çıkarken değil; daha sınıfa girdiğinde, aklı başka yerde iken masanın kenarına dayadığında unutmuştur." 3. Ezberlenecek hususları gruplar halinde tertip etmeye çalışınız. 4. Geniş sayfa, paragraf halindeki konuları hatırlamak için onlar içinden konuyu temsil edebilen anahtar kelime ve ibareler bulunuz. 5. Öğrenirken mümkün olduğu kadar çok ve çeşitli duyu organınızı kullanınız. Mesela hem görmek hem yüksek sesle okumak, hem düşünmek hem de yazmak yoluyla öğrenilen bir konu, bunlardan biri ile öğrenilenlerden daha iyi hatırlanır. 6. Kendi hafıza tipinizi tespit ederek, öğrenmenizi daha ziyade ona dayandırınız. Hafızalar muhteliftir: Bazı kimselerin göz hafızası, diğer bazılarının kulak hafızası daha kuvvetli olabilir. 7. Büyük ezber parçalarını küçük mantıki bölümlere ayırarak ezberleyin. 8. Kısa çalışma süreleri kullanınız. Yarım yamalak bir saat harcamak yerine, tam bir dikkatle yarım saat çalışmak ve arada bir müddet zihni dinlendirmek daha faydalı olur. 9. Bilhassa teknik terimleri, tarihleri ve yabancı dili öğrenirken ezberleme fişi kullanınız. Fişin bir yüzüne kelimeyi, tarihi, formülü yazmak suretiyle daha kolay ezberlemeyi sağlayabilirsiniz.
Reklam
Hafızanın Kuvvetlendirilmesi
Hafıza düşünüş için gerekli malzemeyi temin eder ve saklar. Bu melekeyi hayatımızın her safhasında çok çok kullanmak zorundayız. Psikoloji deneyleri hafıza gücünün değişmez bir kabiliyet olmadığını göstermiştir. Kullanılan adalenin gelişmesi gibi, hafıza da zamanla ve onu ezberleme yoluyla çalıştırarak kuvvet kazanabilir. Bu sebeple beğendiğiniz söz, fıkra, şiir vesaireyi daima yanınızda taşıdığınız bir "hafıza defteri'ne kaydederek ezberlemeye çalışınız.
Gaye kapısının açılması için duyduğumuzu yapacağız..
Hace Ahrar (k.s.) Bir keresinde böyle vaaz ediyor. İşte sohbet tarikatın ince sırlarından bahsediyor. Bir müridi böyle kendinden geçmiş böyle yani kaybolmuş Hace Ahrar'ın sohbetinde hâlim selim, ağır baş, vakur, güzel bir tevazu içerisinde sohbeti takip ediyor. Hace Ahrar sohbeti kesti dedi ki: Bana bak dedi evladım dedi bana bak dedi. Görüyorum ki çok iyi sohbet dinliyorsun dedi. Kendinden geçmişsin amma velâkin, gaye kapısı, gaye kapısı, gaye kapısı sohbet dinlemekle açılmaz diyor. Duyduğunu yapacaksın, diyor. Duyduğunu yapacaksın diyor. Duyduğunu yapacaksın diyor. Gaye kapısı hindi gibi dinlemekle açılmaz oğlum diyor.
Dinlenilen sohbetin tesirinin devamı için öğrenilen ile amelin lüzumu
Hâce Ahrar (k.s) gene buyuruyor ki: Sohbetinden huzur almış olduğunuz insanın peki onun sohbetinden elde etmiş olduğunuz lezzetin eğer devam etmesini istiyorsanız, aynı huzuru, sohbet esnasındaki huzuru sohbetten sonra da eğer devam etmesini istiyorsanız o zaman diyor o sohbeti yapanın diyor kaçındığı ondan sonra yasaklamış olduğu şeyleri yapmayın, diyor. Bakın burada çok muazzam bir bugünkü tabirle bilimsel bir izah var burada. Henüz bilim ve teknoloji bunun rüyasını görmüş değil. Bakalım ne zaman anlayacaklar bunu. Ne diyor peki; o konuşma esnasında o Mevla'nın dostuyla bir sohbet yaptınız, birkaç kelam dinlediniz. Neticede, eğer o huzurun sohbetten sonraki günlerde de devam etmesini istiyorsanız, o zaman diyor, o sohbette duyduğunuz peki o zattan duyduğunuz bir takım yasakları yapmayın diyor. Yani şöyle yap, böyle yapma, şöyle yap, böyle yapma. Yapma dediği şeylerden kaçının ki o huzuru daimi sizi hiç bırakmasın.
İmam-ı Kuşeyri buyuruyor ki: Bir Mevla'nın dostu hacca gitti, dönüşünde Diyarbakır'a uğradı. Diyarbakır'daki caminin müezzini dedi ki: Efendi hazretleri buyurun kürsüye çıkın da dedi veya minbere çıkın da dedi birkaç kelime söyleyin insanlar istifade etsin, zatı alinizin ilminden. İyi dedi. Çıktı ondan sonra konuştu, konuştu. Yani millette bir his yok, bir heyecan yok. Millet kimi uyur, kimi ondan sonra tavanlara bakıyor. Kimisi Leyla'yı düşünüyor, kimisi kasayı düşünüyor vesaire millette bir hal yok. Geldi dedi ki ona: Efendi hazretleri bu insanlar dinlemiyor seni dedi, yani bitir vaazı demek gibi bir şey ifham etmek istedi, anlatmak istedi. Dedi ki: Ya! Öyle mi dedi, öyle mi dedi. Demek benim vaazımı dinlemiyorlar. Ondan sonra kendileri haklı, biz haksızız öyle mi dedi peki. Peki, öyleyse dedi, tamam dedi. Bu sefer camideki kandillere hitaben konuştu. Vaaza başlarken: "Eyy cemaat, ey Allah'ın dostları!" falan diyerek başlamıştı. Peki, şimdi ise camideki kandillere hitaben: "Kandilleeer!" der demez bütün kandiller patır patır aşağı düştü. Kusur benden değil, diyor. Kusur, kusur onlardandır, diyor. Bunları gör. Bunları gör. Bunları duy. Bunları beynine yaz demiyorum, bunları beynimize kazıyalım, kazıyalım. Allah göstermesin bir daha bunlar gelmeyebilir.
Reklam
İmam-ı Rabbânî (k.s) buyuruyor ki: Bir meselede on yedi yıl düşündüm diyor. On yedi yıl sadece tek bir meseleye kafa patlattı adam kuddise sirruhu. Kim için? Senin için, benim için. Ben sohbet dinlemiyorum, dinlesem de uyuyorum. Eee veyahut da ya amma da uzattı hoca vesaire falan filan şudur budur değil mi?
Hasanı Basri (r.a) buyuruyor ki: Biz öyle insanlara yetiştik ki, biz öyle insanlar gördük ki (Hasanı Basri (r.a.) sahabe görmüş insandır.) Biz öyle insanlar gördük ki eğer, siz onları görseydiniz onlara deli derdiniz. Onlar sizi görseydi derlerdi ki; bunların dini imanı yok. فاذا
İmam-ı Rabbânî (Kuddise Sirruhu) buyuruyor ki: Amilin değeri, işi yapanın değeri ve makamı ne kadar yüksekse, onun amelinin değeri de o kadardır diyor.
İmam-ı Rabbani (Kuddise Sirruhu) buyuruyor ki: Makam diyor başa beladır, diyor. Beladır derken yani imtihan vesilesi demek istiyor. Makamı elde etmek kolaydır. Makamı muhafaza etmek makamı elde etmekten çok daha zordur. En ufak bir hatada bir müstehabın bile terkinde bir tokat gelebilir icabında.
İsmet Garîbullah (Kuddise Sirruhu) ne buyuruyor: Benim diyor hanım ihvanımın içerisinde öyle yani heyecanlı öyle efendim Allah'a âşık hanım ihvanım var ki; bir sohbette, tek bir sohbette فني في الله بقى بالله (fena fillah, beka billah) ile müşerref olmuştur diyor. Erkeklerden de hayli var diyor ama kadını da yabana atmayın..
273 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.