Selypus

Selypus
@ordekgagaliplatypus
a little musician and physicist who loves maths in music.
fizik
3 okur puanı
Şubat 2020 tarihinde katıldı
96 syf.
·
Puan vermedi
·
25 saatte okudu
Dönüşüm
DönüşümFranz Kafka
7.8/10 · 224,2bin okunma
Reklam
Klasik ışık dalgalarıyla uğraştığımızda bir dalganın bir kısmının filtreden nasıl geçebileceğini anlamak kolaydır. Oysa ışıktan fotonlar olarak bahsettiğimizde, filtre ya hep ya hiç demek gibidir. Bir foton filtreden ya geçer ya da filtre onu yutar. Fotonların "parçaları" yoktur.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Sıfır noktası enerjisi muhtemelen belirsizlik ilkesinin en önemli tezahürlerinden biridir. Varlığı, evrenimizi oluşturan bütün parçacıkların kuantum niteliğinin doğrudan sonucudur.
Belirsizlik ilkesi bizi, evrenin nasıl işlediğine dair anlayışımızı tamamen yeniden düşünmeye zorlar. Hareket halindeki tek tek parçacıklara bakışımızı değiştirmekle kalmaz, mikroskobik düzeyde maddenin yapısı açısından da derin sonuçları vardır.
Reklam
Bir fizikçiyi sevilen bir modelden ayırmak, bir köpeği iyice çiğnenmiş bir kemikten ayırmak kadar zor olabilir.
5- Birkaç tutucu fizikçi, foton fikrine direnmiştir; çünkü Compton etkisi, çok karmaşık olsada fotonlar olmadan bile açıklanabilir. Son direniş 1977'de, Kimble, Dagenais ve Mandel'ın yaptığı, tek tek atomların saldığı ışığın incelendiği bir deneyle fotonların varlığına dair değiştirilemeyecek bir kanıt sunulduğununda çökmüştür. Einstein'ın önerisi ile bu önerinin nihayet kabul edilmesi arasında geçen yetmiş iki yıl, fizikçilerin yeni bir fikirle karşılaştıklarında gösterdikleri inatçılığa dair bir şeyler anlatmaktadır.
Kuantum fiziğinin birçok tuhaf ve büyüleyici yönü vardır; ama kuramı başlatan keşif, parçacık-dalga ikilemi; daha doğrusu, hem ışığın hem maddenin aynı anda hem parçacık benzeri hem dalga benzeri özelliklere sahip olması olmuştur.
İnsanoğlunun günün birinde canını kurtarmak için Güneş sisteminden yakındaki yıldızlara kaçmak veya yok olmak zorunda kalacağını varsayarsak, akla gelen soru şudur: Oraya nasıl gideceğiz? En yakın yıldız sistemi olan Alpha Centauri, 4 ışık yılından daha uzaktır. Sıradan kimyasal tepkimeli roketler, mevcut uzay programının gözbebekleri, saatte 65.000 kilometreye zar zor ulaşabilmektedir. Bu hızla yalnızca en yakın yıldıza ulaşmak bile 70.000 yıl sürecektir.
Sayfa 175Kitabı okudu
Son on yılda Güneş sistemi dışında keşfedilen gezegenlerin sayısında göz kamaştırıcı bir artış meydana gelmiştir. Boulder'daki Colorado Üniversitesi'nden jeolog Bruce Jakosky'nin söyleyişiyle "Bu, insanlık tarihinin özel bir dönemidir. Biz, başka bir gezegen üzerinde yaşam keşfetme şansına sahip ilk nesiliz."
Sayfa 155Kitabı okudu
Reklam
Günün birinde, uzak bir gelecekte, Dünya üzerindeki son güzel günümüzü yaşayacağız. Eninde sonunda, şu andan milyarlarca yıl sonra, gökyüzünü ateş kaplayacak. Güneş büyüyecek, gökyüzünün tamamını dolduran azgın bir yangına dönüşecek, göklerdeki her şey onun yanında cüce gibi kalacak. Dünya üzerindeki sıcaklıklar hızla yükselirken okyanuslar kaynayıp buharlaşacak, geriye yanmış, kavrulmuş bir manzara bırakacak. Dağlar en sonunda eriyecek ve sıvılaşacak, bir zamanlar canlı şehirlerin bulunduğu yerlere akan lav sellerine dönüşecek. Fizik yasaları uyarınca, bu iç karartıcı senaryodan kaçınmak olanaksızdır. Dünya eninde sonunda Güneş tarafından yutulurken alevler içinde ölecektir. Bu, bir fizik yasasıdır. Bu felaket, önümüzdeki beş milyar yıl içerisinde gerçekleşecektir. Böylesine evrensel bir zaman ölçeği içerisinde insan uygarlıklarının yükselmesi ve çökmesi, küçük titreşimlerden başka bir şey değildir. Günün birinde Dünya'yı terk etmek veya ölmek zorunda kalacağız. Öyleyse, insan ırkı, bizim gelecekteki soyumuz, Dünya'daki koşullar dayanılmaz hale gelince bununla nasıl başa çıkacak?
Sayfa 173Kitabı okudu
Selypus

Selypus

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Kuramsal Başlangıç
Kuramsal BaşlangıçLeonard Susskind
7.3/10 · 31 okunma
Selypus

Selypus

, bir kitabı okumayı düşünüyor
Kuantum Mekaniği
Kuantum MekaniğiLeonard Susskind
9.3/10 · 69 okunma
Elli yıl önce büyük patlamanın olabilirliği kesin karara bağlanmış bir mesele değildi. Şimdiyse, büyük patlamadan sonraki saniyenin ilk milyonda birinde evrenin nasıl bir şey olduğunu (kanımızca) bilmekle kalmıyoruz, 13 milyar yaşındaki gökbilim nesnelerini, yani evrenimizi yaratan patlamadan sonraki ilk 500 milyon yılda oluşan nesneleri kendimize güvenerek inceliyoruz.
Sayfa 192Kitabı okudu
Evrendeki önemli sayıda parametre, evrenin akıllı canlılar tarafından keşfedilmesine ve teknoloji üretmesine uygun değerlere sahiptir. Evrendeki parametrelerin, teknoloji üretmesi ve evrenin keşfedilmesi için tesadüfen uygun değerlere sahip olduğunu iddia etmek zordur.
Sayfa 134Kitabı okudu
Selypus

Selypus

, 2020 okuma hedefini güncelledi.
2020 OKUMA HEDEFİ
10/10 kitap - %100 tamamlandı
10 kitap okudu
10 kitap
2.274 sayfa
0 inceleme
1 alıntı
Reklam