Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fatih Abdullahoğlu

Fatih Abdullahoğlu
@pskfatihabdullahoglu
Psikolog
Lisans
18 okur puanı
Mart 2018 tarihinde katıldı
Şu anda okuduğu kitap
Kişilik Gelişimi - Yön Değiştirme ve Yüceltme
Çocuğun ilk aşk nesnesi doğal olarak annesidir. Anne, esas olarak, ideal bir kadın olarak algılanmıştır. Fakat çocuk, annesinin tek sahibi olamayacağını ve onda bazı kusurlar bulunduğunu keşfettiği için hem mükemmel hem de sahip olabileceği bir yedeğini aramaya başlar. Burada seçim, onların da kusurlarının olduğunu veya boşta olmadıklarını keşfedene dek ilkokuldaki öğretmeni veya yan komşusu veya bir yengesine yönelebilir. Daha sonra kendinden büyük bir kıza, kız kardeşine, ağabeyinin kız arkadaşına veya babasının sekreterine aşık olabilir. Sonrasında, bu seçimlerin birer çıkmaz olduğunu süreç içinde anlar. Mükemmel bir kadının hayalini kurmaya veya onu kitaplarda veya filmlerde aramaya başlar. Eğer yetenekliyse aradığı bu mükemmel kadın imgesini dile getireceği şiirler yazmaya veya resimler yapmaya başlayabilir. Sonunda gerçek bir kadında, annesine benzeyen veya annesinin idealize edilmiş versiyonuna benzeyen birinde, karar kılar.
Reklam
Kişiliğin Dinamikleri - Anksiyete
İçgüdüsel davranışından dolayı cezalandırılmasıyla çocuk, nörotik anksiyeteyi edinir.
Kişiliğin Dinamikleri - Anksiyete
Örneğin, bir kadın/erkek esasında cinsel saldırıya uğramak istediği için tecavüze uğramaya karşı irrasyonel bir korku duyuyor olabilir ancak süperego bu arzuya direnmektedir. Aslında tecavüze uğramaktan korkmamaktadır; bunu istemektedir. Mesele, böyle bir düşünceyi barındırdığı için kendi vicdanından korkmasıdır. Diğer bir ifadeyle söylersek kişiliğin bir bölümü, bir diğer bölümüyle savaş halindedir. İd "Ben istiyorum." derken, süeprego "Ne kadar iğrenç!" ve ego da "Korkuyorum." demektedir. Bu şema, pek çok güçlü korku için genel bir açıklama teşkil edebilir.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kişiliğin Dinamikleri - Anksiyete
Tüm travmatik deneyimlerin prototipi doğum travmasıdır. Yeni doğmuş bir bebek bir anda dış dünyadan gelen çok sayıda uyarıcı ile bombardımana tutulmaktadır ve onun anne karnındaki yaşamı, onu dış dünyaya hazırlamamıştır. İlk yılları boyunca çocuk, baş edemediği daha pek çok uyarıcı ile karşılaşır ve bu travmatik deneyimler, ileride gelişecek bir korku ağının temelini atar.
Kişiliğin Dinamikleri - Anksiyete
Anksiyetenin tek işlevi, egoya bir tehlike işareti göndermektir. Tehlike sinyali bilince vardığı zaman, ego tehlikeyle baş etmek üzere bazı önlemler alır. Anksiyete, her ne kadar acı vericiyse ve kişi bunun bir an evvel sona ermesini dilerse de, kişiyi iç ve dış tehlikelerin varlığına karşı uyardığı için çok önemli bir işlevi yerine getirir. Kişi uyarıldığı için tehlikeden kaçınabilecek veya onu savuşturabilecek bir şeyler yapabilir. Diğer taraftan da, eğer tehlike savuşturulamazsa, anksiyete artan bir şekilde birikir ve en sonunda kişiyi alt eder. Bu olduğunda, kişinin sinir krizi geçirdiği söylenir.
Reklam
Kişiliğin Dinamikleri - Anksiyete
Yüksek yerlerin objektif olarak tehlikeli olmasından dolayı yüksek yerlerden korktuğunu düşünen kişi, aslında, vicdanının bu ortamı fırsat bilerek onu günahlarından dolayı cezalandırmak üzere aşağıya atacağından korkmaktadır.
Kişiliğin Dinamikleri - Bilinç ve Bilinçdışı
Bir zihinsel süreç bilinçli hale gelmek için yoğun bir enerji yüklemesiyle desteklenmeye ihtiyaç duyduğu için aktarılacak enerjinin diğer zihinsel süreçlerden ayrıştırılarak buraya özgülenmesi gerekir. Bu, belli bir anda sadece tek bir zihinsel süreci bilinçli olarak yürütebileceğimiz anlamına gelir. Ancak enerjinin, bir fikirden, anıdan, algıdan veya histen bir diğerine aniden kaydırılması, çok kısa bir süre içinde çeşitli bilinçli zihinsel farkındalıkların ortaya çıkmasına imkan tanır.
Kişiliğin Dinamikleri - Kateksis ve Anti Kateksis
[...] Burada Freud, uyarıcı ve doğuştan gelen güçlerim göreceli yoğunluklarındaki inceliklerden ve bu yoğunluklardaki en ufak bir değişikliğin dahi büyük etkiler yaratabileceğinden dolayı psikolojinin tahmin etme konumunda bir bilim olamayacağını belirtmektedir. Ancak psikoloji, sonucu meydana getiren sebepleri ortaya çıkarabilmesi ve geriye bakabilmesi açısından, sonuçlar üzerine kurulu bir bilim dalı olabilir.
Kişiliğin Dinamikleri - Psişik Enerjinin Dağıtımı ve Dışarı Atılması
Gurur, ikincil narsisizmin bir şeklidir. Ego kendini, erdemli olan şeyleri yaptığından dolayı sever. "Erdem, onun kendi kendine verdiği mükafattır." Aynı şekilde, günahın da onun kendi kendine verdiği bir ceza olduğunu söyleyebiliriz.
Reklam
Kişiliğin Dinamikleri - Psişik Enerjinin Dağıtımı ve Dışarı Atılması
Cezalandırılma korkusu ve onaylanma arzusu çocuğun kendisini, ebeveynlerinin ahlak kurallarıyla özdeşleştirmesine sebep olur.
Kişiliğin Dinamikleri - Psişik Enerjinin Dağıtımı ve Dışarı Atılması
Anti kateksislerin tutunmada başarısız olduğu bir durumda, idin nesne kateksisleri egoyu yener ve içgüdüsel bir davranışın yaratılmasına sebep olur. Normalde kontrollü olan bir kişinin sinirlendiği zamanlarda oluşan durum budur.
Kişiliğin Dinamikleri - Psişik Enerjinin Dağıtımı ve Dışarı Atılması
Bir nesneyle ilgili fikir, o nesnenin gerçeği ile uyuştuğu zaman, fikrin nesneyle özdeşleştiği söylenir. Düşüncelerin gerçeklerle özdeşleştirilmesi yakın ve sıralı bir halde olmalıdır ki düşünülmüş bir eylem planı, kişiyi amacına ulaştırabilsin.
Kişiliğin Dinamikleri - Psişik Enerjinin Dağıtımı ve Dışarı Atılması
Bilimdeki tüm ilerlemeler, kişinin kendi kafasındaki dünya ile ilgili zihinsel temsillerinin daha doğru imgelerle, yani dünyanın gerçekte olduğu şekliyle, değiştirilmesi sayesindedir.
Kişiliğin Dinamikleri - İçgüdü
[...] bir içgüdü, daima önceki konumuna gerilemeye (regression) çalışır. İçgüdünün kendini tekrarlamaya olan bu meyli, yani gerilimden rahatlamaya, rahatlamadan gerilime geçen döngüsüne; tekrarlama takıntısı denir.
89 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.