Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

SEVGİ KALKAN

SEVGİ KALKAN
@svgklkn
12 okur puanı
Aralık 2022 tarihinde katıldı
348 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Nikos Kazancakis, çağdaş Yunan edebiyatının ancak buzlu cam ardından seçilebilen, tedirgin ve büyük kişiliklerinden biri olarak çok tartışıldı, yanlış bilindi, az sevildi. Sinemaya da uyarlanan Zorba adlı bu roman, onun kendi deyişiyle giriştiği bir tür sessiz hesaplaşma sayılabilir. Geçmişin, kayıp giden zamanın, insanın temel yanılgılarının bir kez daha gözden geçirilmesidir bu roman. Zorba aracılığıyla Kazancakis, hayatının, yenilgiler ve soru işaretleriyle dolu bir bilançosunu çıkarır. Korkmamayı, yaşamı sevmeyi, ayakta durabilmeyi Aleksi Zorba'dan öğrenmiştir. Gerçekten de Zorba bir yaşam kılavuzudur. Özgür insanların simgesidir. Kazancakis'in mezar taşında yazılı olanlar, Aleksi Zorba'nın ağzından dökülmüş yazgı sözcüklerini doğrudan andırıyor: "Hiçbir şey ummuyorum, hiçbir şeyden korkmuyorum, özgürüm."
Zorba
ZorbaNikos Kazancakis · Can Yayınları · 202016,1bin okunma
Reklam
148 syf.
6/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Eserdeki hikayelerin her biri farklı. İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Cinayet masasının ünlü komseri Başkomser Nevzat ve ekibi İstanbul'un kuytu köşe yerlerindeki her biri ayrı ilginç cinayetleri aydınlatmakla uğraşmaktadır. Esere adını veren öykü, Agatha Cristie'nin Pera Palas'a gelişi ve Türkiye'de kaldığı süreçte Türkiye'deki bir dostuna "Kusursuz cinayet yoktur." sözünü söylemesi ve bunun aksini iddia etmeye çalışan bir adamın öyküsünü okumaktayız. Hikayeler kısa ve dili yalın. Kısa hikayelerle çözümlemeler yapılması güzel bir kurgu oluşturmuş. Keyifli okumalar
Agatha'nın Anahtarı
Agatha'nın AnahtarıAhmet Ümit · Everest Yayınları · 20199,7bin okunma
276 syf.
10/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
bitmesini istemediğim kitaplardan biri. Kitabı okurken sanki karşımda Cemal Süreyya varmış da sohbet ediyormuşuz gibi hissettim. Tanımlamalarına, açıklamalarına, dönemi anlatışına, şiir ve edebiyat anlayışına bir kere daha hayran oldum. Şiirin sağı solu, eskisi yenisi olmaz. Şiir şiirdir, insan insandır. Şiir direkt duygulara hitap ettiği için sevildiği düşünülür ama bu durum kimine göre öyle kimine göre bambaşka bir dünya tıpkı Cemal Süreyya"da olduğu gibi bambaşka. Fikrin olmadığı yerde duygular devreye girer. Bir duyguyu hikaye, öykü ya da romanda belki anlatamazsınız ama şiirle duygu seli yaratabilirsiniz. Şiirin en sevdiğim özelliği görüntülenmemesi yani şiiri tv görüntüsüne aktaramazsınız. Belki bir romanı bir dizi ya da film senaryosuna dönüştürebilirsiniz ama şiiri asla. Şiir şiirdir, insan insandır.
Güvercin Curnatası
Güvercin CurnatasıCemal Süreya · Yapı Kredi Yayınları · 2017221 okunma