Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Umut Savakçı

Umut Savakçı
@umut_savakci17
Tarih️️️
Önsöz- Cumhuriyet'in Doğuşu
Osmanlı ve Cumhuriyet arasındaki ilişki, basit bir haleflikten ibaret değildir. Ortada bir imparatorluğu yıkılışı, belki de daha doğru bir tabirle dağılışı söz konusudur. Devleti yaşatan kadrolar devam etmiş ve Cumhuriyet'i kurmuşlardır.
Sayfa 7 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Ölümün insanoğlunun başına gelen iyiliklerin en iyisi olup olmadığını kimse bilmiyor, ama güya başa gelebilecek en büyük kötülük olduğunu sandıklarından ondan korkuyorlar. Birinin bilmediği bir şeyi bildiğini sanması cehaletin en utanç verici türü değil midir?
Sayfa 47 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Hiç kimseye haksızlık etmediğimden emin olduğuma göre, kendime de haksızlık edemem.
Sayfa 57 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Artık ayrılma vakti geldi çattı, ben ölmeye, sizler de yaşamlarınızı sürdürmeye gidiyorsunuz. Hangisinin daha iyi olduğunu sadece Tanrı bilebilir.
Sayfa 63 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Bütün insanların düşüncelerine değil de bazı insanların düşüncelerine önem verilmesi gerekir"
Sayfa 72 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
III. Ahmed'in Bilinmeyen Dünyası-Prof. Dr. Mehmet Demirci
Kronikler, Lale Devri Padişahı III. Ahmed'in kişilik olarak dindar bir hükümdar olduğunu yazar. "Necib" mahlasıyla şiirler kaleme almış, hatla meşgul olmuş, musikiye önem vermiş, sanat ehli olan kişileri korumuş olan Sultan III. Ahmed, tasavvufi zümrelerle de yakın ilişkiler kurmuş, sufi çevrelerle daima irtibat hâlinde olmuştur.
Sayfa 50 - Aktüel TarihKitabı okudu
Arka Kapaktan...
"Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında pencereler açın. Farklı dünyalarla ancak böyle tanışırsınız. Ben hep yerimde dursaydım, dünyamı değiştirecek insanları aramasaydım, bugün tanıdığınız ben olmazdım. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. İnsan, konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır. Kendi dünyasını yerinden kendisi oynatmalıdır."
Önsöz Bölümünden
Türklerin kısa tarihini yazmayı denemek anlatılacak her şeyin eksik olacağını peşinen kabul etmek demek. Ancak okuyucuyu ciltler dolusu kitaplara ve binlerce sayfa makaleye mahkûm etmek de haksızlık. Hiç olmazsa onun Türk tarihine olan merakının giderilmesi yolunda birkaç adım atmak gerekiyor. Bu cesaretle derli toplu ve okunduğunda kolay anlaşılacak bir kitap sunmak sanırım okuyucuyu memnun edecek.
Sayfa 11 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Türklerin Kısa Tarihi
Örneğin Sümercede Türkçe kelimelere rastlanması Sümerlerin Türk kökenli veya Türklere akraba kavim olduklarına delalet etmez ama onların Türklerle teması hakkında en azından bir fikir verebilir.
Sayfa 19 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Türklerin Kısa Tarihi
Kurgan adı verilen mezar yerleri I. Deli Petro zamanında mezar soyguncuları tarafından tesadüfen keşfedilmişti. Kurganlar genellikle birkaç galeriden oluşuyordu ve içinde mevta için ayrılmış bir oda, onun eşyaları, atı veya atları, kap kaçak, vs. konuluyordu.
Sayfa 16 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Osmanlıyı Yeniden Keşfetmek
Hiç şüphe yok ki bu memleketin tarihinde ve devletin hayatında çok ünlü ve müstesna bir yeri olan Köprülü Mehmed Paşa da böyle okuması yazması olmayan ocak paşalarındandı. Tabii ki oğlu Fazıl Ahmed Paşa babasının bu eksiğini katbekat telafi etmiş ve döneminin ünlü müderrislerinden olmuştur. Oradan, yani ilmiyye silkinden askerî silke intisap etmiştir. O da Osmanlı Devleti'nin ünlü sadrazamlarından biri olmuştur.
Sayfa 111 - Kronik KitapKitabı okudu
Osmanlıyı Yeniden Keşfetmek
Bütün Avrupa kıtasında İstanbul, yani Konstantinopolis'le yarışabilecek bir şehir yoktu.
Sayfa 14 - Kronik KitapKitabı okudu
Osmanlı kültürünü anlamak bir muamma hâline getirildi. Arap harfleriyle yazılan Türkçenin bir Çince gibi olmadığı halde Türk aydınları maalesef ona bazı Avrupa toplumlarının gösterdiği dikkati ve merakı dahi gösteremediler. Uzman kişiler Osmanlı Türkçesi denen eski bürokratik jargonu birçok ülkede seve seve öğreniyorlar. Türkiye bu konuda geç kaldı.
Sayfa 8 - Kronik KitapKitabı okudu
Osmanlıyı Yeniden Keşfetmek
Osmanlı İmparatorluğu bugünün Türkiyesi'nde kes kin mirasıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Bu yüzden de evvela şunu söylemek gerekir, bazı görüşlerin aksine yeni Türkiye Bizans mirasını katletmedi. Asıl Osmanlı mirasına karşı da hoyrat davrandı. Bu hoyratlıkta keskin ideolojilerin payından çok, toplumumuza has tarihi mirasa karşı dikkatsizlik ve kadir bilmez tavır büyük rol oynar. solda tükenen eserler, camiler, kemerler, musluklarına kadar tüketilen çeşmeler ve son zamanda sözde bir "ince zevk eseri!" olarak yerinden çalınıp bilinmedik yerlere monte edilen kitabeler bunun bir göstergesi.
Sayfa 8 - Kronik KitapKitabı okudu
Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi
Osmanlı timar sistemi tarımsal ekonomik yapıdaki yani geleneksel düzendeki bir toplumun ve devletin sistemidir.
Sayfa 96 - Kronik KitapKitabı okudu
154 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.