Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Can

Siz siz olun, bir daha yatırım yapacakken sizi Japonya’nın iflas etmek üzere olduğuna, ya da başıboş bir göktaşının New York Menkul Kıymetler Borsası’nın ortasına düşeceğine inandırmaya çalışan sivri akıllıları dinlemeyin.
Reklam
Büyük yatırımcı toplantısı
Bu toplantılarda başkalarına ait milyarlarca dolar parayı idare eden son derece saygın ve yetenekli bir grup insan bir türlü önlerindeki bir yıl süreyle dünya ekonomisinin iyiye mi kötüye mi gideceğini kestiremez.
Bazı Kurallar
• Elinizde düzenli olarak kontrol edebileceğiniz sayıda hisse senedi tutun. • Yatırımlarınızı düzenli aralıklarla yapın. • Hisse senedi alırken önce şirketin hisse senedi başına satış ve kazançlarının artmakta olmasına dikkat edin. Sonra da hisseyi iyi bir fiyata satın aldığınızdan emin olun. • Şirketin uzun vadede karşılaşabileceği dar boğazları aşmak için yeterince mali gücü olup olmadığına bakın. Borç yapısını inceleyin. • Hisse senedini alırken şirketin amaçlarınıza uygun hızda büyüyüp büyümediğine bakın. Hisse senedinin fiyatının uygun olup olmadığını değerlendirin. • Geçmişte satışların neden artmış olduğunu araştırın. Böylece bu artışın gelecekte de devam edip edemeyeceğini kestirebilirsiniz.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Babamın 46 yaşında öldüğünü hatırladım. İnsan anne babasının öldüğü yaşa ulaşınca ölümlü bir varlık olduğunu anlıyor. Hayatın ne kadar kısa, ölümün ise sonsuz olduğunun farkına varıyor. Keşke okul müsamerelerinin hepsine gitseydim, kayak gezilerinin, futbol maçlarının hiç birini kaçırmasaydım, diye düşünmeye başlıyor. Kim ölüm döşeğinde “Keşke ofiste daha çok zaman geçirseydim,”demiş ki?
Değerleme teorisi, büyüme oranını tahmin etmenin olağanüstü zor olduğu uzun vadeli kâr payı akışı tahminlerine bağlıdır. Bu nedenle, temel değer asla kesin bir rakam olamaz. Umutlar,korkular ve piyasa katılımcılarının favorisi olan modalar değerleme sürecinde rol oynarlar.
Reklam
Burada yatırımcılara verilen üzeri örtülü öğüt, davranış bilimcilerin iddia ettiği gibi, piyasa çoğunlukla aşırı tepki verdiğinden revaçta olan hisse senetlerinden uzak durarak, revaçta olmayanlara odaklanmanın daha akıllıca olacağıdır.
Calgary Üni. Prof.Richard Woodward ve Jess Chua
Bir akademik çalışma, Hisse senetlerini uzun vadeli yatırım olarak elde tutmanın, piyasa zamanlaması yapmaktan daha iyi olduğunu göstermektedir;çünkü piyasanın olumlu dönemlerinde bir hisseyi uzun süre elde tutmakla sağlanan gelir, kötümser piyasadaki kayıplardan çok daha fazla olmaktadır.
John Bogle
30 yıldır bu işin içindeyim, ne işini başarıyla ve tutarlı olarak yapan birini tanıyorum, ne de başarılı ve tutarlı olarak iş yapan birini tanıyanı biliyorum. İzlenimime göre, piyasa zamanlaması, yalnızca yatırım programınızın değerini artırmaya çalışmak gibi değil,aynı zamanda kendi amacınıza engel olmaya çalışmak gibi görünüyor.
Araştırma,bölünmenin, hisse senedi fiyatlarının yükselmesinin nedeni değil, sonucu olduğunu ve hisse senedindeki bölünme haberlerine dayanan faydalı bir yatırım stratejisi uygulanamayacağını göstermektedir. Bu araştırma eski bir Wall Street özdeyişini akla getiriyor:” Pasta kesildikçe büyümez.”
Şirketlerin kazançlarını etkileyen birçok önemli değişiklik aslında rastgele gelişir,yani önceden tahmin edilemez.
Reklam
Michigan üniversitesi profesörlerinden H. Negat Seybun, 1960’lı yılların ortalarından 1990’lı yılların ortalarına kadar olan 30 yıllık dönemde gerçekleşen önemli piyasa kazanımlarının yüzde 95’inin kabaca 7500 işlem gününün 90’nında gerçekleştiğini bulmuştu. Yani, toplamda yüzde 1’e denk gelen 90 günü kaçırmışsanız, o süre içinde borsanın sağladığı uzun vadeli cömert getiriler de uçup gitmişti. İşin özü, piyasa zamanlaması yapanlar, arada bir oluşan ve performansa büyük katkı sağlayacak olan önemli çıkışları kaçırma riskiyle karşı karşıyadırlar.
Borsada keşfedilecek ve kâr getirecek her düzenli hareket, kendini yok etme eğilimindedir. Bu borsada hiç kimsenin, teknik analiz yöntemleri kullanarak ortalamaların üzerinde getiri sağlamayacağına kesin olarak inanmamın en temel nedenidir.
Hisse senedi fiyatlarının geçmişteki hareketleri, bir yatırımcı için, portföy yönetiminde, “al ve tut” taktiğinin üstesinden gelmesini sağlayacak, hiçbir yararlı bilgi içermez.
Teknik kuralları,yirminci yüzyıl başlarına kadar uzanan süre içinde,iki büyük borsada, hisse senedi verileri kullanarak güçlükle denedik. Sonuçlar, hisse senedi fiyatlarındaki önceki oynamaların, gelecekteki hareketleri güvenilir bir biçimde öngörmede kullanılamayacağını ortaya koymaktadır. Borsanın hafızası, varsa bile, çok kıttır. Piyasa zaman zaman bir tempo sergilese de, bu güvenilir değildir ve trend izleme stratejileri uygularken, ortaya çıkan önemli işlem maliyetlerinin üstüne çıkacak kadar uzun sürmez.
Teknik analiz için diyor
İşlem maliyetleri çıktıktan sonra, bu yöntem yatırımcılar için al ve tut stratejisinden daha iyi bir sonuç vermez.
1.900 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.