Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Can

Borsada keşfedilecek ve kâr getirecek her düzenli hareket, kendini yok etme eğilimindedir. Bu borsada hiç kimsenin, teknik analiz yöntemleri kullanarak ortalamaların üzerinde getiri sağlamayacağına kesin olarak inanmamın en temel nedenidir.
Reklam
Hisse senedi fiyatlarının geçmişteki hareketleri, bir yatırımcı için, portföy yönetiminde, “al ve tut” taktiğinin üstesinden gelmesini sağlayacak, hiçbir yararlı bilgi içermez.
Teknik kuralları,yirminci yüzyıl başlarına kadar uzanan süre içinde,iki büyük borsada, hisse senedi verileri kullanarak güçlükle denedik. Sonuçlar, hisse senedi fiyatlarındaki önceki oynamaların, gelecekteki hareketleri güvenilir bir biçimde öngörmede kullanılamayacağını ortaya koymaktadır. Borsanın hafızası, varsa bile, çok kıttır. Piyasa zaman zaman bir tempo sergilese de, bu güvenilir değildir ve trend izleme stratejileri uygularken, ortaya çıkan önemli işlem maliyetlerinin üstüne çıkacak kadar uzun sürmez.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Teknik analiz için diyor
İşlem maliyetleri çıktıktan sonra, bu yöntem yatırımcılar için al ve tut stratejisinden daha iyi bir sonuç vermez.
:DD
Teknik adamların, kendi öğütlerine uyarak zengin olma olasılığı olmasa da, sözcük dağarcıkları gerçekten zengindir.
Reklam
Temel Kural
Düşük fiyat/kazanç oranı çarpanlarına sahip büyüme durumlarını gözleyin. Büyüme gerçekleşirse,genelde iki kat ikramiye alınır. Hem kâzançlar, hem de çarpan yükselir,böylece büyük getiri sağlar. Gelecek büyümesi şimdiden satın alınmış olan çok yüksek çarpanlı hisse senetlerinden kaçının. Büyüme gerçekleşmezse, kayıplar iki katına çıkar: Hem kazançlar, hem de çarpan düşer.
Burada önerilen şey,kazanç çarpanları piyasanın üzerinde prim yapmayan,tanınmamış büyüme hisselerini alma taktiğidir. Artışı tahmin etmek kuşkusuz çok zordur. Ama artış gerçeklemese ve kazançlar düşse bile , başlangıç çarpanı düşükse zarar azdır,bununla birlikte,işler beklentileriniz doğrultusunda gelişirse, sağlayacağınız fayda ikiye katlanır. Bu,şansın sizden yana dönmesi için ekstra bir yoldur.
3 temel kural
1.Her zaman beş yıl ya da daha uzun vadede kazançları ortalamanın üzerinde artması beklenen şirketlerin hisse senetlerini alın. 2.Bir hisse senedine asla sağlam temel değerinin üzerinde ödeme yapmayın. 3.Öngörülen büyümeleri yatırımcıların boşlukta uçan şatolar yapmalarına imkan verecek türden hisse senetlerini arayın.
Bir şirketin genel beklentileri,bağlı olduğu sektörün ekonomik durumundan fazlasıyla etkilendiği için,analistin çıkış noktası,kuşkusuz, sektörel beklentileri incelemek olacaktır. Aslında, neredeyse tüm profesyonel yatırım firmalarında, hisse senedi analistleri bazı özel sektör gruplarında uzmanlaşırlar. Temel analizci, şirketin bulunduğu sektörün her yönüyle incelenmesinin, gelecekte işlerlik kazanacak ama henüz piyasa fiyatlarına yansımamış olan faktörlere ilişkin değerli görüşler sağlayacağını umar.
Temel analizcinin,bir hissenin sağlam temel değerini ölçerken yapacağı en önemli iş , o şirketin gelecekteki kazançlarını ve kâr paylarını tahmin etmektir. Bunu yapmak için, şirketin satış düzeylerini işleyiş maliyetlerini, kurumsal vergi oranlarını, amortisman politikaları ile kaynaklarını ve sermaye ihtiyacı maliyetlerini öngörmek durumundadır.
Reklam
Teknik analizci hisse senedinin yalnızca fiyatıyla ilgilenirken, temel analizci o senedin gerçek değerine bakar. Temel analizci çoğunluğun iyimserliği ve kötümserliğinden soyutlanma çabası içinde, hisse senedinin mevcut fiyatı ile gerçek değerini kesin olarak ayırır.
Gittikçe daha çok insanın kullanmasıyla,teknik değerini yitirir. Herkesin aynı anda davrandığı noktada,hiçbir satın alma veya satış sinyali değer taşımaz.
Trendlerin kaynağı,sürü psikolojisine bağlı kalabalık içgüdüsüdür. Yatırımcılar, tutulan bir spekülatif değerin giderek arttığını görünce çoğunluğa uyarak artışa katılmak isterler. Aslında, fiyatın artmış olması, dolayısıyla da insanların kendi tahminlerinin tuttuğuna inanması coşkuyu körükler. Her fiyat yükselişi iştah kabartır ve yatırımcıların beklentilerini artırır.
Fiyatlar trendlerle hareket eder ve trendler de arz-talep dengesini değiştirecek bir şey oluncaya dek sürme eğilimi gösterir.
Trend,bir hisse senedinin belirli bir sürede geçirdiği fiyat değişmelerinin kaydıdır.
2.548 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.