Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

George Friedman

George FriedmanGelecek 100 Yıl yazarı
Yazar
6.9/10
148 Kişi
503
Okunma
23
Beğeni
3.518
Görüntülenme

George Friedman Gönderileri

George Friedman kitaplarını, George Friedman sözleri ve alıntılarını, George Friedman yazarlarını, George Friedman yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Akıl
Akıllı telefonu ele alalım. Cep telefonu ilk defa 1985'te ABD ordusu için kullanıldı. Ulusal Keşif Ofisi akıllı telefondaki kamerayı ilk defa casus uydular da kullanmak için tasarladı. Cep telefonundaki GPS işlevini de ilk olarak ABD Hava Kuvvetleri icat edip uyguladı, lityum-iyon bataryalar Enerji Bakanlığı tarafından geliştirildi ve İnternet'in öncülüğünü İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) yaptı. Yani bir akıllı telefonda sahip olduğunuz şeyler, çoğunun üniversitelerde araştırılıp şirketler tarafından silahlara ve ürünlere dönüştürüldüğü askeri donanımın bir özetidir.
Sayfa 135 - George FriedmanKitabı okudu
Diğer yandan İslam Dünyası meselesi de vardır. Sorun olan çalkanhlar değildir aslında, ama koalisyonun temelini ideolojiye bakmadan ortaya çıkacak bir ulus-devlet oluştu­ rabilecektir. Türkiye tarihte İslam Dünyasının en başarılı güç merkezi oldu, dinamik ve hızla modernize olan bir ülkedir. Bu konuda Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerin gelecekleri­ ne bakmakta da yarar vardır.
Reklam
Görülebildiği kadarıyla, günümüzde sorun çıkması muh­ temel olan beş bölge vardır. Çok önemli olan P_asifik Okyanu­ su bölgesi ABD donanmasının kontrolü alhndadır. Pasifik'in Asya kıyıları ülkeleri ticaretlerini Okyanus sahillerine açık limanlarıyla yaphkları için ABD donanmasına bagımlıdıdar. Bunlardan ikisi olan Çin ve Japonya büyük güçlerdir ve po­ tansiyel olarak ABD hegemonyasına baş kaldırabilider. ABD ve Japonya 1941-45 yılları arasında Pasifik Havzasında savaş­ tılar ve bu bölgenin kontrolü günümüzde de bir sorun kayna­ ğı olabilecek durumdadır.
Yeni fay hatları
Yeni deprem nerede ve nasıl olacak? Bu soruya cevap verebilmek için yirmi birinci yüzyıl jeolojik fay hatlarını araşhrmamız, incelememiz gerekir. Jeolojide oldugu gibi başka alanlarda da kırılma hatları vardır. Bu konuyu incelemek için her şeyden önce, sürtüşmelerin nerelerde çahşma haline gelecegine bakmamız gerekiyor. İslam dünyasındaki hareketlerde azalma görülürken gelecek dönemde dünyada en çalkanhlı bölgeler hangileri olabilir acaba?
Eski kuruluşlar parçalandı ama onların yerine yenileri henüz çıkmadı ortaya. Yirmi birinci yüzyıl yeni kuruluşların, moral sis­ temlerinin ve uygulamaların ortaya çıkacağı bir dönem olacaktır. Bu yüzyılın ilk yansında büyük olasılıkla küresel ve yoğun sosyal çatışmalar yaşanabilecektir. Bütün bunlar yirmi birinci yüzyılın uluslararası bir mücadele yüzyılı olacağını gösteriyor.
Amerika Birleşik Devletleri sosyal olarak taklit edilen, ama politik olarak suçlanan, kınanan bir ülkedir. Uluslararası sistemin ideolojik fay hath üzerindedir. Doğum oranlarındaki değişimlerde genelde nüfus azalması yaşanırken, ABD sosyal yaşam türlerinde radikal değişimlerin merkezi haline gelmiştir
Reklam
İnsanı insan yapan duygulardır o sadece makinadır
Bilgisayar sadece çift rakamla ifade edilebilen şifrele­ ri kullanır. Müzik çalabilir ama beste yapamaz (en azından güzel yapamaz) ya da onun güzelligini ifade edemez. Şiirleri hafızasına depo edebilir ama anlamını ifade edemez. Bilgisa­ yarda istediginiz kitabı araştırabilirsiniz, ama orada yeterli gramer eleştirisi olmaz. Bilgisayar pek çok şeyi mükemmel yapar ama insan dimağının yapabildiği pek çok şeyi de yapa­ maz. O sadece bir alettir.
Bilgisayarın temeli biner (çift) mantıktır. Yani bilgisayar en basit anlamda negatif ya da pozitif elektrik yüklerini okur ve onlan örnegin bir O ya da 1 rakamı olarak işler. Bilgisayar bu biner numaralar dizisini bizim basit olarak düşündügü­ müz şeyleri temsil edecek şekilde kullanır. Yani büyük A harfi 01000001 olarak temsil edilir. Küçük a 01100001'dir. Bu ra­ kamlar dizisi yeniden makine diline çevrilir ki bu da Basic' ten C++ ve Java dahil çeşitli dilde bilgisayar şifresine dönüşür. Bunu zor bulanlann şunu hatırlamalan yeter: Bir bilgisa­ yarda ekranda görülen harflerden bir müzik parçasına kadar her şey bir rakamdır. Her şey sıfırlara ve birlere indirgenmiş­tir. Bilgisayarların kullanılması için tamamen yapay diller yaratılmıştır. Bu dillerin amacı, bilgisayarın, aldığı bilgileri kullanabilmesidir.
Bilgisayar hem eski teknolojilerden radikal bir çıkışı, hem de mantıga yeni bir bakışı temsil eder. Bir bilgisayarın ama­ cı sayısal bilgileri, yani rakamlan işlemek, yönetmektir. Bilgi yöneten bir alet olarak eşsiz bir teknoloji ürünüdür bilgisayar. Fakat bütün bilgileri -müzik, film ve yazılı sözcükler- sayısal hale getirdigi için, aynı zamanda mantıga bakmanın da eşsiz bir yolu olmuştur.
BİLGİSAYAR VE AMERİKAN KÜLTÜRÜ
Konuya biraz da başka bir açıdan, teknoloji açısından baka­lım. Amerikan çağı başlarken ABD geleneksel sosyal örnek­ lerin tahribiyle ilgilenmeye başladı ki bu da belirli düzeyde bir dengesizlik yarahyor ve ABD'ye azami hareket serbest1iği sağlıyor. Amerikan kültürü İncil'in, bilgisayarın, geleneksel degerlerin ve radikal yeniliklerin rahatsız edici bir kanşımı­ dır. Fakat Amerikan kültürünü şekillendiren ve Amerikan kültür hegemonyasının temelini oluşturan en büyük gelişme, demografiyle beraber bilgisayardır. Bu konu gelecek yüzyılda daha da büyük önem kazanacaktır.
413 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.