Hans Magnus Enzensberger

Sayı Şeytanı yazarı
Yazar
8.1/10
100 Kişi
357
Okunma
25
Beğeni
4.042
Görüntülenme

Hans Magnus Enzensberger Gönderileri

Hans Magnus Enzensberger kitaplarını, Hans Magnus Enzensberger sözleri ve alıntılarını, Hans Magnus Enzensberger yazarlarını, Hans Magnus Enzensberger yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Çocuklara göre bir matematik romanı
Sayı şeytanı olarak anılan "Teplotaxl" on iki gece boyunca çeşitli sebeplerden matematikten soğumuş Robert'a, karşılıklı konuşmayla, çoğunlukla bilinenden bilinmeyene doğru, tabiattan örnekler vererek, düşlerinde matematik anlatıyor. Robert'la ilgileniyor. Onu bir matematik yolculuğuna çıkarıyor. Robert'a sorular yöneltiyor. Yanıt alamadığında kıpkırmızı oluyor. Ama bu sinirlenme Robert'in öğrenme şevkini kıracak dereceye ulaşmıyor. Sonunda sayı şeytanı Robert'ı kazanıyor. Amacına ulaşıyor. Kitapta okulda öğrendiğimiz matematik yasalarının aslında yıllarca çalışmanın ürünü olduğu hatırlatılıyor. "İşte kanıtlama işi de böyledir. Biz birkaç bin yıldır ırmağı geçmek konusunda mümkün olan her şeyi denediğimiz için senin baştan başlaman gerekmiyor..." (s.188) Kitabın son bölümünde bir arama-tarama listesi de var. Burada içerikte bahsedilen matematik konularının birkaç sayfalık bir listesi mevcut. Yazar matematiği sevdirmeyi amaçlamış. Bunda başarılı olmasının nedeni de sayı şeytanı vasıtasıyla verdiği akılda kalıcı örnekler.. Yine, sayı şeytanı ile Robert'in eğitsel hazırbulunuşluğuna katkıda bulunuyor.
Sayı Şeytanı
Sayı ŞeytanıHans Magnus Enzensberger · Can Çocuk Yayınları · 2014204 okunma
Ve ancak; aşağıdakiler, aşağıda oturduğu sürece kalabilirler orada. Yukarıda olamazlar çünkü, ötekiler yerlerini bırakıp çıksalar yukarı. Bu yüzden isterler ki; aşağıdakiler sonsuza dek hep orada kalsınlar. Çıkmasınlar yukarı. Bir de, aşağıda daha çok insan olmalı yukardakilerden. Yoksa durmaz tahterevalli. Tahterevalli. Evet, bütün düzen bir tahterevalli.
Reklam
Ama iyice gözlediğinde görüyorsun, neyin saklı olduğunu yukardakilerle, aşağıdakiler arasında. Bir yol gibi gözüküyor ilk bakışta. Yol değil ama. Bir tahta bu. Ve şimdi görüyorsun açıkça; Bu bir tahterevalli tahtası. Bütün düzen bir tahterevalli aslında. İki ucu birbirine bağımlı. Yukardakiler durabiliyorlar orada, sırf ötekiler durduğundan aşağıda.
İyice görüyorum artık düzeni. Orada, bir avuç insan oturuyor yukarıda, aşağıda da bir çok kişi. Ve bağırıyor yukardakiler aşağıya: "Çıkın buraya gelin ki, hepimiz olalım yukarıda."
İşte bir sürü olay sana. Ve bir sürü soru. Bertolt Brecht ( 1898 - 1956 )
Kitapların her sayfasında bir zafer yazılı. Ama pişiren kimler zafer aşını? Her adımda fırt demiş fırlamış bir büyük adam. Ama ödeyen kimler harcanan paraları?
Reklam
Atlantis'de, o masallar diyarında bile, boğulurken insanlar uluyan denizde bir gece yarısı, bağırıp imdat istedilerdi kölelerinden. Hindistan'ı nasıl aldıydı tüysüz İskender? Tek başına mı aldıydı orayı? Nasıl yendiydi Galyalıları Sezar? Bir ahçı olsun yok muydu yanında onun? İspanyalı Filip ağladı derler batınca tekmil filosu. Ondan başkası acaba ağlamadı mı? Yediyıl Savaşını İkinci Frederik kazanmış ha? Yok muydu ondan başka kazanan?
Yedi kapılı Teb şehrini kuran kim? Kitaplar yalnız kralların adını yazar. Yoksa kayaları taşıyan krallar mı? Bir de Babil varmış, boyuna yıkılan, kim yapmış Babil'i her seferinde? Yapı işçileri hangi evinde oturmuşlar altınlar içinde yüzen Lima'nın? Ne oldular dersin duvarcılar Çin Seddi bitince? Yüce Roma'da zafer anıtı ne kadar çok! Kimler acaba bu anıtları diken? Sezar kimleri yendi de kazandı bu zaferleri? Yok muydu saraylardan başka oturacak yer dillere destan olmuş koca Bizans'ta?
448 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.