Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Juliet Mitchell

Juliet MitchellKadınlar: En Uzun Devrim yazarı
Yazar
8.6/10
5 Kişi
34
Okunma
7
Beğeni
1.734
Görüntülenme

Hakkında

1940 yılında Yeni Zelanda’da doğan Juliet Mitchell, 2. dalga Feminist tartışmaları derinden etkileyen bir psikanalisttir. Adı sosyalist feministler arasında anılan Mitchell, 1974 yılında yayınladığı Psychoanalysis and Feminism. Freud, Reich, Laing and Womenadlı kitabı ile, aslında yan yana gelmeleri olanaksız görünen Freudçu psikanlizi ve feminst kuramı yanyana getirmeye çalışarak önemli etkiler yaratmıştır. Bu kitabın bir bölümünde Marksizmin ataerkil iktidarı yok edeceğine dair savlarını geliştiren Mitchell, Marksizimle birlikte “aile romans”ının ortadan kalkacağını, bu romansın ortadan kalkması ile çocukların gelişimindeki Oedipus Kompleksinin yok olacağını ve dolayısıyla da kadınların özgürleşmesinin mümkün olacağını iddia ederek, kendi döneminde benzer konular üzerine yazan Kristeva, Cixious ve Irigaray gibi Fransız feministlerinden ayrılır. Juliet Mitchell, halen Cambridge Üniversitesi, Jesus Koleji’nde Psikanaliz ve Toplumsal Cinsiyet Profesörü olarak görev yapmaktadır.
Unvan:
Yazar, Düşünür ve Aktivist
Doğum:
Yeni Zelanda, 1940

Okurlar

7 okur beğendi.
34 okur okudu.
3 okur okuyor.
87 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Feminzm, kadınların, sadece kadın olmaktan doğan sorunlarını inceleyen, sorgulayan ve sonuçta da cinsler arasındaki hiyerarşinin ortadan kalkmasını, kısacası, kadınların kurtuluşun hedefleyen bir ideolojidir.”
Cadılığın kökeni
''Ataerkil bir kiliseye karşı, kadın zanaatlarını ve tıbbi becerilerini koruyan cadılık, kadınların protestosunun kültürel biçimlerinden biridir.''
Reklam
Ölüm Dürtüsü
"Kesin bir suçluluk kendini yok etmeyi kışkırtır.'' - Wilhelm Reich
(..) çocukluk sanılanın tersine zor bir dönemdir; hüsranların, düşkırıklıklarının, yetersizliğin, eksikliğin, çaresizliğin, isyan ettiği şeye bağımlı olma dramının yaşandığı bir dönemdir. Bu dönemde çocuğa uygulanacak baskı onun ilerde sorunlu bir kişilik yapısına sahip olmasına yol açacaktır.
Ni una menos!
Ataerkillik sistemli bir olgudur, toplumsal cinsiyet eşitliği ancak ataerkil düzenin yok edilmesiyle elde edilebilir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
510 syf.
10/10 puan verdi
Her şeyden önce nitelikli bir marksizm eleştirisi diyebilirim bu eser için. Kadınların ezilmesi meselesini üretim biçimleri içinde değerlendirerek sınıfsal olarak kabul eden ve kurtuluş reçetesini ancak devrimin gerçekleşmesi fikrine bağlayan marksist yoruma karşı çıkarak kapitalist ekonomik tarz ile ataerkilin sosyo-ideolojik tarzını ayırarak
Psikanaliz ve Feminizm
Psikanaliz ve FeminizmJuliet Mitchell · Yaprak Yayınları · 19846 okunma