Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mario Livio

Mario LivioTanrı Matematikçi mi? yazarı
Yazar
8.2/10
114 Kişi
417
Okunma
27
Beğeni
3.087
Görüntülenme

Mario Livio Gönderileri

Mario Livio kitaplarını, Mario Livio sözleri ve alıntılarını, Mario Livio yazarlarını, Mario Livio yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tanrı doğal sayıları yarattı ve gerisini insana bıraktı
Pisagorcular evreni bile matematiğin bir sonucu olarak görüyordu. Aslında onların gözünde Tanrı matematikçi değildi - Matematik Tanrı'nın ta kendisiydi!
Reklam
Rivayete göre, matematikle ilgilenen insan ruhunun tanrısal ahengi yakalayacağını söyleyen ilk insan çılgın Pisagor'du.
"Tanrı mı insanları kendi sûretinde yarattı, yoksa insanlar mı Tanrı'yı kendi sûretinde yarattı? "
·
Puan vermedi
- "Bizler matematiksel gerçekleri tıpkı bilinmeyen galaksileri keşfeden astronotlar gibi keşif mi ediyoruz? Yoksa matematik insan icadından başka birşey değil mi? " -Evrenin oluşumunun matematik ölçeklerinden oluştuğunu düşünüyorum. Allah'ta biz kullarından güzellikleri farketmemiz için matematiği kesfetmemiz ve gerçekleri görmemizi istiyor... Dünya keşif üzerine kuruludur.
Tanrı Matematikçi mi?
Tanrı Matematikçi mi?Mario Livio · Altın Kitaplar · 2015292 okunma
Peki, Tetraktis neden bu kadar saygı görüyordu? Çünkü milattan önce altıncı yüzyılda yaşayan Pisagorcuların gözünde, Tetraktis evrendeki düzenin bir özeti gibiydi. Yunanlıların çığır açan düşünce devriminin sıçrama tahtası sayılan geometride, 1 sayısı sıfır boyutlu bir noktayı, 2 sayısı iki nokta arasındaki bir doğruyu, 3 sayısı üç nokta arasındaki bir düzlemi, 4 sayısı ise dört tane yüzü olan üçboyutlu bir objeyi temsil ediyordu. Dolayısıyla, Tetraktis uzayın bilinen tüm boyutlarını kapsıyordu.
Reklam
Örneğin monad (yani 1 sayısı) bütün sayıların kaynağıydı ve fiziksel dünyanın yapısındaki su, hava ve ateş kadar gerçek bir varlıktı. Ama aynı zamanda, soyut bir fikir, bütün yaratılışın kaynağındaki metafiziksel birlikti. Hiçbir benzeri olmayan önsüz-sonsuz yaşamı, Tanrı’nın kendisini ve ilahi aklı simgeliyordu.
Ya da Einstein’ın bir keresinde sorduğu gibi: “Nasıl oluyor da insan zihninin tecrübeden bağımsız, soyut bir ürünü olan matematik, gerçek dünyadaki cisimlere inanılmaz derecede uygunluk gösterebiliyor?”
İngiliz fizikçi James Jeans (1877-1946) bir keresinde şöyle demişti: “Kainatın mimarı mükemmel bir matematikçi olsa gerek.”
995 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.