Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nejat Birdoğan

Nejat BirdoğanKöroğlu yazarı
Yazar
8.2/10
17 Kişi
59
Okunma
6
Beğeni
2.079
Görüntülenme

Nejat Birdoğan Gönderileri

Nejat Birdoğan kitaplarını, Nejat Birdoğan sözleri ve alıntılarını, Nejat Birdoğan yazarlarını, Nejat Birdoğan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bunu bir "Türk" sultana söylemesi peki? Etnik bilinç ayaklar altında!
Mevlana Celaleddin'in oğlu Veled Çelebi ise Sultan Mesut'a bütün Türkmenlerin kırımını önerir, "Onlar öyle zarar vermişlerdir ki, Şahım sakın sen onlara acıma. Halkının yaşamasını istiyorsan, sen onların tümünü kurban et."
Sayfa 69 - Kaynak Yayınları
Şu konuşması bile Mevlâna'yı çöpe atmama yeter
Mevlana duvar yapımı işçilerinin Türklerden olmasını Eflaki'ye göre şöylece reddeder: "Yapım için Grek işçileri, yıkım için ise Türk işçileri almalıdır. Zira dünyanın yapımı Greklere, yıkımı ise Türklere ayrılmıştır. Türkler yıktılar ve hâlâ yıkıyorlar. Kıyamet gününe değin bunu yapacaklar. Sonunda Konya'nın yıkılması Türklerce olacak."
Sayfa 69 - Kaynak Yayınları
Reklam
Ne acıdır ki, en çok Mevlevileri el üstünde tutan da biziz!
Kentlerdeki Türk ileri gelenleri kendilerini Türkmen saymazlar. Onlar, Fuat Köprülü'ye göre "Rumi"dirler. Türk ve Türkmen deyimleri ancak bağımlılığı reddeden ve sürekli karışıklıklar çıkaran göçebe Oğuzlar için kullanılır. Bu aşağılama olgusunu, ne acıdır ki, en cok Mevleviler kullanır.
Sayfa 69 - Kaynak Yayınları
Anadolu Selçuklu devletinde yönetenlerle yönetilenler arasında ki büyük uçurum (dil, kültür, yaşam, ekonomi vb.), özellikle doğu bölgesi (ucu) Türkmenlerini iyice tedirgin ve kırgın duruma getirmişti. Konya'dan umudunu kesen Baba İlyas (Baba Resul) tümü ile siyasal ve ekonomik nedenlere dayanan bir ihtilal yapma, hiç olmazsa göçebe Oğuzların çok olduğu bir bölgede ayrı bir yönetim kurma yollarını aramaya başladı.
Sayfa 62 - Kaynak Yayınları
İlhanlılar döneminde Aybek Baba, Buzagı Baba, Abdurrahman Baba, Sarı Halil, Sarı Saltık, Barak Baba ve Hacı Bektaş gibi Türk ve Yesevi şeyhleri Müslümanlığı bir Türk dini biçimine soktular. Bu durum, daha o zaman düşmanlıkla karşılandı. Sünni tarihçilerden Dhehebi ve Bedrüddin Ayni, bu şeyhlerin törenlerini "şeytan işi" diye nitelediler.
Sayfa 51 - Kaynak Yayınları
Türk erenleri, Orta Asya'dan getirdikleri kültürlerini Anadolu toprağında daha da geliştirerek, hem kendi boylarına hem de kentli Türklere etki ediyorlardı. Türk şeyhleri, her olanakta kimi yerlere giderek oraları Türk kültürünce aydınlatmaya giriştiler. Azerbaycan'dan Erdebil şeyhi Safiyüddin, müritleriyle Kıpçak iline ve Kırım'a gitti. Anadolu'dan Sarı Saltık 1263'te 12 bin evlik Türkmen topluluğuyla Kırım ve Dobruca'ya yerleşti. Kırım beylerinden Berke'nin elçileri Mısır'da "Ahilik" örgütüne yerleşiyor ve bu örgüt sonradan Altınorda'da yayılıyordu.
Sayfa 49 - Kaynak Yayınları
Reklam
Konya sarayının ilgilileri ve onlara yakın olan kent-soylular Moğollarla konuşurken Müslümanlıklarını ikinci plana atmışlar, Moğol gücünden yararlanmak için başka kılığa girmişlerdir. Öbür bölümlerde okuyacağınız gibi gelenekçi Türk büyüklerini Moğollara gammazlamışlardır.
Sayfa 49 - Kaynak Yayınları
Yardakçıya yakışır açıklama
Muinuddin Pervane, Moğollara hizmetini "İslam için" gösteriyor, Mevlana da bunu onaylıyordu. Halifesi Arif Çelebi, Moğol ordusu yandaşıydı. Ayaklanan Karamanlılara seslenerek, "Tanrı, sizi istemiyor. Moğol ordusunun başarısını istiyor. Bu yüzden de devleti Selçuklulardan alıp Moğollara vermiştir. O, egemenliği dilediğine verir. Biz de buna uyacağız" diyordu.
Sayfa 48 - Kaynak Yayınları
Moğol emperyalizminin bir numaralı uşağı!
Mevlana Celaleddin, bu Şamanist Moğollara saygı gösterilmesini istiyor. Kendisi bu konuya coşku ile eğiliyordu. Bir rubaisinde, "Eğer bana sırdaş isen sana sırrımızı açıklayayım. Halk, Tatarlardan kaçıyorsa biz Tatarları yaratan Tanrı'ya hizmet edelim" diyordu.
Sayfa 48 - Kaynak Yayınları
Türk dediğin böyle mankurt olmalı ki sırtına binen çok olsun!
Mısır Kölemenlerinden Baybars, "Kâfir Moğol" istilasına karşı Müslüman Anadolu'yu ele almak istedi. Niğde'de Hatiroğlu, Diyarbakır'da Baycar başkaldırdılar. Baybars, Kayseri'yi aldı. Ancak halktan yandaş bulamayınca, "ne haliniz varsa görün" deyip çekilip gitti.
Sayfa 47 - Kaynak Yayınları
169 öğeden 111 ile 120 arasındakiler gösteriliyor.