Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nüzhet Şenbay

Nüzhet ŞenbaySöz ve Diksiyon Sanatı yazarı
Yazar
Çevirmen
7.0/10
41 Kişi
192
Okunma
8
Beğeni
2.062
Görüntülenme

Hakkında

İlk, orta, lise öğrenimini İstanbul'da yaptı. Daha sonra Ankara'ya gitti ve bir süre Ziraat Bankası'nda çalıştı. Bu dönemde Ankara Halkevi Tiyatro kolunda görev aldı; birçok eserde önemli rollerde başarılı çalışmalar yaptı. 1936 yılında Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nün açılması üzerine, okulun ilk öğrencilerinden birisi olarak, beş yıllık yüksek öğrenimini tamamladı ve 1941 yılında Tiyatro Yüksek Bölümü’nden mezun oldu. Sahne çalışmaları sürerken, Prof. Carl Ebert ve öğretmenlerden kurulu bir jürinin uygun bulmasıyla okulda diksiyon asistanı olarak çalışmaya başladı. Öğrencilerin yararlanacağı ilk diksiyon kitabını hazırladı. Ses eğitimi konusunda bilgi edinmek için, Milli Eğitim Bakanlığının izniyle Fransa'ya gönderildi. Paris konservatuarında Prof. Georges Roys ile çalıştı. İki yıl sonra yurda döndü. Uzun bir süre sahne çalışmalarıyla diksiyon öğretmenliğini birlikte sürdürdü. Daha sonra emekli oluncaya kadar Ankara Devlet Konservatuarı’nda diksiyon öğretmeni olarak görev yaptı. Misafir aktör olarak bazı oyunlarda rol aldı. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde, Radyo ve Televizyon spikerlik kurslarında, çeşitli kuruluşların, konusuyla ilgili çalışma programlarında ders verdi. Diksiyon sanatı ve tiyatro çalışmalarıyla ilgili yazıları ve yayınlanmış beş kitabı vardır.
Unvan:
Türk Tiyatro Oyuncusu ve Eğitmeni
Doğum:
Üsküdar, 1910
Ölüm:
İstanbul, 14 Haziran 1991

Okurlar

8 okur beğendi.
192 okur okudu.
18 okur okuyor.
333 okur okuyacak.
12 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Herhangi bir konuyu, bir olayı, bir işi düşünüp zihninizde planlaştırarak, düzgün tümceler ile anlatmaya alışmalısınız. Birçok durumları imgeleyip, bunların topluluk karşısında size ne gibi olanaklar sağlayabileceğini gözünüzün önüne getirmelisiniz. Sadece belleğinizi çalıştırarak geliştirmek size yetmez. Çalışırken kendiniz ile başbaşa kalıp hazırlık yapmanız gereklidir. Böy- lece odanızda veya açık havada, söylemek istediğiniz sözleri tekrarlayıp tümcelerin düzenli olmasına çaba harcayarak söz söyleme kolaylığını kendinizde yaratmaya çalışınız. Bu harcadığınız çaba boşa gitmeyip tekrarladığınız sözler belleğinize yerleşmiş olur.
Reklam
Konuşacağınız konu üzerinde iyice düşünmeden, araştırma yapmadan ve hazırlanmadan dinleyici karşısına çıkmayınız. Gelişigüzel, tekdüze sürüp giden bir konuşma dinleyiciyi sıktığı gibi, size “Geveze bir konuşmacı” adını da taktırabilir. Lakırdının perlesengi denilen, konuşurken dile dolanan, gerekli gereksiz tekrarlanan “efendim”, “efendime söyleyeyim”, “uzatmayalım”, “yani”, “anlatabildim mi” gibi sözlerin konuşma sırasında sık sık söylenmesi dinleye- ni rahatsız eder. Bu kusuru gidermeye çalışmalısınız. Sonra yine bazı kimselerin, konuşmalarına bir bayağılık katan ve yerli yersiz söylenen “tamam mı”, “tamam”, “oldu”, “boş ver” gibi sözleri kullanmamaya çalışınız. Bu sözler bir ağız alış- kanlığı durumuna gelebilir. Bir de bazı kişilerde sözcükleri güçlükle ansımaktan doğan “şey”, “işte”, “hım”, “hı” gibi sözler sık sık tekrarla-narak dinleyeni sıkar. Buna benzeyen kusurları düzeltmek, arkadaşlarınız ile, dostlarınız ile olan ilişkilerinizde de böyle konuşmaktan vazgeçmek, özellikle topluluk karşısında konuşurken bu kusuru yenmek için gereklidir.
Hiçbir konuşmacı önce kendi fikirlerini düzenlememişse dinleyicilerin üzerinde egemen olup onları arkasından sürükleyemez.
Okumak da bir sanattır. Hiçbir sanat doğaçla yapılamaz.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
147 syf.
·
Puan vermedi
Söz ve Diksiyon Sanatı
sözcükler doğru telaffuz edildiğinde anlatıma farklı bir kapı ekler ve siz sözcüklerin büyüsünü görebilirsiniz bu kapıdan... söz ve diksiyon üzerine güzel bir kitap...keyifli okumalar.
Söz ve Diksiyon Sanatı
Söz ve Diksiyon SanatıNüzhet Şenbay · Yapı Kredi Yayınları · 2014187 okunma
162 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
67 günde okudu
En başından beri diksiyonu düzgün olan biri olmak istemiştim. Lakin birçok şeyde olduğu gibi gökten avucuma düşmeyecek ve bir anda gerçekleşmeyecekti. Bunun için daha öncesinde şan çalışmalarında bulundum. Şan mevzusu daha çok müzikle ilişkilendirilir. Ama özünde doğru nefes almak olduğu için şanla beraber gelişen diyafram, doğru nefes almanızı
Söz ve Diksiyon Sanatı
Söz ve Diksiyon SanatıNüzhet Şenbay · Yapı Kredi Yayınları · 2014187 okunma
106 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Nüzhet Şen Bay / Güzel Konuşma Sanatı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Eğitim Dairesi Başkanlığı'nın, 2020 yılında yayınlamış olduğu ikinci önemli eser. Kitap önsöz giriş ve iki bölümden meydana gelmektedir. Cilt ve kullanılan kağıt kalitesi bakımından göz doldurucudur. Başta sunucu ve spikerler gibi toplum karşısında güzel konuşma ihtiyacı duyan herkese faydalı olabilecek! hacim bakımından küçük, içerik bakımından zengin bir eserdir. Konuyla ilgili temel bilgilerin yanı sıra, uygulama örnekleri de verilerek bilgiler zenginleştirilmiştir. Dilimizi rahat ve güzel konuşmak isteyenler için kılavuz bir kitaptır. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Güzel Konuşma Sanatı
Güzel Konuşma SanatıNüzhet Şenbay · TRT Eğitim Dairesi Yayınları · 20205 okunma