Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahmet Cevizci

Ahmet CevizciFelsefe Tarihi yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.6/10
450 Kişi
2.530
Okunma
325
Beğeni
15,6bin
Görüntülenme

Ahmet Cevizci Gönderileri

Ahmet Cevizci kitaplarını, Ahmet Cevizci sözleri ve alıntılarını, Ahmet Cevizci yazarlarını, Ahmet Cevizci yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Stoacılara göre, evrende gözlemlenebilir olan doğal güzellik, bir akıl ya da düşünce ilkesine, yani her şeyi insanın iyiliği için düzenlenmiş olan bir Tanrının varoluşuna işaret eder.
Adaletsizlik kendi içinde kötü olduğu için değil de sonuçları olumsuz olduğu için kötüdür. -Epiküros
Reklam
Kant- Antinomiler-İlk Neden
Kant'a göre bir ilk nedenin var olduğunu söylemek ne kadar yanlışsa, onun varolmadığını söylemek de o kadar yanlıştır.
Sayfa 728 - Say YayınlarıKitabı okuyor
Bilgelik, kişinin nereden gelip nereye gittiğini bilebilmesi, kendisine sağlam ve doğru amaçlar koyabilmesi ve hayatıyla eylemlerinin hesabını verebilmesi durumunu ifade eder.
Sayfa 16 - SayKitabı okuyor
"Yaratıcının elinden çıkan mükemmeldir ancak insanın elinde bozulur."
Saçma insan yaşanmaya değmeyecek bir hayatı kendisi ve başkaları için yaşanmaya değer bir hayat haline getirmeye çalışandır. O kendini çeşitli alanlarda ve çeşitli şekillerde gerçekleştirmeye çalışarak mutlu olmanın yollarını arar.
Sayfa 466 - Say YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Zira eğer Tanrı olsa ve bu dünya da bir plân doğrultusunda en iyiyi mümkün kılacak veya adaleti tecelli etmesini mümkün kılacak şekilde yaratılmış olsaydı, insanın anlam ve değer arayışına kayıtsız kalamazdı.
Sayfa 458 - Say YayınlarıKitabı okudu
Herakleitos #7
Başka bir deyişle, logosu kavramanın, gerçekliğin yapısına nüfuz etmenin kendisi, sadece teorik bir bilme arzusunun tatmini ile sonuçlanmaz; o, söz konusu kavrayışa uygun olarak yaşamayı, eylemde bulunmayı gerektirir veya insan logosu kavradığı zaman, bu kavrayışa uygun yaşamayı öğrenir. Bu yüzden, gerçek bilgelik hem teorik (theoria) hem de pratik bir kavrayıştan (sophia) meydana gelir. O, hakikate erişmek, doğruyu söylemek ve ona uyarak doğaya ya da akla uygun yaşamaktır.
Herakleitos #6
Herakleitos’a göre, gerçek bilgiye ancak akıl yoluyla erişilebilir.
Herakleitos #5
savaş olmaksızın barış varolamazdı; karşıt güçler dengesinin yokluğu, toplumun bir iç savaşla ortadan kalkması anlamına gelmek durumundaydı.
Reklam
Herakleitos #4
Herakleitos fiziki dünyadaki savaşı sosyal dünyaya taşır. Buna göre, sosyal ve politik istikrar karşıt gerilimlerin bir görünüşü olup, muhalif güçlerin şöyle ya da böyle gelişmiş dengesine dayanır. Bu ona, yaşadığı çalkantılı dönemde, fazlasıyla doğru görünmüş olan bir hakikattir. Herakleitos zamanının kent-devletinde, iç barışın, varolan iki ana sınıfın, yani aşağı tabaka halk ile soyluların iktidarı ele geçirecek kadar güçlü olmamalarının bir sonucu olduğu kanaatindeydi.
Herakleitos #3
Herakleitos’un görüşlerinin merkezinde çatışma ve savaşın her şeyin babası olduğu düşüncesi bulunur. Ona göre, savaş varlık ya da oluşun tek ve en önemli koşuludur. Zira bu savaş olmasa, hiçbir şey varolmaz.
Herakleitos #2
Onun öne sürdüğü en önemli hakikat “her şeyin bir olduğu” doğrusuydu fakat bu birlik, farklılık, karşıtlık ve değişmeyi dışta bırakmak bir tarafa, evren dinamik bir denge hali içinde bulunduğu için değişme ve karşıtlığa bağlı olmak durumundaydı.
Herakleitos #1
Evrendeki değişme olgusunu oldukça güçlü bir vurguyla ilk kez ele alan filozof olan Herakleitos (MÖ 540-480) “Her şeyin akış içinde olduğu” teziyle ün kazanmıştır.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.