Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aldo Leopold

7.1/10
15 Kişi
46
Okunma
6
Beğeni
1.504
Görüntülenme

Hakkında

Aldo Leopold (1887-1948), hiç kuşku yok ki, 20. yüzyılda çevre etiği ve felsefesi alanlarında en etkili düşünürlerden biridir. Doğal alanların korunmasına ve doğadaki tüm türlerin koruma altına alınmasına yönelik önemli çalışmaları olmuştur. Bu çalışmaları, yazdığı üç kitap ve yüzlerce makaleyle okurlarına ulaştırmıştır.1 Doğa üzerine ve yabanıl hayatın içsel değeri üzerine lirik yazıları Amerikalılar üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. Aynı zamanda bir bilim insanı olan Leopold, doğa yazınını ekoloji bilimi ve etikle birleştiren ilk filozoftur. Yale Üniversitesi’nde ormancılık eğitimi alan Leopold, yabanıl yaşam yönetiminin [wildlife management] bir meslek dalı olarak kurulmasında baş rolü oynamış, Madison Wisconsin Üniversitesi’nde bu alanda Amerika’nın ilk profesörü olarak uzun yıllar görev yapmıştır.
Unvan:
ABD'li yazar ve çevreci
Doğum:
Burlington, Iowa, ABD, 11 Ocak 1887
Ölüm:
Baraboo, Wisconsin, ABD, 21 Nisan 1946

Okurlar

6 okur beğendi.
46 okur okudu.
3 okur okuyor.
30 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
zannediyorum ki bütün ekim severler benimle aynı fikirde :)
“Bazen diğer ayların, iki ekim ayı arasında öylesine bir zaman aralığı olarak oluşturulduğunu düşünüyorum”
Yollarıyla, turistleriyle bir park veya orman düşünelim. Parklar yabanıl alanlara özgü müziği insanlar duysun diye kurulur; ancak bu müziği tam duymaya hazırlandığında, geriye müzik değil gürültü kalmıştır.
Reklam
Güzellik bilimi, doğa bilimlerinin ta karanlık çağlardan kal­mış bir dalıdır. En iyi fizikçiler dahi onun denklemlerini henüz çö­zemedi.
“Biz azınlıkta kalanlar, yaban kazlarını izlemeyi televizyon seyretmekten çok daha muazzam buluyoruz; bir rüzgar çiçeği bulabilme fırsatını da ifade özgürlüğü kadar geri alınamaz bir hak olarak görüyoruz.”
Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Felsefe nasıl çalışır ?
Daha yakın zamanlardaki atalarımız da o zamanlardan beri başka aletler icat etmiştir. Yakından incelendiğinde bunların her birinin ya da daha önce bahsi geçen temel aletlerin geliştirilmiş halleri ya da bunlara ilave parçalar olduğu görülürüz. Biz kendimizi birtakım mesleklerle sınıflandırırız; bunlar belli bir aleti kullanan, satan, onaran, keskinleştiren ya da nasıl kullanılacağına dair tavsiyelerde bulunan mesleklerdir. Böyle bir iş bölümüyle, kendimizinkinden başka bir aletin kötüye kullanılmasının tüm sorumluluğundan kendimizi muaf tutarız. Fakat öyle bir uğraşı vardır ki - buna felsefe denir - insanların düşüncelerinden ve isteklerinden yola çıkarak aslında onların topyekûn tüm aletleri kullandıklarını bilir. Felsefe bilir ki; bir aleti kullanmaya değip değmeyeceğini belirleyen düşünce ve ümit ediş şekilleriyle yanlızca insandır
İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Sınırlar, beni sınırlayan düşüncelerle birlikte kaybolur."
Aldo Leopold
Aldo Leopold
Toprağı tahrip ediyoruz çünkü abı bize ait bir mülk olarak görüyoruz. Toprağı bizim de ait olduğumuz bir topluluk olarak görmeye başladığımızda onu sevgi ve saygıyla kullanmaya başlayabiliriz.
Aldo Leopold
Aldo Leopold
Reklam
Aldo Leopold
Dünyanın kurtuluşu yabanıldadır. Belki de kurdun ulumasındaki derin anlam budur, sadece dağların bildiği ama insanın göz ardı ettiği."
Aldo Leopold
Aldo Leopold

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
296 syf.
·
Puan vermedi
Topraktan ne kadar da ayrı düştüğümü bir kez daha hatırlamış oldum. İnsan farkında olsa da olmasa da ilacımız doğa, ama kendiliğinden olan doğal olan doğa. :) Kitapta genel olarak doğal alanların ve doğal olanların korunmasına yönelik çalışmalar, gözlemler, fikirler ve bilgiler yer almaktadır. Mimarinin oluşumunda aslında ( kişilerce farklılık gösterebilir ) gündelik hayatın akışı, bu akışın izlenmesi, gözlenmesi çok değerli. Bu kitabı okurken hem yaşadığımız kentte (mimari anlamda) hem de doğada ne kadar yüzeysel olarak durduğumu farkettim, bir kez daha. Bir de bildiğim birkaç terime farklı açılardan bakıldığını, ve tanım yapıldığını düşündüm. Örnek verecek olursam, rekreasyonun tanımı gibi. Sonuç olarak kitabın değerli olduğunu düşünüyorum. Okunmalı. :))
Bir Kum Yöresi Almanağı ve Oradan Buradan Eskizler
Bir Kum Yöresi Almanağı ve Oradan Buradan EskizlerAldo Leopold · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202046 okunma
296 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
nefes kesen bir doğa eseri :)
Aldo Leopold’ün 1930’lu yıllarda restorasyonuna giriştiği Amerika’daki çiftliklerinde kaleme aldığı fakat güncelliği konusunda şüphe uyandırmayan bir doğa manifestosu . Nefes alıp veren, kendini yenileyen bütün inanç sistemlerinin ve felsefe konularının çıkış noktası olan doğa yani üzerine kurulduğu düzenin sahibi yok etmeye doyamadığımız toprak bu eserin başrolü niteliğinde Aldo Leopold’ün muazzam gözlem yeteneği, çevrimenin ve editördün de çabalarıyla çok rahat okunan bir başyapıt olmuş...
Bir Kum Yöresi Almanağı ve Oradan Buradan Eskizler
Bir Kum Yöresi Almanağı ve Oradan Buradan EskizlerAldo Leopold · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202046 okunma
296 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Ağırlıklı olarak bir avcının doğa gözlemi ve insanların doğaya karşı yapmış oldukları yıkım işlerini özeleştiri yaparak eleştiren güzel bir kitap. Akıcı değil, ancak okurken - bazı kitaplar vardır ya, okuduğunuzu anlamadığınızı sanırsınız, ancak size çok şey kattığını sonraları anlarsınız - duygusuna kaptırıverirsiniz kendinizi. Kitaplığımda Doğa kitapları arasında yerini aldı. Eskizlere gelecek olursak, çok güzeller. Okumak, mutluluktur.
Bir Kum Yöresi Almanağı ve Oradan Buradan Eskizler
Bir Kum Yöresi Almanağı ve Oradan Buradan EskizlerAldo Leopold · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202046 okunma