Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ali Fuat Bilkan

Ali Fuat BilkanFakihler ve Sofuların Kavgası yazarı
Yazar
Çevirmen
7.9/10
18 Kişi
143
Okunma
5
Beğeni
2.156
Görüntülenme

Hakkında

1963 yılında Şanlıurfa’da doğdu. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olup lisansüstü çalışmalarını klasik Türk edebiyatı alanında gerçekleştirmiştir. Sırasıyla, ODTÜ, Gazi, Jawaharlal Nehru, Fatih, Wisconsin, TOBB ETÜ ve İpek üniversitelerinde akademisyen ve idareci olarak görevler aldı. Hindistan’da Babür dönemi el yazmaları üzerine araştırmalar yaptı. Edebiyat metinlerine sosyo-kültürel yaklaşımlar içeren çok sayıda çalışması mevcuttur. Yayımlanmış bazı eserleri şunlardır: Nabi Divânı, Hindistan’da Gelişen Türk Edebiyatı, Masal Estetiği, Osmanlı Şiirine Modern Yaklaşımlar, Bâbür’ün Risâle-i Vâlidiyyesi, XVII. Yüzyılda Osmanlı Düşünce Hayatı, Sultan’ın Dini, XVII. Yüzyıl Türk Edebiyatı.
Unvan:
Türk Edebiyatçı, Yazar
Doğum:
Şanlıurfa, Türkiye, 1963

Okurlar

5 okur beğendi.
143 okur okudu.
3 okur okuyor.
96 okur okuyacak.
Reklam

Çevirdiği Kitaplar

Tümünü Gör

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zevk-i gam dilde midir dâğda mı tende midir Neşve bülbülde midir gülde mi gülşende midir (Gam zevki gönülde mi, yarada mı, tende midir bilmem. Neş'e bülbülde mi, gülde mi, gül bahçesinde midir bilmem.)
Sayfa 84 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Aramaz kimse ma'ânî vü nikâtın kütübün Nakş-ı ser-levha vü dîbâçe-i halkârın arar (Hiç kimse kitaplardaki anlam ve ince nüktelere dikkat etmez. Herkes başlıktaki süsleme ile önsözdeki tezhibe bakar.)
Sayfa 79 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Rüsûm-ı lutf u kerem halk içinde mensîdir Fakat alınıp verilir bir selâm kalmıştır (Cömertlik ve iyilik âdeti halk arasında unutulmuştur. İnsanlar arasında alınıp verilen sadece bir selam kalmıştır.)
Sayfa 72 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Nâdânlık olup mu'teber ebnâ-i zamânda Hattı bozulup nüsha-i 'irfân unutulmuş (Zamane insanı câhillere değer vermektedir. Yazısı bozulan irfan kitabı da unutulmuştur.)
Sayfa 111 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Oldu sermâye-i hayret bana bîm ü ümmîd Bilemem eyleyecek girye midir hande midir (Korku ve ümit, bana şaşkınlık sermayesi oldu. Bilmem bu halimle ağlasam mı, gülsem mi?)
Sayfa 85 - Akçağ YayınlarıKitabı okudu
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
168 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kitap, 17. Yüzyıl şairlerinden olan ve hikemi tarzda yazdığı şiirleriyle öne çıkan Nâbî'nin hayatının anlatıldığı ve hemen ardından birkaç şiirinin şerh edildiği Klasik (Eski) Türk Edebiyatı kaynaklarındandır. Bilgi amaçlı kullanılabilir fakat Haluk İpekten'in kitapları kadar doyurucu bulmadım. Daha yüzeysel geldi bana.. Çok çok kötü değil fakat bu tarz kitaplarda benim kafam direk Haluk İpekten'e gittiği ve ister istemez bir mukayeseye giriştiğim için Haluk İpekten'den aldığım zevkin yarısını alamadım maalesef..
Nabi
NabiAli Fuat Bilkan · Akçağ Yayınları · 201433 okunma
173 syf.
·
Puan vermedi
·
27 saatte okudu
Masallar ve edebiyattaki yeri konusunda bir giriş kitabı olarak da okunabilecek derli toplu, öz bir çalışma diyebilirim. Tabii derinlemesine bir araştırma değil fakat örneklerle masal türünün yerini, önemini ve estetiğini kavratmaya çalışan bir giriş kitabı. Büyük çocuklar ve büyümeyen çocuklar, kitaptaki klasik masal örnekleriyle de mutlu olacaktır. =)
Masal Estetiği
Masal EstetiğiAli Fuat Bilkan · Timaş Yayınları · 200915 okunma
207 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
17. Yüzyılda başkentte, devlete yakın, ortodoks islamın temsilcisi ulema olarak nüfuz kazanmış Kadızadeliler ile taşrada, heteredoks islamın temsilcisi olarak mezkur grupla çatışan Sivasiler konu edilmiş. Bir akademik çalışma bu fakat ismi kadar iddialı ve kapsamlı değil.
Fakihler ve Sofuların Kavgası
Fakihler ve Sofuların KavgasıAli Fuat Bilkan · İletişim Yayıncılık · 201941 okunma