Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beatriz Sarlo

Beatriz SarloGeçmiş Zaman yazarı
Yazar
7.0/10
4 Kişi
16
Okunma
4
Beğeni
822
Görüntülenme

Hakkında

Latin Amerika'nın en önemli edebiyat ve kültür eleştirmenlerinden Beatriz Sarlo (1942) Buenos Aires Üniversitesi Edebiyat Bölümünü bitirdi. 1978'de, askeri diktatörlük döneminde, bir grup ilerici aydınla birlikte, bugün de Arjantin'in en etkili yayınlarından olan muhalif Punto de Vista dergisini yayımlamaya başladı. Domingo Faustino Sarmiento, Juan José Saer, Jorge Luis Borges ve Julio Cortázar gibi yazarlar üzerine ve popüler kültür, kent kültürü, entelektüel tarih, iletişim tarihi, siyaset gibi konularda makale ve kitaplar yayımladı. Clarín gazetesinde haftalık köşe yazıları yazan, Columbia, Maryland, Berkeley, Minnesota ve Cambridge gibi çeşitli üniversitelerde misafir öğretim üyesi olarak ders veren Sarlo, Buenos Aires Üniversitesi Felsefe ve Edebiyat Fakültesinde profesör olarak görev yapmaktadır. Yönetmen Rafael Filipelli ile evli olan Sarlo, kocasının çektiği Kaçırma ve Ölüm (2010) filminin senaryosuna katkıda bulunmuş, Kayıp (1989) filminde de rol almıştır. Eserlerinden bazıları: El imperio de los sentimientos: narraciones de circulación periódica en la Argentina, 1917-1927 (1985); Una modernidad periférica: Buenos Aires 1920 y 1930 (1988); La imaginación técnica: suenos modernos de la cultura argentina (1992); Borges: a Writer on the Edge (1993; İspanyolcası 1998, Borges, un escritor en las orillas); Escenas de la vida posmoderna; intelectuales, arte y videocultura en la Argentina (1994); Instantáneas: medios, ciudad y costumbres en el fin de siglo (1996); La máquina cultural: maestras, traductores y vanguardistas (1998); La batalla de las ideas. 1943-1973 (2001); Tiempo presente (2001); La pasión y la excepción (2003); La ciudad vista. Mercancías y cultura urbana (2009) ve La audacia y el cálculo (2011).
Unvan:
Yazar
Doğum:
29 Mart 1942

Okurlar

4 okur beğendi.
16 okur okudu.
1 okur okuyor.
33 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tanıklık, konuşan öznenin kendisini tanık ilan etmesinden ayrılamaz, çünkü o özne olayların geçtiği yer­ de hazır bulunmuştur. Tanıklığı, olayların gerçekleştiği o yerdeki varlığı ile bir bütün oluşturur ve "başka hikayelere karışmış" kişisel bir tarihin belirsizliğini taşır.
Sayfa 45 - metis yayınlarıKitabı okudu
insanın kendi kendine hatırlamama kararı vermesi, bir kokuyu duymama kararı vermesine benzer. anılar tıpkı kokular gibi istenmese de aniden hücum eder.
Metis yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Çok güzel bir tespit ...
Charles Maier ise şöyle diyor: "Batı toplumları kendi kendilerini arkeoloji nesnesi yaptıkları bir dönem yaşıyorlar. "
"Unutacağım "diyenler marifet sizde değildir der gibi :)
Anılar ısrarcıdır, çünkü bir noktada egemendirler ve (her anlamda) kontrol dışıdırlar.
Anılar ısrarcıdır, çünkü bir noktada egemendirler ve her anlamda kontrol dışıdırlar. Başka bir deyişle, geçmiş kendiliğinden bugün olur.
Beatriz Sarlo
Beatriz Sarlo
“Nostalji inkâr demektir. Şimdiki acı veren zamanın inkârı.”
Anılar ısrarcıdır, çünkü bir noktada egemendirler ve her anlamda kontrol dışıdırlar. Başka bir deyişle, geçmiş kendiliğinden bugün olur.
Beatriz Sarlo
Beatriz Sarlo
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
110 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
İnsan olmanın en zor ve en zorunlu yanı diğer insanlara bağımlı olmak galiba. Yaşanan her şeyin unutulduğu toplumlarda -ne kadar öze dönerse dönsün- bireyin bir kısır döngüye girdiğini görüyoruz.Başkalarını düşünmek zorunda olmak ve başkalarının hoşgörüsü ve adaletine muhtaç olmak, başkaları adına utanmak insanları yalnızlığa mecbur bıraksa da toplumsal bellek buna izin vermiyor. Anlamak ve hatırlamak arasında bir yerlerde birikmiş anılar ve hayaller içinde yaşıyoruz.İkna etmeye çalıştığımız toplum bizi kendi anılarına ve hikâyelerine götürüp aynı hisle tepkiler vermemizi bekliyor.Bundandır ki kimileri ekmek kuyruğu, yağ kuyruğu kabusları ile kimileri de kültür,sanat,özgürlük hayalleriyle yaşıyor.Farklılıklar farkındalığa dönüşmediğinden toplum denilen havuzda debelenip duruyoruz.
Geçmiş Zaman
Geçmiş ZamanBeatriz Sarlo · Metis Yayınları · 201217 okunma