Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beyazizade Ahmed Efendi

Beyazizade Ahmed Efendiİmam-ı Azam Ebu Hanife'nin İtikadi Görüşleri yazarı
Yazar
9.2/10
9 Kişi
43
Okunma
6
Beğeni
1.019
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

6 okur beğendi.
43 okur okudu.
8 okur okuyor.
42 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Her kim Allah'ın birliğini ifade eder de Muhammed'i (s.a.v) inkâr eder veya onu kusurlu görürse, o, yüce Allah'ı inkâr edicidir.
Sayfa 123 - Kitabu'l-Âlim
Ebû Hanîfe el-Fıkhu'l-ekber'de dedi ki: Mi'raç haberi haktır, kim onu reddederse bid'atçı ve sapık olur.
Sayfa 117
Reklam
Ebû Hanîfe Kitabu'l-Âlim'de dedi ki: O, Allah'ın yasak ettiği hiçbir şeyi emretmemiş, Allah'ın vaslettiği hiçbir şeyi katetmemiş (devam etmesini dilediği insanlarla münasebeti kesmemiş)tir. O, Allah'ın tavsif ettiği herhangi bir şeyi, aynen nitelendirmiş, bunun hilafına bir tavsifte bulunmamış, bütün işlerde Allah'ın emrine muvafık olmuştur. Yeni bir şey uydurmamış, Allah'ın buyurduğundan başka bir şeyi O'na nispet etmemiş ve güçlük çıkaranlardan olmamıştır. Bunun içindir ki Cenab-ı Hak: "Peygamber'e itaat eden Allah'a itaat etmiş olur." buyurmuştur. Çünkü o, Peygamber'i yarattığı bütün cin ve insanlara* önder, farz ve sünnetleri için emin kılmıştır. Yine bu nedenledir ki Cenab-ı Hak: "Peygamber size ne verirse, onu alınız. Neden de sakındırırsa, ondan uzak durunuz."** buyurmuştur.
Sayfa 118 - *en-Nisa (4), 80. **el-Haşr (59), 7.
Ebû Hanîfe(r.a) el-Vasiyye’de dedi ki: Ameller farz, fazilet ve masiyet olmak üzere üç kısımdır. Farz, Yüce Allah’ın emri, dilemesi, sevgisi, rızası, yaratması, takdiri, hükmü, ilmi, muvaf­fak kılması ve levh-i mahfûzda yazması ile sabittir. Fazilet, Allah’ın emri ile değil; dilemesi, sevgisi, rızası, kazası, kaderi, hükmü, ilmi, tevfîki, yaratması ve levh-i mahfuza yazması iledir. Masiyet ise; Allah’ın emri ile değil, meşîeti ile; rızası ile değil, ka­zası ile; muvaffak kılması ile değil, takdiri ile ve bir de hızlanı, ilmi ve levh-i mahfuza yazması iledir. Hülasa hayır ile şerrin hepsinin takdiri Allah’tandır.
Sayfa 97 - İFAV/ Allah'ın fiili sıfatları ve onlarla ilgili konularKitabı okudu
Bayram gibi etkinlik: Akide Okumaları
Esselâmu Aleyküm.. Değerli kardeşlerim, akide okumaları etkinliği yapmak için geç kalmadık mı? Bakın altta on tane akide eseri var, hepsi birbirinden muazzam,. Kitapların pdf linkini açıktan paylaşmayacağım,(şikayet edilebilir) aşağıya yorum yazmanız yeterli, bu on eserin de bir arada bulunduğu bir linki size atacağım inşallah. Sizden ricam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
182 syf.
10/10 puan verdi
Mezhebimiz sorulunca Hanefi diyoruz ama Ebu Hanife kimdir, ne yapmış, nasıl yaşamıştır, ahkâmı nedir bilmiyoruz. 17. yüzyılda yaşamış Osmanlı alimi Beyazizâde Ahmed Efendi'nin "el-Uṣûlü’l-münîfe li’l-İmâm Ebî Ḥanîfe" isimli, İmam-ı Azam'ın itikadî görüşlerini risaleleri, müsnedleri ve diğer menakib kitapları üzerinden derlediği eseri dilimize kazandırılarak bu açığı kapatmamız için güzel bir fırsat sunulmuş. Hükümlerin ayetler ve hadisler yardımıyla bir bir açıklandığı, raviler hakkında ayrıntılı bilgi bulabileceğiniz, üzerinde çokça emek harcandığı her halinden belli olan bu eseri, özellikle benim gibi akaid konusunda eksik hissediyorsanız hiç şüphe etmeden okuyup istifade etmenizi tavsiye ederim. Ben 2 defa okudum, nasip olursa birkaç kez daha okumayı düşünüyorum. Kitap sitede 352 sayfa görünüyor, Arapça aslı da mevcut dolayısıyla sayfa sayısına dahil edilmiş. Aslında bibliyografya ile birlikte 182 sayfa, kısa fakat muhtevası yoğun. Okudukça ne kadar az bildiğimi fark ettiğim ve daha fazla okumak istediğim bir kitap oldu. İnşallah Arapça öğrenip aslından okumak da nasip olur.
İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin İtikadi Görüşleri
İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin İtikadi GörüşleriBeyazizade Ahmed Efendi · Marmara Üniversitesi Yayınları · 201736 okunma
136 syf.
4/10 puan verdi
Mütercimin eklemeleri ve tahrifleri var. Dikkat edilmeli. Bunun dışında kitap Beyazizadenin asıl kitabının bir bölümüne mütercimin şerhi gibi olmuş. Mütercimin tahrif ettiği yer. Tevilden kaçınan bazı Maturidi ulemasının aslında "icmali tevili" kastettiğini söylemesi ve Ebu Hanifenin arşa istiva hakkındaki görüşüdür.
Hanefi İmamların Müteşabihat Karşısındaki Tutumları
Hanefi İmamların Müteşabihat Karşısındaki TutumlarıBeyazizade Ahmed Efendi · Tahkîk Yayınları · 20207 okunma