Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çağlar Keyder

Çağlar KeyderTürkiye'de Devlet ve Sınıflar yazarı
Yazar
Derleyen
8.2/10
41 Kişi
244
Okunma
14
Beğeni
2.276
Görüntülenme

Hakkında

Berkeley'de, Kaliforniya Üniversitesi'nde Ekonomi Tarihi alanında doktora yaptı. 1982'ye kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde ders verdi. Halen Boğaziçi Üniversitesi ve New York Eyalet Üniversitesi'nde öğretim üyesidir. Tarihsel sosyoloji, kent sosyolojisi, ekonomi politik, sosyal politikalar ve hukuk sosyolojisi alanlarında çalışmaktadır. Yapıtları arasında Emperyalizm, Azgelişmişlik ve Türkiye (Birikim, 1976),Dünya Ekonomisi İçinde Türkiye, 1923-1929 (Yurt, 1982), Toplumsal Tarih Çalışmaları (Dost, 1983), Türkiye'de Devlet ve Sınıflar (Verso, 1987; İletişim, 1990), Ulusal Kalkınmacılığın İflası (Metis, 1993), İstanbul Küresel ile Yerel Arasında (Metis, 2000) ve Memalik-i Osmaniye'den Avrupa Birliği'ne (İletişim, 2003) bulunmaktadır. Ayrıca Mısır ve Türkiye'de Sosyo-ekonomik Dönüşümler, Orta Doğu Tarihinde Ticari Tarım, 1838 Antlaşmasının Etkisi, Doğu Akdeniz'de Liman Şehirleri, Kalkınmacılık Sonrası Dönemde Türkiye'de Kırsal Dönüşüm Eğilimleri ve Sosyal Politikalar konulu makaleleri yayımlanmıştır.
Unvan:
Akademisyen, Yazar

Okurlar

14 okur beğendi.
244 okur okudu.
20 okur okuyor.
205 okur okuyacak.
13 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlı devletinin Avrupa siyasi sistemine katılması 18. yüzyıla kadar gerçekleşmemişti. O zamana kadar Osmanlı İmparatorluğu bir korku ve merak kaynağı olmuştu, ama her şeyden önce, ancak savaş kaçınılmaz olduğunda mücadele edilecek yabancı bir güçtü.
Reklam
... Wilkes ulsal kahramanlara yakıştırılan soylu özelliklerden yoksun olabilir, ama özgürlük davasının bazen bir hovarda tarafından savunulması o kadar da şikayet edilecek bir şey değildir.
Türkiye'de sağlığın da içinde olduğu sosyal politikalar alanı gelişmeci ideolojilerden beslenmiş ve ekonomik büyüme ve kalkınma ile erkek işsizliğinin azalacağını varsaymış, bu yüzden de her şeyden önce çalışmaya bağlı bir sosyal güvenlik anlayışı geliştirmiştir.
Hanedan, 1909’dan sonra yokolma raddesinde zayıflamış ve halifenin kişiliğinde sahip olduğu dinsel konumu da “Arapların ihaneti”yle yıkılmıştı. Hanedan hiçbir zaman kendini millî bir hanedan olarak görmemiş ve göstermemiş olduğundan, ideolojik vesayetinde ancak dine dayanabilirdi. Bununla birlikte, dinî düzen içinde Padişah ve sarayın pek belirli olmayan bir yeri vardı. 19. yüzyılda dinî kurumlar gittikçe politikleşmiş ve hanedandan uzaklaşmıştı. Ayrıca, dinî kurumların bir bütün olarak reform düşüncesine karşı olması da söz konusu değildi.
Faşizm kategorisi, siyasi diktatörlük ve işçi sınıfının baskı altında tutulmasına indirgendiği takdirde, parlamenter olmayan bütün kapitalist rejimlere yapıştırılabilecek bir etiket olur.
Sayfa 138Kitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
300 syf.
·
Puan vermedi
Osmanlı İmparatorluğu’ nu kapitalist sistemle tanıştıran ve bu yolda ilk adımların atıldığı periferileşme süreci ve sonrasında gelişen tarihsel olaylarla Cumhuriyet’in sınıf dengelerinin nasıl oluştuğu anlatılmaktadır.
Türkiye'de Devlet ve Sınıflar
Türkiye'de Devlet ve SınıflarÇağlar Keyder · İletişim Yayıncılık · 2007126 okunma
171 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Millete bir doz ulus ,sermayedara iki doz pazar...
Bize ulus amentüsü üfleyen zevat, mevcut sistemde ulusal kalkınmacı anlayışın nasıl karşısında durulduğunu, hatta hem küresel kapitalizmle işbirliği yapıp pazarını küresel sisteme entegre ederken nasıl bir ulusal kalkınmacılık ! olacaksa bunun imkansızlığını yazmış Keyder... Biz zaten yaşamıyor muyuz bunu? Yirmi yıl kulağımıza Kitler zarar ediyor ,bunlar milletin başına yük,sırtına pranga diyerek , sattıkları şirketler ,şimdi ya bir grup palazın kesesine yağmur olup yağıyor, yada komprodor burjuvazi boşalan tarlalarda fink atıyor... yazacak o kadar çok şey var ki... En iyisi ben yazmayım da siz denk getirip okuyun Çağlar Keyderi...
Ulusal Kalkınmacılığın İflası
Ulusal Kalkınmacılığın İflasıÇağlar Keyder · Metis Yayıncılık · 20044 okunma
267 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Türkiye'de Devlet ve Sınıflar; Farklı Bir Tarih Okuması
Çağlar Keyder'in bir klasik haline gelmiş Türkiye'de Devlet ve Sınıflar kitabı, farklı bir tarih anlayışı üzerine inşa edilmiştir. Türkiye'de, Osmanlı'dan beri süregelen, bütün bir eğitim müfredatında okutulan idealist tarih anlatısıdır. Kökenleri daha eskiye gitmekle birlikte, zirve noktasına 19.yüzyılda ulaşmış bu tarih
Türkiye'de Devlet ve Sınıflar
Türkiye'de Devlet ve SınıflarÇağlar Keyder · İletişim Yayıncılık · 2007126 okunma