Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Carl. J. Friedrich

Carl. J. FriedrichSınırlı Devlet yazarı
Yazar
8.5/10
7 Kişi
17
Okunma
0
Beğeni
403
Görüntülenme

Hakkında

1901’de Almanya’nın Leipzig kentinde doğan daha sonra Amerikan vatandaşlığına geçen Friedrich’in hukuk ve anayasacılık üzerine çalışmaları onu, İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemin önde gelen siyaset bilimcilerinden biri yaptı. Friedrich totalitarizm konusunda en etkili düşünürlerden biridir. Friedrich, orta öğrenimini 1911’den 1919 kadar, klasik dil ve edebiyat eğitimini temel alan seçkin bir Alman eğitimi veren Gymnasium Philippinum’da tamamladı. Friedrich, Heidelberg Üniveristesi’nde Max Weber’in kardeşi Alfred Weber ile çalıştı. Heidelberg Üniversitesi’nden 1925’te mezun olan Friedrich, başka üniversitelerden de ders aldı. Friedrich’in ailesinin ABD ile kuvvetli bağları vardı. Kardeşiyle beraber Birinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra Amerika’da yaşadı ve okudu. Kardeşi Almanya’ya dönen Carl ise ABD’de yaşamaya devam etti. Friedrich, 1926’da Harvard Üniversitesi’nde Siyasal Bilimler Fakültesi’ne öğretim görevlisi olarak atandı. Doktorasını Almanya’da, Heidelberg Üniversitesi’nden 1930’da aldı. Hitler iktidara geldiğinde, ABD’ye dönmeye karar verdi ve Amerikan vatandaşı oldu. 1936’da, Harvard Üniversitesi Siyasal Bilimler Profesörü oldu. Devlette liderlik ve bürokrasi problemleri, kamu yönetimi ve karşılaştırmalı siyasal kurumlar Friedrich’in akademik ilgi alanlarıydı. Oldukça popüler bir öğretim üyesi olan Friedrich siyasi tarih hükümet ve felsefe üzerine 31 ciltlik bir çalışma yayınlayan ve 22 ciltlik bir çalışma düzenleyen, üretken bir yazardı Alman anayasa hukuku ve onun parçalanmasını çevreleyen koşullar konusunda uzman olan Friedrich, temsilî demokrasiyi savunmuştur. O, doğrudan demokrasiye, ancak özellikle totalitarizme yol açan referandumların kullanımına (ya da kötüye kullanımına) şiddetle karşı çıkmıştır. Friedrich, sivil kuruluşların güçlü altyapısı ile desteklenmiş hukukun üstünlüğünü korumanın gerekliliğini vurgulamış ve tabandan gelen halk hareketlerine şüpheyle yaklaşmıştır. Friedrich Batı Alman Anayasası’nın taslağını ve Almanya’nın Federal Devletleri’nin anayasalarını hazırlama çalışmalarına katıldı. Daha sonra, Porto Riko, Virjinya Adaları ve İsrail anayasalarına da danışmanlık yaptı. Friedrich, 1971’de emekli olana kadar Harvard ve Heidelberg üniversitelerinde dönüşümlü olarak ders verdi. Ders verdiği üniversiteler arasında, Manchester Üniversitesi ve Duke Üniversitesi de bulunmaktadır. Ayrıca, 1962’de Amarikan Siyaset Bilimi Derneği; 1967-1970 arasında Uluslararası Siyaset Bilimi Derneği başkanlığını yürüttü. 1967’de, Almanya Federal Cumhuriyeti Başkanı tarafından Alman Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. Judith Shklar, Benjamin Barber, ve Zbigniew Brzezinski gibi tanınmış siyaset teorisyenleri öğrencilerinden bazılarıdır. Carl Friedrich 1984’te ABD, Massachusetts’te 83 yaşında vefat etti.
Unvan:
Yazar
Doğum:
Leipzig, Almanya, 1901
Ölüm:
Amerika Birleşik Devletleri, 1984

Okurlar

17 okur okudu.
7 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Montesquieu
Yargılama iktidarı yasama ve ve yürütme iktidarından ayrılmazsa orada özgürlük olmaz. Eğer yargılama iktidarı yürütme iktidarı ile birleşirse, yargıç bir zalimin gücünü kazanır.
Eğer Hitler veya Mussolini halka gerçekte ne yapmak istediklerini, yani onları savaşa sokmak istediklerini söyleselerdi, destekleri de şu an tahmin edilenlerin çok altına düşerdi.
Sayfa 18 - Gündoğan Yayınları
Reklam
ABD Başkanı Thomas Jefferson’un Albay William Stephens Smith’e yazdığı mektuptan alıntı: “Tanrı korusun az kalsın yirmi yıldan fazla bir süre herhangi bir isyan olmadan yaşamış olacaktık. … Halk direnme ruhunu koruduğunu zaman zaman yöneticilere hissettirmezse, o ülkede nasıl özgürlükler korunabilir. … Özgürlük ağacı zaman zaman yurtseverlerin ve diktatörlerin kanıyla sulanmalıdır.”
Thomas Jefferson
Halk direnme ruhunu koruduğunu zaman zaman yöneticilere hissettirmezse, o ülkede nasıl özgürlük korunabilir... Özgürlük ağacı zaman zaman yurtseverlerin ve diktatörlerin kanıyla sulanmalıdır. Bu özgürlüğün doğal gübresidir.
Albay W.S. Smith'e mektup, 13 Kasım 1787
18. Yüzyıldaki yasa ve anayasa yapımı, sıkı bir biçimde, Aydınlanma Çağı'nda egemen olan, akla olan, inanca dayanmıştır. ...Zamanımız bu inançları ve bunları karşılayan zihinsel meşguliyetleri yitirmiştir. Siyasal yaşamda ilginin odak noktası hukuktan politikaya kaymıştır.
Sayfa 15
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
206 syf.
8/10 puan verdi
Anayasalı devlet ile anayasal devletin farklı siyasi sistemleri ifade ettiğinden hareketle anayasal devletin insan onuru ve iktidarın sınırlanmasını gerçekleştirmesi gerektiği ve bu bağlamda anayasal devletlerde iktidarı sınırlama araçlarının ele alındığı bir eserdir. Eserde iktidarın sınırlandırılmasının kaynağı Hristiyan kültürü olduğu iddia edilmiştir. Hristiyanlıkta dünyevi iktidar ve ilahi iktidar ayrımı olmakla birlikte iktidarın sınırlandırılmasına Hristiyanlığın nasıl kaynaklık ettiği net bir şekilde ortaya konulamamıştır. Sened-i İttifak ile ilgili ileri sürülen belgenin merkezi otoritenin gücünü kaybettiğinin vesikası olduğuna ilişkin görüşe benzer şekilde Magna Carta ile ilgili iddianın ileri sürülmesi dikkat çekicidir: “Gerçekte tarihsel olarak Magna Carta feodal halkların ve ayrıcalıkların kabul edildiği bir belgeden başka bir şey değildir.” (s. 52) Direnme hakkı konusunda ABD başkanlarından Thomas Jefferson’un Albay William Stephens Smith’e yazdığı mektuptaki ifadeler iktidarın kontrolü bağlamında dikkat çekici ve anlamlıdır. Mektubun aslına (founders.archives.gov/documents/Jeffe...) ulaşılabilmektedir. “Tanrı korusun az kalsın yirmi yıldan fazla bir süre herhangi bir isyan olmadan yaşamış olacaktık. … Halk direnme ruhunu koruduğunu zaman zaman yöneticilere hissettirmezse, o ülkede nasıl özgürlükler korunabilir. … Özgürlük ağacı zaman zaman yurtseverlerin ve diktatörlerin kanıyla sulanmalıdır.” (s. 65) Eserin tercümesi son derece akıcı ve anlaşılırdır.
Sınırlı Devlet
Sınırlı DevletCarl. J. Friedrich · Gündoğan Yayınları · 200017 okunma