Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cemal Ağırman

Cemal AğırmanHadis Metinleri 1 yazarı
Yazar
Çevirmen
8.0/10
2 Kişi
19
Okunma
5
Beğeni
1.082
Görüntülenme

Hakkında

Özgeçmiş Doğum Yeri ve Yılı: Çaykara – 1960 Medeni Durum: Evli Yabancı Diller: İngilizce, Arapça Öğrenim Ve Akademik Durum Lisans: Marmara Ünv. İlahiyat Fak. 1981–1985 Yüksek Lisans: Marmara Ünv. Sosyal Bil. Enstitüsü. Temel İslam Bil. Hadis Bilim Dalı, 1986–1988 Doktora / Uzmanlık: Marmara Ünv. Sosyal Bil. Enstitüsü. Temel İslam Bil. Hadis Bilim Dalı, 1989–1995 Yardımcı Doçentlik: Cumhuriyet Ünv. İlahiyat Fak. Temel İslam Bil. Böl. Hadis A.B.D. 1996. Doçentlik: Cumhuriyet Ünv. İlahiyat Fak. Temel İslam Bil. Böl. Hadis A.B.D. 2002 ESERLERİ Tezler · Yahya b. Maîn ve Ahmed b. Hasen es-Sûfî’nin Yahya’dan Rivayet Ettiği Hadis Cüzü, (Marmara Ün. Sosyal Bilimler Enstitüsü 1988, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) · Sünnet’te İtaat, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 1995 (Yayımlanmamış Doktora Tezi, 331 sayfa). Kitaplar · Kadının Yaratılışı: İlgili Rivayetler Bağlamında Yeni Bir Yaklaşım, İstanbul 2001, (Te’lif), 285 sayfa. · Yeni Hadis Usûlü (Teysîru Mustalahi'l-Hadîs), (Mahmûd et-Tahhân’‎‎‎‎ın Teysîru Mustalahi'l-Hadîs adlı eserinin çevirisi), Sivas 1999 (Dilek Matbaası), (Arapçadan Türkçeye çeviri), 216 sayfa. Ulusal makaleler · "Yahya b. Maîn'in Hayatı, İlmî Şahsiyeti ve Eserleri", Cumhuriyet Üniversitesi İlâhiyât Fakültesi Dergisi, Say: 1, Sivas 1996, (s. 75-94 = 20 sayfa). · "Hadisçilerin Sünnet/Hadis Tarifinde Yer Alan 'Vasıf' Kavramı Üzerinde Bir Yorum", Cumhuriyet Üniversitesi İlâhiyât Fakültesi Dergisi (Hakemli Dergi), Sayı: 2, Sivas 1998, (s. 99-121 = 23 sayfa) · "Ad Koyma ve Hz. Peygamber'in İsimlere Karşı Tutumu", Cumhuriyet Üniversitesi İlâhiyât Fakültesi Dergisi (Hakemli Dergi), Sayı: 2, Sivas 1998, (s. 123-143 = 21 sayfa).. · “Hz. Peygamber’e Sevgi ve Bağlılığın Ölçüsü”, Cumhuriyet Üniversitesi İlâhiyât Fakültesi Dergisi’nin 5/2 sayısında yayımlanacaktır. (Hakemli Dergi); 21 daktilo sayfası. · “Hadis Edebiyatının İntikal Safhaları ve Kitâbet Meselesi”, Cumhuriyet Üniversitesi İlâhiyât Fakültesi Dergisi (Hakemli Dergi), Sayı: 5/1, Sivas 2001, s. 155-168 = 17 sayfa. · “Hz. Peygamber’den Davranış Modelleri”, Diyanet İlmi Dergi, Cilt: 37, Sayı: 3, Temmuz-Ağustos-Eylül sayısı, Ankara 2001, s. 37-60 = 24 sayfa. Söz konusu makale 1997 tarihinde Sivas İl Merkezinde Kutlu Doğum Haftası için düzenlenen Sempozyumda tebliğ olarak sunulmuştur. · "Receb Ayı Allah'ın Ayıdır..." (M. J. KISTER’in, “Rajab is The Month of God...” adlı makalesinin çevirisi), Tasavvuf İlmî ve Akademik Araştırma Dergisi (Hakemli Dergi), Sayı: 3, Ankara 2000, Nisan sayısı, s. 197-229 = 33 sayfa; (İngilizceden Türkçeye çeviri) · “İsrâiloğullarından Nakilde Bulunma Meselesi”, (M. J. KISTER, “Haddithû ‘an banî isrâ’îla we-lâ haraja” adlı makalesinin çevirisi), Cumhuriyet Üniversitesi İlâhiyât Fakültesi Dergisi (Hakemli Dergi), Sayı: 5/1, Sivas 2001, s. 125-153 = 29 sayfa; (İngilizceden Türkçeye çeviri). · “İlmî Araştrmalarda Dipnot Gösterimi Üzerine”, “Diyanet İlmî Dergi”sinin gelecek sayısında yayımlanacaktır.
Unvan:
Prof. İlahiyatçı
Doğum:
Çaykara, 1960

Okurlar

5 okur beğendi.
19 okur okudu.
3 okur okuyor.
3 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hz. Peygamber'i gören ve beraber yaşayan bir nesil olarak, onun ne demek istediğini neyi nasıl yaptığını, en iyi gören tatbik eden yorumlayan sahâbedir.Dolayısıyla sahâbe sözü ve uygulamalarını, merfû nitelikli hadislerin bir nevi yorumlanmış, pratiğe dönüştürülmüş şekli olarak kabul etmek mümkündür.
Sayfa 44
Reklam
Zayıf hadisle amel etmek konusunda alimlerin üç farklı tutum sergiledikleri görülür: Kimileri, muhtevasının ne olursa olsun-ister ahkâm ister fedâil-hiçbir konuda zayıf hadisle amel edilemeyeceği görüşündedir. Yahya b. Maîn,Buhâri,Müslim,Ebû Bekr b. Arabî,İbn Hazm evet daha başkalarının da bu görüşte olduğu belirtilir. Kimileri tam tersi her konuda yani ister ahkâm ister fedâil konularında olsun, mutlak manada zayıf hadisle amel edilebileceği görüşündedir. Kimileri de ahkâm konularında değil de fedâil konularında bazı şartlar dahilinde zayıf hadisle amel edilebileceği görüşündedir.
Sayfa 19
Şirk,kürtaj ve zinâ...
‘Amr b. Şurahbîl Abdullah b. Mes'ud'un (r.a) şöyle dediğini nakleder: Nebî(s.a.v)'e ‘Allah katında en büyük günah hangisidir?' diye sordum.“Seni yarattığı halde Allah'a ortak koşman!"diye cevap verdi.Ona (s.a.v) ‘Bu gerçekten büyük bir günah! Peki, sonra hangisi gelir?diye sordum.Bu kez, “Yiyeceğine ortak olur endişesi ile çocuğunu öldürmen!diye cevap verdi.Ardından ‘Daha sonra hangisi gelir?' diye sordum.Bu kez de “Komşunun eşi ile zina etmen!" diye buyurdu.
Sayfa 53
Geceye anlamlı bir hadis.
Abdullah b. Amr b. el-‘As(r.a.) Rasûlüllah'tan şöyle duyduğunu nakleder:“Allah, bir toplumda, ilmi, insanların hafızalarından söküp alarak değil, âlimlerin ruhunu alarak yok eder. Öyle bir durum olur ki, artık o toplumda hiç âlim kalmaz. Sonuçta insanlar câhil başlar/yöneticiler/danışmanlar edinirler; böylece hem kendileri sapar, hem insanları saptırırlar.
Sayfa 37
Aşırılıktan kaçınıp orta bir yol izlemek İslam'ın şiarıdır. Allah Teala ne kadar iyi bilinirse O'na karşı olan sevgi, saygı ve itaat de artar. Çünkü sevgi de korku da bilgiden doğar; çünkü bilenler ancak Allah'tan korkar ve sakınırlar.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabın yazarı Prof. Dr. Cemal Ağırman,Marmara İlâhiyat Fakültesi mezunu. Yüksek lisansını ve doktorasını aynı üniversiteye bağlı SBE'de yapmış. 1985'de Diyanet İşleri'nde imam hatip, 1992'de vaiz olmuş. 1995'ten itibaren Cumhuriyet Üniversitesi Temel İslâm Bilimleri Bölümü Hadis Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdüren kendisi de benim kıymetli hocamdır. Kitapta kısa ama bir o kadar da öz nitelikli bilgiler verilmiş.Bir hadis okurken neye göre ele alınmış, hangi süzgeçlerden geçmiş ve Ravisinin tarzı nedir bunları öğretici nitelikte olmuş.Buhari'nin tarzı nedir,Müslim'in,Tirmizi'nin tarzı nedir öğrenmiş oldum.Hadis metinlerinde geçen bir kelimenin dahi hangi manalara geldiğini öğrendim. Bu kitap hayatımın belirli zamanlarında başvuracağım bir başucu kitabı niteliğinde olacaktır. Okuyacaklara engin kavrayışlar dilerim.
Hadis Kaynaklarının Dili
Hadis Kaynaklarının DiliCemal Ağırman · Rağbet Yayınları · 09 okunma
220 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın yazarı, kıymetli hocam Cemal Ağırman: Çaykara / Trabzon doğumlu. Marmara İlâhiyat Fakültesi mezunu. Yüksek lisansını ve doktorasını aynı üniversiteye bağlı SBE’de yapmıştır. 1985’de Diyanet İşleri’nde imam hatip, 1992’de vaiz olmuştur. 1995’ten itibaren Cumhuriyet Üniversitesi Temel İslâm Bilimleri Bölümü Hadis Ana Bilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Bir demet gül kırk hadis isimli kitabında ise ahlak temelli kırk hadis derlemiş ve hadislerin özünde anlamamız gereken anahtar kelimeler ile birlikte va'z-u nasihat havasında bir üslupla anlayışı kolaylaştırmıştır. Okuduğum hadis derleme kitaplarının arasında sıkılmadan okuduğum kitaptır.Bol tefekkür ve tezekkür dolu okumalar dilerken rehberimiz,göz nurumuz; Hz.Muhammed (s.a.v) sevmenin ve mutlak olarak da Allah'ı sevmenin hakikati bir hadis ile sözlerime son veriyorum. Enes (r.a) Rasûllüllah (s.a.v)'in şöyle dediğini nakleder: “Kişi sevdiğini Allah için sevmedikçe; Allah onu küfürden kurtardıktan sonra, tekrar küfre dönmektense ateşe atılmayı daha sevimli kabul etmedikçe, Allah ve Rasûlünü onların dışındakilerden daha fazla sevmedikçe imanın tadını alamaz."
Bir Demet Gül 40 Hadis
Bir Demet Gül 40 HadisCemal Ağırman · Rağbet Yayınları · 20108 okunma
136 syf.
·
Puan vermedi
Sonuç ve Değerlendirme Bilindiği üzere alimlerce muteber kabul edilen bazı hadis kaynaklarında zayıf hadislerin yer alması sorun olmuş, değişik kesimlerce tartışılarak tenkitler yöneltilmiştir. Bazı tenkitlerin yerinde ve haklı olduğunu kabul etmekle beraber, bir kamsının, hadis kaynaklarını yanlış ya da farklı okuma yönteminden kaynaklandığı
Hadis Kaynaklarının Dili
Hadis Kaynaklarının DiliCemal Ağırman · Rağbet Yayınları · 09 okunma