Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cenk Saraçoğlu

Şehir, Orta Sınıf ve Kürtler yazarı
Yazar
Çevirmen
7.7/10
3 Kişi
14
Okunma
1
Beğeni
962
Görüntülenme

Hakkında

Okurlar

1 okur beğendi.
14 okur okudu.
5 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zorunlu göç temel olarak TSK'nın PKK ile girdiği çatışma sürecinde, örgüte bölgenin kırsalından gelen desteğin kesilmesi ve bölge coğrafyasının savaş koşullarınca yeniden düzenlenmesi amacıyla özellikle 1990'lar boyunca devlet tarafından uygulanan bir stratejiydi. Zorunlu göçe maruz kalan veya "yerinden edilen nüfus" diye tabir edilen kategori, çatışma süresince devletin zorla boşalttığı köylerden ayrılanlardan, canından ve malından endişe ederek oturduğu yeri terk etmek zorunda kalanlara kadar uzanan geniş bir kesimi içine alır.
Reklam
Tanıyarak dışlama kavramı
Birincisi, "Kürtleri" Türk milletinin bir parçası olarak gören "tanımama" üzerine kurulu geleneksel asimilasyoncu devlet söyleminden farklı olarak, "Kürtleri" ayrı bir "halk" ve "topluluk" olarak tanıyorlar. İkincisi, Kürt karşıtı insanların anlam dünyasında Kürtler; cahil, bölücü, kent hayatını mahveden, haksız kazanç sağlayan ve işgalci gibi olumsuz özelliklerle ayrıldığından, bu tanıma, kaçınılmaz olarak beraberinde Kürtleri dışlayan bir mantık içeriyor. Üçüncüsü, Kürt karşıtı söylemin özneleri, bu olumsuz klişeleri öncelikle, göç alan Türkiye kentlerinde, gündelik ha- yatta karşılaştıkları Kürt göçmenlerle olan yüzeysel ilişkilerin- den ve deneyimlerinden çıkarsıyorlar. Başka bir deyişle, ancak Kürtleri şehir hayatında tanıdıktan sonra¹6 Kürtlük kategorisinin içini dolduruyorlar
Amerika'nın Irak'taki işgali sonrası Kürt hareketinin hem Irak'ta hem de Türkiye'de gücünü artırması, kentlerde geli- şen Kürt düşmanlığını pekiştirici bir etki yaratmıştı. Benzer şekilde Batı Avrupa'daki şehirlerin kentsel ölçeğini aşan bir hadise olarak 11 Eylül saldırıları ve akabinde alevlenen Islam düşmanlığı, Batı Avrupa kentlerinde Müslüman karşıtlarının kanaatlerini küresel siyasal ölçekte de "onaylatmalarına" ve bu karşıtlık temelinde uluslararası alanda da karşılığı olan bir siyasal pozisyon üretmelerine olanak sağladı.
Sayfa 158Kitabı okudu
Kadifekale'nin mekânsal ayrışmasına katkıda bulunan diğer bir olgu ise Kürt hareketinin siyasi faaliyetlerinin yoğunlaştığı alanlardan biri olarak öne çıkması. Bölgede Kürt göçmenlerin bir aradalığı ve özellikle 1990 sonrasında gelenle rin paylaştığı benzer toplumsal koşullar ve sorunlar, bura- da Kürt kimliğinin yeniden üretimi için uygun bir zemin hazırlıyor. Ama bu kimliğin sürekli canlı kalması ve siyasal bir nitelik kazanmasında Kürt hareketinin buradaki siyasi faaliyetlerinin etkisini teslim etmek gerekiyor. Hem genel hem de yerel seçimlerde Kürt hareketinin siyasi partilerinin bura- da elde ettiği birincilik, Kadifekale halkının İzmir'in genelin- den farklı olan siyasal kimliğini tescil ediyor.
1980'lerden bugüne devam eden ve Türkiye kentlerini çok boyutlu dönüşümlere uğratan neoliberal ekonomiye geçiş süreci ve ikincisi de yine Türkiye'nin batı metropollerinin toplumsal, kültürel ve demografik yapısında taşları yerinden oynatan, Kürt bölgelerinden alınan göç. Türkiye'nin son yirmi yılına damgasını vuran bu iki önemli dinamik, İzmir'i de etkisine alarak şehrin toplumsal yapısında önemli değişimlere kapı araladı. Bu bakımdan tanıyarak dışlama'nın içinden çıktığı toplumsal ve sınıfsal ilişkiler mevcut yapısına, neoliberalizmin ve göç süreçlerinin kurduğu zemin üzerinde kavuşabildi.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Devletin yıllarca asimilasyoncu politikayla yaklaşarak inkar etmesinin yanında; zorunlu göç ve neoliberal ekonominin etkisiyle(80-90lardan sonra) İzmirli orta sınıfla temas ettikten sonra oluşan "tanımaya"(ama dışlayarak). Yani yeni "Kürt algısı".("Haksız kazanç sağlıyorlar", "Şehri bozdular", "Yankesiciler") İzmirli orta sınıfın; şehre göçen Kürtler ile ilgili görüşlerine başvurulan sarsıcı bir saha çalışmasından yeni Kürt algısının oluşması sürecine.
Şehir, Orta Sınıf ve Kürtler
Şehir, Orta Sınıf ve KürtlerCenk Saraçoğlu · İletişim Yayınevi · 201217 okunma