Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cuma Çiçek

Cuma ÇiçekUlus, Din, Sınıf yazarı
Yazar
9.0/10
1 Kişi
7
Okunma
1
Beğeni
426
Görüntülenme

Hakkında

1980 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Diyarbakır’da gördükten sonra 2004 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nü tamamladı. Aynı üniversitede 2005-2008 yılları arasında Şehir ve Bölge Planlama Yüksek Lisans Programı’nı bitirdi. Tezinde Diyarbakır’da yönetişim sürecini eleştirel bir perspektifle ele aldı. 2009-2014 yılları arasında Paris Politik Etütler Enstitüsü’nde (Institut d’Etudes politiques de Paris - Sciences Po.) Siyaset Bilimi Anabilim Dalı’nda, Siyaset Sosyolojisi ve Kamu Politikaları/Eylemleri alanında doktorasını tamamladı. Birikim, Praksis, İktisat Dergisi, Turkish Studies, Dialectical Anthropology dergilerinde Kürt meselesi, Kürt İslâmcılığı, yerel yönetimler, bölgesel eşitsizlik, sınıf ve kimlik ilişkileri, çatışma çözümü ve toplumsal barış inşası konularında makaleleri yayınladı. Şu an Paris Politik Etütler Enstitüsü Uluslararası Araştırmalar Merkezi (Centre de Recherches Internationales - CERI) bünyesinde akademik çalışmalarını sürdürüyor. Yayınlanan kitapları: The Kurds of Turkey: National, Religios and Economic Identities [Türkiye Kürtleri: Ulusal, Dini ve Ekonomik Kimlikler] (Londra: I.B. Tauris, 2017); Ulus, Din, Sınıf: Türkiye’de Kürt Mutabakatının İnşası (İstanbul: İletişim, 2015); Zimanek Çima Tê Qedexekirin: Polîtîkayên Zimanî û Rewşa Kurdî li Tirkiyeyê [Bir Dil Neden Yasaklanır: Dil Politikaları ve Türkiye’de Kürtçenin Durumu] (İstanbul: Peywend Yayınları, 2013); Küreselleşme ve Yerel Demokrasi: Liberal Katılımın Söyleminin Sınırları & Diyarbakır Örneği (İstanbul: Vate Yayınları, 2011); Demokratikleşme Süreçlerinde Sivil Toplum Örgütleri: Bir Alan Araştırması Örneği Olarak Güneydoğu (İstanbul: Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı Yayınları, 2004).
Unvan:
Yazar
Doğum:
1980

Okurlar

1 okur beğendi.
7 okur okudu.
2 okur okuyor.
6 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
AK Parti'nin Türk milliyetçiliği ve devletçiligi 2009 sonrası daha görünür olmuştur. Bu nitelikler Kürt Islamcı grupları Müslüman kardeşliği söylemini sorgulamaya ve Kürt meselesinin çözümü için "İslami" yollar aramaya zorlamıştır. İslâmcı grupların yeni arayışları ve siyasi söylemleri ulusal gruplarla mesafelerini düşünsel düzeyde -sınırlı da olsa- mühim ölçüde kapatmıştır.
Sayfa 149 - İletişim YayınlarıKitabı okuyor
Kürt siyasetinin Marksist-sosyalist mirası ve anti-kapitalist söylemi, Kürt ekonomik elitleriyle devlet arasındaki ilişkiyi pekiştirmiştir.
Sayfa 55 - İletişim YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Son olarak, M. Kaya'nın (Med-Zehra camiasının kanaat önderlerinden) belirtiği gibi, Türk İslâmcılığının devletçi karakteri İslâm'ın hâkim yorumu ile meşrulaşır. Bu hâkim yorum, Kur'an'ın çeşitli ayetlerine göndermede bulunarak Müslüman otoriteye başkaldırmayı yasaklar ve itaat etmeyi sa- lık verir. Bu konuda sık sık hatırlatılan ayet, Nisa Suresi 59. ayettir: "Ey iman edenler! Allah'a itaat edin. Peygamber'e itaat edin ve sizden olan ulu'l-emre (idarecilere) de. Herhangi bir hususta anlaşmazlığa düştüğünüz takdirde, Allah'a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, onu Allah ve Resûlüne arz edin. Bu, daha iyidir, sonuç bakımından da daha güzeldir.”
Sayfa 114 - İletişim YayınlarıKitabı okuyor
Türkiye'deki İslâmcılığın devletçiliğinin inşa sürecine dair birkaç hususun altı çizilebilir (1) Devleti kurtarma ve koruma anlayışı, Türk siyasetinde kurucu bir element olarak korunur. Osmanlı'nın sonlarında siyasi ve entelektüel alanda ortaya çıkan Osmanlıcılık, Türkçülük ve İslâmcılık özünde aynı meseleye odaklıdır: Osmanlı Devleti'nin kurtarılması ve korunması. Osmanlı-Türk siyasetindeki bu durum kurucu bir refleks, sağ siyasetin kurucu bir unsuru olarak bugüne dek sürmüştür.
Sayfa 113 - İletişim YayınlarıKitabı okuyor
İslamcı Kürt gruplarının Kürt meselesine bakışları büyük oranda MZC'nin 1990'lardaki temel tezlerine dayanır.
Sayfa 116 - İletişim YayınlarıKitabı okuyor
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok