Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

David Hume

8.0/10
344 Kişi
1.954
Okunma
451
Beğeni
26,6bin
Görüntülenme

David Hume Gönderileri

David Hume kitaplarını, David Hume sözleri ve alıntılarını, David Hume yazarlarını, David Hume yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dolayısıyla neden, bir şey üreten öğe olarak tanımlanırsa, üretme ile neden olmanın eşanlamlı olduğunu gözlemlemek kolay olacaktır. Aynı şekilde, eğer neden,bir şeyin birlikte varolduğu öğe olarak tanımlanırsa,aynı itiraz burada da yöneltilebilir. Öyle ya, birlikte var olduğu ne anlama geliyor olabilir ki? Neden derken akabinde başka bir şeyin daima var olduğu öğe anlaşılsa, terimleri anlamış olurduk; zira mesele hakkında tüm bildikleri­miz gerçekten de bu kadardır. Zaten zorunluluğun özünü oluşturan da bu daimiliktir ve bu konuda başka bir fikrimiz de yoktur.
Her bireye özgü olan kişiliklerin bile etkisi tekbiçimdir; aksi takdirde, kişiler hakkındaki aşinalığımız ve davranışlarına dair göz­lemlerimiz asla onların temayüllerirıi bize öğretemez ya da onlara ilişkin davranışlarırnızı yönlendirmeye yaramazdı.
Reklam
Kendi içinde kudretsiz olan irademizi destekleme ve hatalı bir şekilde kendi gücü­müze ve etkililiğimize yorduğumuz bu hareketi yönetme lütfunda bulunan bizatihi Tanrı'dır.
Kuşkusuz isteme, bizim yeterince aşina olduğumuz bir zihin edimidir. Bunun üzerine düşünün. Her yönüyle değerlendirin. İstemede, yokluktan yeni bir fikir yaratılmasını sağlayan ve bir tür "Ol" demeyle doğanın tüm o farklı sah­nelerini dünyaya getirmiş olan Yaratan'ın kadir-i mutlaklığını, affınıza sığınarak söylüyorum, taklit eden bu yaratıcı güce benzer bir şey var mıdır?
Kim bilir, belki de karmaşık fikirler kendilerini oluşturan parçaların ya da basit fikirlerin sıra­lanmasından başka bir şey olmayan tanım yoluyla pekala bilinebilir. Fakat tanımları en basit fikirlere kadar ilerletir, ama yine de müphemlik ve muğlaklıktan kurtulamazsak, o zaman elimizde hangi kaynak kalır?
Hiçbir şey insanın hayalgücünden daha özgür de­ğildir ve hayalgücümüz iç ve dış duyuların sağladığı özgün fikir deposunu aşamasa da, kurgu ve canlandırmanın tüm çeşitliliği içinde bu fikirleri karıştırma, birleştirme, ayırma ve bölme konusunda sınırsız bir güce sahiptir.
Reklam
Alışkan­lıkların etkisi o kadar fazladır ki, en güçlü olduğu yerde do­ğal cehaletimizin üstünü örtmekle kalmaz, kendisini gizler ve sadece en üst derecede bulunduğu için hiç olmuyormuş gibi görünür.
Fikirlerin Çağrışımları Hakkında
Bu ilkelerin fikirleri birbirine bağlamaya yaradığın­dan pek şüphe duyulamayacağı kanısındayım. Bir resim düşüncelerimizi doğal olarak aslına götürür;(benzerlik) bir binadaki bir daireden bahsedilmesi doğal olarak diğerlerine ilişkin bir soruşturma ya da konuşmaya kapı aralar;(bitişiklik)bir yarayı dü­şündüğümüzde, yol açtığı acıyı düşünmekten kendimizi ala­mayız.(neden-etki)Fakat bu sıralamanın tam olduğunu ve bunlar hari­cinde başka bir çağrışım ilkesi bulunmadığını okuru tatmin edecek, hatta insanın kendisini tatmin edeceği ölçüde kanıt­lamak zor olabilir. Bu tür durumlarda tek yapabilecejiıniz, birden fazla örneği ele almak ve farklı düşünceleri birbirine bağlayan ilkeyi dikkatle inceleyerek ilkeyi mümkün mertebe genel hale getirinceye kadar bir an olsun durmamaktır.Ne kadar çok örnek inceler, ne kadar dikkatli çalışırsak, bütün­den hareketle oluşturduğumuz sıralamanın tam ve eksiksiz olduğundan o kadar emin oluruz .
— Şüphe, gerçeğin aynasıdır.
Bunca cehalet ve karanlık içinde insan anlayışına tek kalan kuşkucu veya en azından temkinli davranmak ve olabilir görünmeyen hiçbir hipoteze az veya çok teslim olmamaktır. —
David Hume
David Hume
Başarısız Hipotez Tanrı
Başarısız Hipotez Tanrı
Victor J. Stenger
Victor J. Stenger
, Aylak Kitap, s. 20 Photography: Marty Weintraub, Duluth, Minnesota
Muhayyi­lemiz açısından canavarlar yaratmak ve acayip şekilleri ve görünüşleri birleştirmek, en doğal ve tanıdık nesneleri tasav­vur etmekten daha zor değildir. Beden tek bir gezegenle sı­nırlıyken ve burada acıyla ve zorlukla sürünürken, düşünce bizi bir çırpıda evrenin en uzak bölgelerine, hatta evrenin ötesinde, doğanın tam bir hercümerç içinde bulunduğuna inanılan sonsuz kaosa yollayabilir. Hiçbir zaman görmediğimiz ya da işitmediğimiz bir şeyi yine de tasavvur edebiliriz; mutlak bir çelişki anlamını içeren şeyler haricinde hiçbir şey düşünce gücünün ötesinde değildir.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.